Šta najviše košta četvoročlanu porodicu kad izađe u grad: Bioskop, restoran, pozorište, utakmica ili koncert?

Neretko se roditelji odlučuju da svoju decu odvedu na ono mesto koje zahteva "plići džep" ili "tanji novčanik"

  • 8

Izlazak vikendom predstavlja priliku da se članovi porodice nakon radne nedelje ispričaju, razonode i da stvore zajedničke trenutke koje će pamtiti ceo život. Međutim, stvaranje uspomena ima određenu cenu, a ona zavisi od toga gde mame i tate odvedu svoje mališane.

Otvoreno pismo ove majke uzburkalo je celu Srbiju: Suština roditeljstva u 3 do srži iskrene i jake reči

Neretko se roditelji odlučuju da svoju decu odvedu na ono mesto koje zahteva "plići džep" ili "tanji novčanik".

Iz tog razloga smo odlučili da napravimo poređenje, koliko je novca potrebno četvoročlanoj porodici da odgleda film, predstavu, košarkašku utakmicu, da odsluša muziku, ili samo da sedne u neki restoran, kako bi uz hranu razmenili iskustva koja su stekli tokom nedelje.

ODLAZAK U BIOSKOP

Mame i tate vole decu da odvedu u bioskop, jer se mališani raduju da na velikom platnu uz glasan zvuk, gledaju svoje omiljene crtane junake, pa onda roditelji znaju da će mališani bar tih sat i po biti mirni, a da će oni moći da odmore.

Foto-ilustracija: Profimedia

Često se desi da neki od roditelja to vreme iskoristi da malo odrema, dok deca ne trpćući upijaju svaki kadar crtanog filma. Za decu je to posebno značajno, jer misle da i roditelji isto toliko uživaju u onome što je za njih bitno.

Međutim, zadovoljstvo koje deca iskuse, a retka prilika za odmor roditelja uz mališane, ima cenu od oko dve hiljade dinara.

Naime, pojedinačna karta za crtani film koji se gleda u popodnevnim satima u jednom beogradskom bioskopu, košta 520 dinara po osobi, a deca čak ni od dve godine ne ostvaruju pravo na popust.

POZORIŠNA PREDSTAVA

Odlazak u pozorište, za četvoročlanu porodicu pored toga što je lepo i kulturno iskustvo, predstavlja i novčani izdatak, jer mame i tate treba da pripreme 2400 dinara, s obzirom na to da jedna karta košta 600 dinara, i ima istu cenu za odraslog i za dete.

- Cena je ista za velike i za male, a veoma često se dešava da jedan roditelj ostane ispred kako bi uštedeli novac. Znam da ovo zvuči skupo, ali cena se nije menjala četiri ili pet godina - rekli su za Telegraf.rs iz jednog beogradskog dečijeg pozorišta.

Foto: pozoristancepuz.com

Pozorište je za par stotina dinara skuplje nego što je bioskop, samo što na jednu stvar treba obratiti pažnju. Radi se o tome da tokom pozorišne predstave ne sme ništa da se gricka, a gledanje filma u bioskopu ne može da prođe bez kokica, u najčešćem broju slučajeva. Kad se uzme u obzir da kesica kokica košta 230 dinara u jednom beogradskom bioskopu, ispada da je jeftinije odgledati pozorišnu predstavu.

Pored toga što je jeftinije, svakako da je i bolje, jer pozorišna predstava ne može da se gleda nigde sem u teatru, a crtani filmovi su ipak dostupni i na televiziji i na internetu.

KOŠARKAŠKA UTAKMICA

Za očeve ovakav vid provođenja zajedničkog vremena sa decom je svakako najzanimljiviji, i ovakvom izlasku se najviše i raduju. Takođe, i deca na njima veoma uživaju, jer je to jedno od retkih mesta na kome ne moraju da budu tihi. Čak je poželjno da viču što jače mogu.

Većini majki ovaj izlazak nije baš po meri, ali kad uzmu u obzir da će na miru moći da sede i da se opuste, što je prilično retko uz decu, naročito malu, onda i košarkaška utakmica zvuči primamljivo.

Pored toga što očevi uživaju, deca viču, a mame sede, još jedna prednost jeste što su karte za utakmice daleko jeftinije od bioskopskih i pozorišnih.

Foto: MNPress

Naime, cena karte za utakmice se kreću oko 300 dinara, plus deca koja imaju oko sedam godina i manje, ne plaćaju.

Porodični izlazak četvoročlane porodice koja voli sport košta oko 600 dinara.

- Ja imam dve ćerke. Jedna ima šest, a druga četiri godine, i volim sa njima da idem na košarkaške utakmice Partizana. Ja imam godišnju kartu, a za ženu platim oko 300 dinara, jer ih vodim na utakmice koje su manje bitne, pa samim tim i jeftinije, a deca ne plaćaju, tako da me taj izlazak košta oko par stotina dinara, jer moram da im kupim i grickalice i sokiće - kazao je za Telegraf.rs Srđan V. (42) iz Beograda.

IZLAZAK NA VEČERU

Koliko tate vole odlazak na utakmice, toliko majke uživaju da se porodica okupi za stolom, a da one ne moraju da kuvaju, postavljaju i da uslužuju. Odlazak na večeru je u stvari i najbolja prilika da se članovi porodice ispričaju i zbliže.

Ali, deci se ovakav vid izlaska ipak najmanje sviđa, jer moraju da sede na mestu, ne smeju da budu glasni, a ne postoji zanimacija koja bi im držala pažnju.

A i novčanik "ne voli" ovakav izlazak.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Naime, najjeftiniji izlazak u restoran košta najmanje oko 3000 dinara, i to pod uslovom da se izabere hrana koja je najpovoljnija, a to uglavnom budu pice, špagete ili neki drugi vid testenine.

Porcija košta oko 600 dinara, a piće je neizostavni deo obroka dece što se tiče, i skoro nikad ne mogu da se zaustave samo na jednom soku.

Oni koji nisu ljubitelji testenina, moraju da se pripreme da će im za večeru u restoranu trebati i više od tri hiljade dinara.

KONCERT

Dečiji koncerti koji se održavaju u Beogradskoj filharmoniji kreću se po ceni od 300 dinara po ulaznici, tako da je porodici koja broji četiri člana potrebno 1.200 dinara da sebi priušti nezaboravni vikend uz orkestar. 

Iako je ovakvo provođenje vremena deci u najvećem broju slučajeva nezanimljivo, ipak je lepo da se upoznaju sa muzikom na ovakav način. Dečiji koncerti u ovoj ustanovi kulture, održavaju se samo dva puta godišnje. Možda je to pokazatelj da ih ipak retko posećuju.

Za decu je najvažnije da provode vreme sa svojim roditeljima, a najmanje im je bitno gde će biti kad su sa njima. Prema tome, kad organizujete porodični izlazak, uradite to po svom ukusu, i na osnovu toga koliko ste spremni da izdvojite novca, a deca će to najverovatnije pamtiti ceo život.

Daljinac

(I.Vlajković - i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA