≫ 

SLAVITI SVETOG SAVU ZNAČI BITI NA NJEGOVOM PUTU: Vračar uz Vesića, Tomaševića, Branka Kockicu proslavio krsnu slavu (FOTO)

Gradski menadžer podsetio da su pre 424 godine na teritoriji ove opštine spaljene mošti prvog srpskog arhiepiskopa

  • 3
Foto: Telegraf

Sečenjem slavskog kolača i prigodnim programom opština Vračar danas je obeležila krsnu slavu Svetog Savu, a gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je Vračar posebno mesto za naš narod i dodao da slaviti Svetog Savu znači biti na njegovom putu, odnodno graditi i obnavljati, a ne rušiti.

Vesić je podsetio da su na Vračaru pre 424 godine spaljene mošti Svetog Save i dodao da je od tada to posebno mesto za Srbe.

Danas je dan prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save: Ni slučajno ne smete da nosite odeću ove boje

"Ovo je posebno mesto za naš narod, mesto koje je drugačije od ostalih i zato je naša obaveza, kao ljudi koji vodimo ovu opštinu i ovaj grad, da na ovom mestu budemo drugačiji, da se trudimo da budemo dostojni toga što nam je data čast i privilegija da slavimo Svetog Savu", rekao je on.

Foto: Telegraf

"To znači stalno raditi nešto novo i dobro i za zemlju i za građane i zato mi je drago kada čujem koliko smo uradili na Vračaru jer to što smo uradili dokazuje da smo na putu Svetog Save", istakao je Vesić.

Vračar je posebna beogradska opština, naveo je on i podsetio da se tu nalaze Hram Svetog Save, Narodna biblioteka, muzej Nikole Tesle.

"Zato mi na Vračaru moramo da radimo drugačije jer se ono što radimo na Vračaru gleda drugačijim očima i zato je važno da svaki dan, radeći za dobro građana, razmišljamo o tome na čijem smo putu i kako treba da radimo", rekao je Vesić.

NARODNA LEGENDA: Stopa Svetog Save u kamenu na planini Jelici je sveto mesto za sve vernike

Podsetivši da je napisano puno pesama o Svetom Savi on je kao jednu od omiljenih naveo pesmu Vaska Pope "Putovanje Svetog Save" čiji stihovi glase:

"Putuje po mračnoj zemlji. Štapom pred sobom mrak na četvoro seče...putuje bez puta i put se za njim rađa".

"To je naša najvažnija obaveza, da ono što radimo da se za nama rađa novi put. I ako smem da kažem, možda nikada u novijoj istoriji naša politika i zemlja nije bila više na putu Svetog Save, a za to je najzaslužniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer zaista naša politika je politika koja sabira Srbe i obnavlja ono što je porušeno. Naša politika je politika novog puta", naglasio je Vesić i, u ime Grada Beograda, svim Vračarcima poželeo da u sreći i radosti proslave svoju slavu.

Foto: Telegraf

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je rekao da je ta opština Savindan uzela za svoju slavu krajem 20. veka.

Od poslednje proslave opštinske slave mnogo toga se promenilo, istakao je i u prilog tome naveo Kalenić pijacu koja je "počela da se menja iz korena, uz rekonstruisanje i sređivanje kompletnog okruženja gde su nikli parkovi i zelene površine".

Pre tačno 423 godine Turci su spalili mošti Svetog Save: Ako želite mir i spokoj, danas izgovorite ove reči! (FOTO)

Osim toga, dodao je on, počela je prva ozbiljna rekonstrukcija Sportsko rekreativnog centra "Vračar" koja podrazumeva novi sistem grejanja, hlađenja i ventilacije.

Deo zgrade opštine Vračar će, u saradnji sa Gradom Beogradom, biti kompletno renoviran i ustupljen na korišćenje predškolskoj ustanovi Vračar, rekao je Nedeljković i naglasio da će time biti obezbeđeno oko 300 mesta za boravak najmlađih Vračaraca.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Na taj način će biti rešen problem brojne dece koja čekaju na mesto u vrtiću", istakao je Nedeljković.

On je podsetio da je objekat u Ulici Prote Mateje 36 kompletno renoviran i da je to sada mesto za dnevni boravak i aktivnosti vračarskih penzionera.

"Pokrenute su mnoge nove aktivnosti, a svakako jedna od najvažnijih je manifestacija ''Božićo seoce'' koje je ove godine, u saradnji sa Hramom Svetog Save i Gradom Beogradom, prvi put organizovano", dodao je Nedeljković.

Među zvanicama na svečanosti su, između ostalih, bili generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA