≫ 

Ceo svet otvori vrata muzeja za praznike, mi ih zatvorimo! Zašto?

Ono što recimo Prado ili Luvr urade tokom cele godine, beogradski muzeji uradili za uskršnji vikend?!

  • 31

U svetskim prestonicama, koje same po sebi privlače veliki broj turista, muzeji rade i tokom praznika. U Beogradu, u kom broj turista jeste u porastu, ali ih je ipak nedovoljno kulturni centri su zatvoreni. I sami građani tad imaju najviše vremena da ih posete.

Uskršnji praznici koji nam dolaze privući će turiste u Beograd, za koje su muzeji u prestonici jedna od glavnih atrakcija, pa je ekipa Telegrafa.rs odlučila da ispita kakvo će biti radno ili bolje rečeno neradno vreme muzeja tokom praznika.

Iz Sekretarijata za kulturu su rekli da muzeji neće raditi od petka 6. aprila do ponedeljka 9. Na pitanje zašto su u vreme kad se očekuje veća poseta, vrata kulturnih centara zatvorena, dobili smo odgovor da pitamo zaposlene u muzejima, jer sekretarijat ne određuje radno vreme.

Od zaposlenih u muzeju dobili smo različite odgovore. Skoro nijedan muzej neće raditi i u ponedeljak jer je to inače neradni dan "po ugledu" na svetske muzeje.

Uskrs pada u nedelju, pa kad su vrata muzeja tad zatvorena, a zaposleni dobili priliku da odmore, ponedeljak može da bude radni dan, bar jednom godišnje.

Beograd dobija novi muzej posle 120 godina: Evo svih detalja

Za one koji su posećeniji i interesantniji posetiocima, utvrdili smo kad će njihova vrata biti otvorena za javnost.

PRIRODNJAČKI MUZEJ

Jedna od najstarijih srpskih nacionalnih ustanova neće raditi samo u nedelju.

Prirodnjački muzej koji je po bogatstvu, raznovrsnosti primeraka i postignutim rezultatima u oblasti muzeologije i nauke, jedan od vodećih prirodnjačkih muzeja u jugoistočnoj Evropi, primaće posetioce u petak i subotu. Ponedeljak je inače neradni dan kao i za većinu muzeja u Beogradu.

Prirodnjački muzej neće raditi samo u nedelju, odnosno za Uskrs, ali ni u ponedeljak jer je to inače neradni dan. Da li takav treba da bude nakon praznika koji je jednom godišnje? Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Muzej najveći deo praznika provodi radno. Kod nas se više radi tokom praznika nego u inostranstvu jer oni jako drže do svojih praznika. Zaposleni u muzeju treba da znaju da je Uskrs, i treba da ga provedu praznično. Uostalom mi i nemamo tolike resurse da možemo da organizujemo da se i u nedelju radi - rečeno je iz Prirodnjačkog muzeja.

Međutim radno vreme muzeja u Madridu u Španiji, Prado, pokazuje da se ipak u inostranstvu više radi nego kod nas, s obzirom na to da ne radi samo tri dana tokom godine kad su u pitanju praznici.

Muzej ne radi baš na sam dan praznika. Pred praznik rade skraćeno ostavljajući mogućnost da ih ljudi posete onda kad imaju najviše vremena Printskrin: museodelprado.es

ETNOGRAFSKI MUZEJ

Kulturni centar koji se nalazi u Ulici Studentska broj 13, a koji je jedan od najstarijih na Balkanskom poluostrvu neće raditi u petak 6. aprila i u nedelju 8. Ponedeljak je inače neradni dan.

Muzej koji je nedavno proslavio vek postojanja radiće u subotu. U godini kad je muzej napunio 100, tokom praznika su mogli svoja vrata da otvore tokom više prazničnih dana.

Etnografski muzej radiće samo u subotu 7. aprila. Muzej koji neguje tradiciju to treba da pokaže i poštovanjem Uskrsa Foto: A.Nalbantjan

- Ova odluka nije ishitrena, mi smo se godinama bavili time kolika je potreba da se radi za Veliki petak i Uskrs. Utvrdili smo da za Uskrs nismo imali značajni broj posetilaca. Oni koji su zainteresovani da nas posete to mogu da urade u subotu, čak i oni koji su došli samo na vikend, jer tokom jednog dana muzej će biti otvoren.

- Mi smo muzej koji se bavi tradicijom i običajima, a Uskrs je bitan praznik i mi prvi ne treba da radimo jer na taj način pokazujemo da negujemo tradiciju. Uostalom i svetski muzeji ne rade za svoje važne praznike - izjavili su za Telegraf.rs iz Etnografskog muzeja.

I čuveni muzej Luvr u Parizu ne radi samo tri dana godišnje što se praznika tiče. Naši muzeji tokom jednog praznika iskoriste onoliko slobodnih dana koliko svetski centri iskoriste tokom cele godine.

Muzej Luvr radi skraćeno pred praznike. Naši muzeji ne rade. Printskrin: www.louvre.fr

Naš muzej koji je jedan od posećenijih kako od strane turista tako i od samih građana radiće samo jedan dan tokom praznika. Tri dana vrata kulturnog centra biće zatvorena.

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI

Osnovan 1965. godine muzej je svoju izlagačku aktivnost bazirao na predstavljanju najznačajnijih umetnika, razdoblja, pokreta i tendencija jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. veka.

Muzej savremene umetnosti neće raditi samo u nedelju 8. aprila. Ovaj muzej za razliku od većine radi ponedeljkom, a zatvoren je utorkom Foto: Wikipedia/Viktor Markovic

Kulturni centar koji se nalazi u Ušću broj 10, i koji je stekao zavidnu reputaciju na evropskoj i svetskoj mapi moderne i savremene umetnosti, tokom praznika neće raditi samo na dan Uskrsa, 8. aprila.

Muzej koji je interesantan i zbog lokacije na kojoj se nalazi, s obzirom na to da veliki broj ljudi, naročito tokom lepih dana, šeta tim delom grada, otvorio je vrata kako za građane Beograda, tako i za turiste tokom praznika.

VOJNI MUZEJ

Ustanova koja se nalazi na Kalemegdanu, najupečatljivijem delu Beograda, neće raditi ni za Veliki petak, kao ni za dan Uskrsa.

Iz muzeja koji ima oko 30.000 predmeta koji su sistematizovani u 12 zbirki, kao i oko 100.000 fotografija, su rekli da su spremni za sugestije povodom radnog vremena.

- Nismo konačno odlučili da radimo samo u subotu, u vojsci se sve menja iz minut u minut. U svakom slučaju za Veliki petak ne bismo radili jer je pitanje kakva bi uopšte bila poseta - naveli su iz Vojnog muzeja.

Vojni muzej radiće samo u subotu 7. aprila. Iz muzeja su naveli da su otvoreni za sugestije oko radnog vremena tokom praznika Foto: Flickr/majunznk

Ova ustanova kulture takođe može da se pohvali i specijalnom bibliotekom koja ima oko 15.000 naslova iz oblasti istorije, istorije umetnosti, arheologije, muzeologije, i drugih srodnih grana nauke, kao i više od 5000 časopisa.

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI

Prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta, radiće svim danima tokom praznika.

Muzej afričke umetnosti radiće tokom svih dana praznika Foto: Promo

Turiste i građane Beograda, otvorena vrata muzeja koji je ostvario značajan doprinos u širenju i negovanju kulturnih veza, kao i promovisanju principa multikulturalnosti i kulturne raznolikosti, očekuju u petak, subotu i nedelju.

Ovaj muzej zaista će raditi po ugledu na svetske, a jedan je od retkih.

Metropolitan muzej u Njujorku, svetskoj metropoli, otvoren je za posetioce 362 dana tokom godine. U danima pred praznike vrata su otvorena kao i što su sedam dana nedeljno.

Muzeji u Beogradu samo tokom jednog praznika ne rade najmanje tri dana. A pored Uskrsa, praznuje se Božić, Nova godina, 1. maj...

Metropolitan muzej u Njujorku koji je otvoren sedam dana nedeljno, ne radi samo tri dana godišnje i to zbog praznika Printskrin: metmuseum.org

NERADNI DANI POJEDINIH MUZEJA U BEOGRADU:

Muzej primenjene umetnosti - neradni dani su petak, nedelja, ponedeljak

Muzej pozorišne umetnosti - petak, subota, nedelja, ponedeljak

Muzej srpske pravoslavne crkve - petak, subota, nedelja, ponedeljak, utorak

Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića - nedelja

Muzej sporta i olimpizma - petak, subota, nedelja i ponedeljak

Muzej automobila - nema neradnih dana

Poseta muzeja tokom praznika prilika je da se sa članovima porodice provede kvalitetno vreme. S obzirom na to da je radno vreme ovih ustanova različito, njihov spisak pogledajte OVDE, kako biste utvrdili kad možete da ih posetite.

VIDEO: Beogradska mumija, jedinstvena u svetu

Daljinac

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    6. april 2018 | 21:09

    Narodu i državi kojoj je stalo do svoje istorije,kulture,obrazovanja stanovništva isl ali i do upoznavanja turista o pomenutome mora više pažnje obratiti i na muzeje,pozorišta,galerije isl.Između ostaloga i radom u periodima kada su drugi slobodni od svoga svakodnevnoga rada tj tokom praznika.Tako se upotpunjuje i turistička ponuda grada.Ona se u glavnome gradu države ne sme svesti samo na splavove,diskoteke i slična hopa cupa mesta.

  • Bane

    6. april 2018 | 12:34

    Ovo je luda zemlja neradnika sve se radi kontra. Pa kada misle da rade i ko da im dođe radnim danom kad svi rade. Primer za 1.Maj ja i supruga odemo za Novi Sad i odemo na Petrovaradin da pogledamo muzej - zatvoreno da pogledamo Katakombe - zatvoreno. Vidim obaveštenje na jednim vratima piše za posetioce pozvoniti. ja zvonim pojavi se ćovek na jednom prozoru pita sta hoćemo? Ja mu kažem da obiđemo sve to, on se malo zamisli pa kaže pa nemože samo grupno najmanje 10. Ja ih pitam kolika je karta oni mi kažu i ja kažem platiću 10 karata kad sam već došao iz Beograda i nije bila neka para. Eeee pa tu sad opet on razmišlja i na kraju ipak nemože da otvori i da nas provede. Zahvalio sam mu se na gostoprimljivosti i velikoj usluzi. SRAMOTA!!!

  • DARKO 100%

    6. april 2018 | 09:17

    To nam je svima u krvi,dosta nam je posla i jedva cekamo neki praznik,to nam je rep iz komunisticke ideologije imali smo vise praznika nego radnih dana,mozda kad sad razmislim mozda i nije to lose da se vrati😃,8 mart,1 maj,4 juli,7 juli,22 decembar,29 novembar,nova godina,tri dana se dobijalo tada za slavu a danas samo taj dan imas slobodno, i jos jedan razlog sto nevolimo da radimo za praznike je i na kraju svih krajeva opravdan ,koliko smo malo placeni i cenjen nas rad dobro je i one radne dane sto radimo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA