Siniša Mali: Novi savski most još jedna pobeda za građane Beograda (FOTO)

Predstavljajući budući izgled novog mosta preko Save, on je rekao da je Savski amfiteatar deo Beograda koji je potpuno oživeo i postao najveće gradilište u ovom delu Evrope

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas na Savskoj promenadi izgled novog savskog mosta.

Siniša Mali: "Meita" gradi novu fabriku, 1.700 novih radnih mesta (FOTO)

Siniša Mali je rekao da je u protekle četiri godine mnogo urađeno da Beograd bude moderniji, lepši i da bude prava evropska i svetska metropola. Predstavljajući budući izgled novog mosta preko Save, on je rekao da je Savski amfiteatar deo Beograda koji je potpuno oživeo i postao najveće gradilište u ovom delu Evrope.

– Danas je potpisan ugovor sa CIP-om i veoma mi je drago što će domaća kompanija biti ta koja će u narednih deset meseci završiti idejno rešenje, projekat i sve što je potrebno do građevinske dozvole. Nakon toga bira se izvođač radova i počinje izgradnja, a novi most će potpuno promeniti ovaj deo Beograda – kazao je Siniša Mali.

Foto: beoinfo.rs

Gradonačelnik je podsetio da stari nemački most, izgrađen još tokom Drugog svetskog rata, treba da bude zamenjen iz tri razloga.

Prvi je saobraćajni, s obzirom na to da je kapacitet postojećeg mosta mali za broj vozila u Beogradu. Drugi razlog je bezbednosni a treći je estetski. Novi most se potpuno uklapa u perspektivu i viziju jednog lepšeg i modernijeg Beograda. Ovaj postojeći most ćemo premestiti u dogovoru sa Beograđanima na drugo mesto. U toku je glasanje o budućoj lokaciji, a vode predlozi da most poveže Zemunski kej sa Velikim ratnim ostrvom ili Novi Beograd sa Adom. Deo ugovora sa CIP-om je i način demontiranja starog mosta. Ovo će biti još jedna pobeda za građane Beograda, dobićemo novi most sa po dve vozne trake u oba smera, sa šinama za metro, odnosno tramvaj, stazom za bicikliste, lepim vidikovcima koji će potpuno da se uklope u Savsku promenadu – kazao je Mali.

Foto: beoinfo.rs

On je podsetio da je Savski amfiteatar do pre nekoliko godina bio potpuno zapušten, a da je na tom mestu sada Beograd na vodi, najveće gradilište u ovom delu Evrope.

Dve stambene zgrade biće završene na proleće i biće useljive, iza njih se grade još dve zgrade i već su stigle do šestog sprata, gradi se i najveći tržni centar u ovom delu Evrope i najviša kula od 168 metara, gde će biti novi "Sent ridžis" hotel. Beograd se menja, obećali smo da će to biti grad kranova i dizalica i on to danas jeste. Samo na ovom gradilištu oko 700 radnika radi svaki dan, gradi i zarađuje svoj novac i prehranjuje svoje porodice – rekao je Mali.

Foto: beoinfo.rs

On je dodao da će novi most biti kruna na tom delu Beograda na vodi, kao i da se u narednih nekoliko sedmica, najkasnije za dva meseca, očekuje ugovor sa projektantom koji će raditi dizajn tunela, koji će povezivati Savski amfiteatar sa Bulevarom despota Stefana.

Foto: beoinfo.rs

Ako sve bude po planu, 2019. ćemo krenuti da gradimo i taj tunel. Na taj način ćemo između 11 i 14 odsto tranzitnog saobraćaja smanjiti kroz centar grada i unaprediti efikasnost saobraćaja u našem gradu – rekao je Siniša Mali.

Generalni direktor saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović kazao je da smatra da će novi most biti jedan od najlepših u Evropi.

Foto: beoinfo.rs

Most će imati po dve trake u svakom smeru, biciklističku i pešačke staze, a dužina će biti 420 metara. Takođe, zbog veće širine novi most će obezbediti potpunu plovnost reke Save kroz Beograd. Saobraćajni institut CIP je danas potpisao ugovor sa Gradom Beogradom i Direkcijom za građevinsko zemljište i siguran sam da će svi rokovi biti ispoštovani – istakao je Ignjatović, naglasivši da pored projekta novog mosta postoji i projekat demontaže starog.

Predstavljanju projekta novog mosta prisustvovali su i glavni urbanista Milutin Folić, v.d. sekretara za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA