"Potez za budućnost": Svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici (FOTO)

Pod sloganom "Potez za budućnost", NIS će nastaviti da na slične načine razvija odnos sa zajednicom i podržava razvoj savremenog stvaralaštva i mladih umetnika

  • 2

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS. Cilj izrade murala je promocija koncepta ulične umetnosti i umetnosti u javnim prostorima, kao i afirmacija ideje o budućnosti održivih gradova.

Siniša Mali: Gradi se nova autobuska stanica, još jedno ispunjeno obećanje (FOTO)

Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu "Zeleni grad - nova energija" koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine.

Pod sloganom "Potez za budućnost", NIS će nastaviti da na slične načine razvija odnos sa zajednicom i podržava razvoj savremenog stvaralaštva i mladih umetnika.

Svečanom predstavljanju novog prestoničkog murala prisustvovali su Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, kao i predstavnici kompanije NIS, predvođeni Pavelom Kandalincevim, zamenikom direktora Bloka Promet.

Pavel Kandalincev/Foto: Promo/NIS

Centralni motiv murala koji ukrašava fasadu jedne od glavnih beogradskih ulica je list – simbol zdravog života, dok njegova mreža predstavlja jaku zajednicu, odnosno sliku grada kojoj težimo i možemo zajednički da je stvorimo.

Novo umetničko delo šalje snažnu poruku Beograđanima i posetiocima glavnog grada o Beogradu koji želimo da ostavimo u nasleđe – kao zelenog grada budućnosti, grada novih tehnologija i ideja.

Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, je istakao da mu je zadovljstvo što u ime grada, ovaj mural može da predstavi široj publici.

- On od danas postaje deo našeg grada i zbog toga je dobro što je on urađen na ovaj način, u saradnji sa jednom od najvećih srpskih kompanija koja je raspisala jedan izuzetno ozbiljan konkurs sa temom koja je danas možda i najaktuelnija, a to je ekologija.

Ovo je jedan u nizu projekata koji smo ostvarili zajedno sa kompanijom NIS i očekujem da će ih biti još. Neki od njih su zelene površine, dečija igrališta i sportska igrališta i evo konačno smo došli i do umetnosti u javnim prostorima koju ćemo, verujem, u narednom periodu posebno da afirmišemo.

Grad Beograd je generalno pripremio za naredni period jedan potpuno drugačiji pristup uličnoj umetnosti, zbog toga što se veliki broj javnih površina u Beogradu danas uređuje. Šire se pešačke zone, uređuju se parkovi, transformiše se grad iz grada za automobile u grad za ljude-rekao je Milugtin Folić.

Milugtin Folić/Foto: Promo/NIS

Pavel Kandalinčev, zamenik direktora Bloka Promet kompanije NIS, je rekao da podrškom koju su pružili ovom projektu nastavljaju da potvrđuju svoj odgovoran odnos prema zajednici i doprinos stvaranju kvalitetnijih uslova za život sadašnjih i budućih generacija Beograđana.

- Zajedno sa našim partnerima iz uprave Grada Beograda, oplemenjujemo površine u neposrednoj blizini naših benzinskih stanica – rekonstruisali smo park na Autokomandi, uredili širi prostor oko benzinske stanice "Čarli Čaplin", a obezbedili smo i fitnes zonu u blizini našeg maloprodajnog objekta u Bloku 45 na Novom Beogradu.

- Kao lider na tržištu naftnih derivata u Srbiji, istovremeno ostajemo dosledni razvoju i modernizaciji naše maloprodajne mreže kao jednom od prioritenih pravaca u poslovanju kompanije – tokom prethodne godine samo u Beogradu otvorili smo tri potpuno nova maloprodajna objekta i obezbedili dodatna radna mesta za naše sugrađane-konstatovao je Kandaličev.

Autori murala, Sara Antov i Dragan Vuković/Foto: Promo/NIS

Autori murala, Sara Antov i Dragan Vuković, ne kriju ponos, sreću i zadovoljstvo zbog učešća i pobede na konkursu.

- Osećaj je divan i drago nam je što je neko prepoznao naš stav i naše viđenje murala, kao i što nam je pružena prilika da naše idejno rešenje pretvorimo u delo. To i jeste bio naš glavni motiv – da ostavimo poruku kroz svoj rad koji će da obogati živote svih nas, kao i da urbani prostor učini bogatijim- rekla je Sara Antov.

Dragan Vuković je ukazao je na važnost poruke koju nosi njihovo umetničko delo.

- Dugotrajnost koju čovek može da ostavi iza sebe je neprocenjiva, kao i poruka koju smo želeli da prenesemo Beograđanima i svim gostima prestonice – čuvajte Beograd, zdrav život i našu ekologiju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    1. mart 2018 | 06:11

    И чувајте добар укус и културу,мурале без Клима уређаја.

  • Sladja

    1. mart 2018 | 07:51

    Izuzetno lepo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA