Ova tema iz gradskog prevoza je uzburkala internet, ali je vozač autobusa bio u pravu (VIDEO)

Ali, da li je sve moralo da se rešava uz prisustvo policije

  • 45

Snimak iz autobusa na liniji 73 pokreće priču o prevozu kućnih ljubimaca autobusima. Da li sme, treba i šta kaže zakon? A šta dvonožni putnici? Žena je u torbi za kupovinu nosila čivavu. Bila je mirna i samo posmatrala šta se dešava okolo.

Ako imate kućnog ljubimca, možete da platite kaznu 10.000 dinara ukoliko ne ispoštujete ovo novo pravilo!

- Vozač je rekao da izađe napolje sa "kerom", na šta je žena rekla da neće, a onda je zaustavio autobus i rekao da neće da vozi dok ona ne izađe. Kreće svađa i haos uz dobacivanje "ajde, izađi napolje, je.. te ker seljančuro", još goreg neandertalca od ovog što vozi - napisala je jedna Beograđanka.

Psu je iz torbe virila samo glava, Printskrin: Facebook/Dragana Dragosavac

VOZAČ JE POBEDIO 

Šofer je pozvao policiju, za nekoliko minuta svi putnici su izašli, ostala sam jedina sa njom da sačekamo policiju, nadajući se da će ona ipak posle toga nastaviti da putuje sa svojim psom. Policajci su došli, porazgovarali sa njima dvoma, jedan od njih je telefonirao i posle razgovora, rekao ženi da izađe iz autobusa jer vozač nije dužan da vozi, ako neće. I tako smo izašli, a on je upalio autobus i otišao. Pobedio je.

- Mi koji šetamo pse često doživljavamo sve i svašta i osećamo se kao građani trećeg reda za koje ne postoje pravo i pravda, ali mislim da treba da vide svi. Ovu bahatost, ovo zlo i nepravdu. I da dodam, od ove šoferčine, jedino su mi ogavniji ovi koji su ćutke izašli iz autobusa, ovi koji se "nikada ne mešaju" i koje ništa ne dotiče - napisala je devojka koja je objavila video na Fejsbuku.

Sigurno vam se desilo da vidite da vlasnik uđe u autobus i sa mnogo većim psom na povocu ili onim manjim u rukama. I normalno su se vozili, vozaču nije bilo "ispod časti" da ih vozi. Zato čudi da je prepušteno sve samovolji vozača, neki hoće da ih voze, nekima smetaju.

Često se zimi desi da lutalice "uskoče" u autobus da se malo ugreju i nikome ne smetaju, štaviše deluje da su putnici zabavljeni učtivim ponašanjem lutalice.

Ovac psić je kulturno sačekao da uđe u autobus kod "buvljaka", Foto: Telegraf

A evo ga uslikan i kako se kulturno vozi, Foto: Telegraf

TRANSPORTER, BEZ POVOCA ILI U NARUČJU

Evo, šta kažu propisi: vožnja s ljubimcima u Beogradu dozvoljena je samo ukoliko je životinja u posebnom transporteru. Držanje ljubimca u naručju ili na povocu nije dozvoljeno. Kako isti pravilnik nalaže - ljubimcima su vrata autobusa zatvorena i tokom trajanja saobraćajnog špica. Vožnja s njima je dozvoljena samo u periodu od devet do 13 sati i od 18 časova do ponoći. Jedan od najvećih problema je i ograničenje visine ljubimca, pa tako psi viši od 40 centimetara u grebenu ne mogu da se voze  javnim prevozom. Ova odredba isključuje čak i većinu pasa srednje rase, poput labradora, koji će morati da čekaju promene zakona kako bi se vozili prevozom.

Kod naših komšija Hrvata, na primer, dozvoljen je prevoz pasa i viših od 30 centimetara, pod uslovom da imaju brnjicu i da su na kratkom povocu, a vlasnik mora kod sebe da ima knjižicu u kojoj je upisano da je životinja vakcinisana protiv besnila.

Ljubimac i njegov gazda moraju da budu u prednjem delu vozila i oboje moraju da imaju kartu, koja je za gabaritne ljubimce 10 kuna (oko 159 dinara). Ako se desi da se pas tokom vožnje uneredi, vlasnik je dužan da pod počisti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa CZ

    7. april 2018 | 23:12

    Neki komentari su nebulozni...vozac je postupio po propisima koje je neko ministarstvo propisalo i koji se ne razlikuju od velike vecine propisa ostalih evropskih zemalja...odjednom smo postali veliki zastitnici zivotinja, a ulice nam pune lutalica...

  • DARKO 100%

    7. april 2018 | 22:51

    Problem je pasic koji je bio jos i u torbi ali nije problem kad vozac autobusa prica na svoj mobilni i vozi autobus pun putnika

  • ЗокА

    7. april 2018 | 23:21

    Па само још и да имају право ина седиште у аутобусу Шта са децом која имају алергију на псе

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA