≫ 

Roditelji će morati da plate vrtić do 5. u mesecu inače ih očekuje neprijatnost!

Od narednog meseca roditelji samo uz jedan zahtev godišnje mogu da dobijaju refundaciju za vrtić

  • 13

Roditelji mališana koji idu u privatne vrtiće moraće da plaćaju usluge do petog u mesecu, ili će na subvencije čekati tridesetak dana duže.

Zatvorena vrata vrtića za decu koja nisu vakcinisana! Srbija odlučna u borbi protiv malih boginja

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak juče je na sastanku sa predstavnicima oko 170 privatnih predškolskih ustanova u Beogradu predstavio novi obrazac, koji bi trebalo da pojednostavi i ubrza proceduru dobijanja povraćaja novca za boravak u privatnim vrtićima.

Njime je predviđeno da od narednog meseca roditelji samo uz jedan zahtev godišnje mogu da dobijaju refundaciju. Umesto njih, dokaze o uplati i zahteve za plaćanjem Sekretarijatu za obrazovanje dostavljaće predškolske ustanove, do petog u mesecu.

- Zahtev koji su roditelji do sada svakog meseca popunjavali sada bi trebalo da dostave do kraja meseca i da on važi dok i rešenje za refundaciju novca, odnosno do septembra sledeće godine. Sledeći korak je potpuna digitalizija, koja će omogućiti da se beleži tačna dolaznost dece i obračunava iznos refundacije. Time bi se lakše kontrolisala dolaznost i vršio obračun, a sami roditelji bi mogli da dobijaju novac već do 10. ili 15. u mesecu - objasnio je Gak.

Foto: Telegraf

To znači da će i roditelji morati da budu redovniji u plaćanju boravka u privatnim vrtićima ako žele da na vreme dobijaju povraćaj novca: kako vrtići petog u mesecu dostavljaju Sekretarijatu listu onih koji su platili, mame i tate koji zakasne moći će tek narednog meseca da dobiju refundaciju.

- Dešava se da neki roditelji tek 17. u mesecu dostave dokumentaciju i onda 20. pitaju šta je sa refundacijom. Sada, oni koji nisu redovne platiše, moraju da znaju da nećemo biti u mogućnosti da im uplatimo novac ako oni ne plate vrtić na vreme - napominje Gak i ističe da to ne znači da roditelji gube pravo na refundaciju.

On je podsetio da Grad za dane kada deca ostanu kod kuće vraća 50 odsto dnevne ekonomske cene boravka, zbog čega je neophodno više kontrolisati njihov dolazak u privatne vrtiće.

- Nedopustivo je da privatni vrtići rade od osam sati ujutru, a državni od šest. Zbog toga, od septembra sledeće godine ograničićemo da roditelji svoju decu mogu da dovode od sedam do 10, eventualno 12 - najavio je Gak i dodao da su mišljenja predstavnika privatnih vrtića o ovome podeljena.

Foto-ilustracija: Pixabay

OBDANIŠTA IPAK NEĆE POSKUPETI

Novim Zakonom o obrazovanju i vaspitanju, lokalna samouprava može da dotira "do 80 odsto ekonomske cene vrtića", dok je ranije bilo obavezno da roditelji plaćaju 20 odsto. To, međutim, prema rečima nadležnih, ne znači da će biti poskupljenja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран

    14. novembar 2017 | 16:24

    Како ја да платим до петог приватни вртић кад ми је плата петнаестог у месецу?

  • Ana

    14. novembar 2017 | 16:21

    Kontrolisite I treba ali isto tako kontrolisite I drzavne gde Vam ima dece koja mogu I ne moraju u vrtic svakog dana jer deca u drzavnim imaju pravo da budu bolesna I to ne menja cenu!!!Dokle dvostruki arsini!?!

  • Jeca

    14. novembar 2017 | 16:17

    Ovo sto Vi nama radite kada su privatni vrtici u pitanju je haos.Deca u drzavnim vrticima imaju mogucnost da se zamrzne nedolazak,da u koliko se roditeljima danas ne vode deca u vrtic ne mraju.Dok nasa deca sve to ne mogu jer ste Vi taking odlucili.E,pa pravite vrtice,hocemo I mi nasu decide drzavne!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA