Sve što ste hteli da znate o upravnicima zgrada, a niste znali koga da pitate (FOTO)

Upravnici stambenih zajednica nisu policajci koji mogu da "upadaju" ljudima u stanove

  • 0

Verovatno svi stanari zgrada u Srbiji imaju po nekog komšiju kog nije briga gde i kako živi, ne smetaju mu prljava stepeništa, pregorele sijalice na hodnicima, koji nikad nema da izdvoji simboličnu sumu za održavanje zgrade, a isto tako njemu i njegovima ne pada na pamet da zasuču rukave, pa sami počiste i urede. To sve može da se promeni kada zgrada dobije upravnika, koji će imati ovlašćenje da komšiju "navede" da bude, pa, bolji komšija. 

Stanari nemaju puno vremena: Do kraja godine svaka zgrada mora da ima svog upravnika

Zato je opština Voždovac rešila da tokom ove nedelje organizuje tribinu koja će budućim upravnicima, ali i "običnim" stanarima zgrada, pomoći da razreše sve dileme vezane za izbor i ovlašćenja upravnika. Prvu u nizu tribina sinoć je u Ustaničkoj 53 posetilo oko 150 zainteresovanih građana, koji su ispunili salu do poslednjeg mesta.

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada daje rok da se formiraju skupštine stanara do 12. decembra, a od tog datuma počeće prinudna uprava po zgradama.

Da pojasnimo, stanari jedne zgrade mogu za upravnika da izaberu jednog od komšija, koji mora da bude i vlasnik stana, a može i ne mora da bude plaćen.

Foto: Telegraf

Mogu sa spiska licenciranih upravnika Privredne komore Srbije da izaberu jednog od profesionalaca, kome se plaća, a ako ne mogu da se dogovore, biće im dodeljen prinudni upravnik. Voždovčani ističu da je u njihovoj opštini najjeftinija registracija zgrade, 300 dinara, dok je na drugim opštinama 800 dinara.

SVE KAO U SKUPŠTINI

Prema rečima Đorđa Aleksića, profesionalnog upravnika sa licencom 43, da bi se registrovala stambena zajednica mora da se održi sednica sa istaknutim dnevnim redom, a na sednici mora da se vodi zapisnik.

- Pravo glasa imaju vlasnici stanova, a ako neki stan ima više vlasnika, onda primera radi, dva suvlasnika imaju po pola glasa. Dnevni red sednice mora da bude isti kao na obaveštenju o održavanju sednice. Ako neko ne može da dođe na sastanak može da dostavi saglasnost. Kvroum za održavanje sednice je većina (50+1), a za izbor upravnika većina od prisutnih na sastanku - rekao je Aleksić.

REGISTRACIJA, PA PEČAT

- Kada je izabran, upravnik podnosi zahtev za registraciju, a posle dobijanja rešenja izrađuje pečat. Sledi odlazak u Poresku upravu, zbog PIB-a i banku, zbog otvaranja tekućeg računa - navodi on.

Foto: Telegraf

U Beogradu ima oko 300.000 zgrada. Svaka zgrada koja ima više od dva stana mora da ima upravnika.

PLATA UPRAVNIKA

Visina nadoknade zavisi od više faktora kao što je broj stanova u zgradi (više stanova, veća i naknada), stanja u kom je zgrada, broja garažnih mesta... Nema paušalne cene, kaže Dragan Ajčević, profesionalni upravnik. On navodi da je non-stop dostupan stanarima čiji je upravnik i da mu je telefon "uvek tu negde, nadohvat ruke".

Foto: Telegraf

Kao je objasnio Ajčević, doći do mesečnog iznosa koji bi trebalo izdvajati za troškove zgrade je prilično lako, jedan posto od cene nekretnine podeliti na 12 i dobijete mesečni iznos.  On je naveo primer Hrvata, rekavši da stambena zajednica Hrvatske ima fond od 100 miliona evra.  

KAD HOBI POSTANE PROFESIJA

Kako je naveo još jedan od profesionalnih upravnika Dejan Vujičić, koji je kaže upravnik bar već 10 godina - iz hobija, preporuka je da svaka zgrada ima i knjigovođu. On je rekao da upravnik mora da se stara i o okolini građevine, na primer, košenju trave ili čišćenju snega. Njegove reči izazvale su lavinu komentara, a neki su ustali i izašli iz sale.

Foto: Telegraf

- Ako se desi da se ispred te zgrade neko oklizne i padne zbog neočišćenog snega, ta osoba može da tuži stanare te zgrade. Onda upravnik može da odredi da recimo, vlasnik određenog stana plati kaznu, a da ovaj posle odštetu nadoknadi od ostalih stanara.

KAZNE 

Kazne za upravnike koji svoj posao ne rade kako treba su od 5.000 pa do 150.000 dinara za "obične" upravnike, a od 50.000 do 2 miliona dinara za profesionalce. Ipak, oni nisu policajci koji ljudima mogu da upadaju u stanove.

Kako je naveo Aleksandar Mirković, predsednik Skupštine opštine Voždovac, ova opština ima dovoljno sredstava u budžetu, pa će pomoći upravnicima, a i stanarima zgrada tako što će rešavati probleme sa prilazima zgradi, stepeništem i sličnim održavanjem.

POMOĆ OPŠTINE

Oni su do sada, istakli su to sinoć, već zamenili 110 ulaznih vrata na voždovačkim zgradama, a ulaza ukupno ima 1.200.

Foto: Telegraf

Prema Mirkovićevim rečima, ova opština brine o 200.000 stanovnika, koji žive od nove robne kuće na auto-putu pa do Autokomande. Svesni da ima i ruralnih delova opštine, gde ljudi nemaju vodu ni kanalizaciju, opština obećava da će i o njima povesti računa.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA