≫ 

Beograd je još spavao kad se na njega obrušilo stotine bombardera: Bila je to Hitlerova lična odluka

Odluku da se Beograd razori doneo je lično Adolf Hitler 27. marta, razjaren vestima o demonstracijama protiv potpisivanja "Trojnog pakta", i rušenju vlade Cvetković-Maček

  • 61

Nemački bombarderi zasuli su prestonicu kraljevine Jugoslavije bombama pre 77 godina, a prvog dana rata izvršen je i kulturni genocid.

Tačno u 6.30 časova u nedeljno jutro 6. aprila, 234 bombardera i 120 lovaca zasuli su Beograd. Većinu Beograđana strašno bombardovanje dočekalo je u snu.

Adolf Hitler Adolf Hitler / Foto: Wikimedia/Unknown author

Odluku da se Beograd razori doneo je lično Adolf Hitler 27. marta, razjaren vestima o demonstracijama protiv potpisivanja "Trojnog pakta", i rušenju vlade Cvetković-Maček.

Naime, pod sve žešćim pritiskom fašističke Nemačke, Vlada Cvetković – Maček je 25. marta 1941. godine, u bečkom dvorcu Belvedere, potpisala protokol o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu (Nemačka, Italija, Japan). Svoje nezadovoljstvo tim činom, slobodarski i ponosni narod, izrazio je masovnim demonstracijama u svim gradovima, pa i manjim sreskim mestima, 27. marta 1941. godine.

Rodoljubiva grupa oficira istoga dana izvršila je puč, zbacila Vladu Cvetković - Maček i namesništvo, na presto ustoličila maloletnog kralja Petra II Karađorđevića i obrazovala novu vladu, sa predsednikom, generalom Dušanom Simovićem na čelu.

Iznenađen razvojem situacije, Hitler je na hitno održanoj konferenciji sa svojim generalima, 28. marta 1941. godine, doneo odluku o bombaškom napadu na Jugoslaviju, s ciljem da je razbije i uništi kao državu. Odluka je poznata pod šifrom “Poduhvat 25.”

Izvršenje zadatka povereno je 4. vazdušnoj floti pod komandom general-pukovnika Aleksandra Lera, a operacija uništenja Beograda je nosila naziv "Strašni sud" (Strafgericht).

Jugoslovensku prestonicu je od najezde jata Hitelerovih “flug-cojg” formacija branio elitni Šesti lovački puk i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd.

Napadačima su naneli znatne gubitke, ali u toj neravnopravnoj borbi, uprkos srčanosti naše vojske, pobedu je odnela fašistička sila. U prvim vazdušnim borbama 6. aprila poginula su dvojica, a ranjeno je šest jugoslovenskih pilota.

Bombardovanje Beograd 1941 Bombardovanje Beograd 1941 / Foto: Wikipedia/Der Adler No. 9

Tim napadom Jugoslavija je uvučena u Drugi svetski rat, iako su jugoslovenske vlade, i pre i posle puča, svim mogućim sredstvima nastojale to da izbegnu.

Nemačka i njene saveznice Italija, Bugarska i Mađarska, napale su Kraljevinu Jugoslaviju bez objave rata.

Precizan broj žrtava nikada nije utvrđen, najčešće spominjana brojka ubijenih civila je 2.274. Nemačke procene govorile su da je žrtava bombardovanja bilo između 1.500 i 1.700, dok je premijer Engleske Vinston Čerčil u izjavi za Radio London izjavio da su Nemci usmrtili skoro 12 hiljada duša.

Bombardovanje Beograd 1941 Bombardovanje Beograd 1941 / Foto: Wikipedia/Deutsches Bundesarchiv

Već u prvom, od ukupno četiri talasa bombardovanja, tog dana, stradala je zgrada broj 14 na Kosančićevom vencu, tadašnja Narodna biblioteka Srbije.

Zgrada je pogođena zapaljivim bombama u 16 časova. Požar je trajao nekoliko dana, a prema rečima stanovnika koji su živeli u okolini, ruševine su se pušile mesecima.

U zvaničnom nemačkom dokumentu koji se odnosi na bombardovanje Beograda, predočenom na posleratnom suđenju, Narodna biblioteka je označena kao jedan od prvih ciljeva.

Video: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    6. april 2018 | 08:00

    Alo bre Srbi ! Zar nikako da shvatimo da nas Nemci mrze. Ne da nas ne vole nego nas mrze ! I šta više izigravamo po tom pitanju .

  • Marko

    6. april 2020 | 08:24

    Najveci problem Srbije, ali i vecine balkanskih naroda je taj sto smo kroz poslednjih 70 godina ucili istoriju koju su komunisti pisali. Posebno se to odnosi na period 1945-1990. I sta drugo ocekivati u udzbenicima, knjigama, medijima, zborovima, mitinzima itd od toga da je najbolje bilo demonstrirati, uzvikivati cuvene parole "bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob..." Gospodo, dobili smo rat bez pakt, dobili smo i rob i grob. I to strasan, nezapamcen. I on Nemaca, i od domacih izdajnika, od ustasa, a na posletku i od komunista. Moje misljenje, citajuci razne spise, istorijske knjige, slusajuci umne ljude koji su svedocili dogadjajima i prepricavali nase greske daleko odavde (komunisti ih oterali posredno ili neposredno iz tadasnje YUG), mi nismo smeli sebi da dopustimo rat sa Nemcima! Moralo je da dodje do potpisivanja pakta, tacnije do postovanja istog. Uz obavezu da necemo da smetamo, ali da ne ukljucuju nasu vojsku i nas narod u njihov rat. Tacno je da bismo imali nemacku vlast ovde, ali sta bi tome falilo. Nemci su jedan disciplinovan narod, mozda bismo bili bolji da smo tako postupili. Ovako smo dobili rat, stradanja, bombardovanja (ne zaboravite saveznicka, koja su takodje bila strasna), patnje, materijalne ali pre svega ljudske gubitke...i dobili Tita i SKJ koji su sve radili da uniste pravoslavlje, Srbina kao coveka i Srbiju kao naciju. Sta smo bolje dobili od toga sto nismo postovali pakt i sto smo usli u rat sa Nemcima? Svajcarski model je trebalo da bude politika Srbije. Ziveli.

  • Dalibor

    6. april 2018 | 08:12

    To bombardovanje moramo zahvaliti kao i u zadnjem bombardovanju onakvim zlotvorima koji propagiraju ‘ Bolje rat nego pakt “ crvenoj bandi i njihovim potomcima koji i dan danas uništavaju Srbiju !! Sve je bilo dogovoreno tada sa Nemcima samo da spasimo svoj narod ali ne mi ćemo izaći na ulice i paradirati “ Bolje rat nego pakt “ i šta se desilo ? Zbog takvih bandi studenata smo uvek nadrljali , zar ne ? Evo pogledajte šta nam se desilo od tog oktobra bager revolucije gde smo se tobože spasili od Miloševića ? Šta se desilo ? Da li živimo u slobodi ? Rasparčavaju nam državu !! Prete na svakom koraku !! Gde nam je dostojanstvo i ponos koji smo uvek imali ?Probudi se majko Srbijo samo još mogu Boga da molim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA