≫ 

Na Starom Sajmištu tokom Drugog svetskog rata nastradalo je oko 9.000 Jevreja: Goran Vesić prisustvovao komemorativnom skupu (FOTO)

U nacističkom koncentracionom logoru ubijeno je i oko 12.000 Srba i Roma

  • 0

Povodom obeležavanja sećanja na Jevreje stradale tokom Drugog svetskog rata, kod spomenika žrtvama na Starom sajmištu u Beogradu održan je komemorativni skup kojem su, između ostalih, prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam.

- Danas smo imali priliku da se na Starom sajmištu, gde je tokom Drugog svetskog rata bio nacistički koncentracioni logor u kojem je ubijeno oko 9.000 Jevreja i više od 12.000 Srba i Roma, setimo svih užasa Drugog svetskog rata i Holokausta koji se desio u Evropi, pa i u Srbiji - rekao je Vesić.

Sa ponosom je istakao da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika.

Naveo je da Srbija ima veliko poštovanje prema jevrejskim žrtvama jer je, kako je podsetio, tokom Drugog svetskog rata od nacista stradao i veliki broj stanovnika Srbije.

Jedan muzej za sve žrtve: Staro sajmište u spomen stradalim Srbima, Jevrejima, i Romima

Govoreći o Zakonu o Starom sajmištu, Vesić je izrazio nadu da će u narednih nekoliko meseci taj zakon biti pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Gradski menadžer Goran Vesić kod spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu Foto: Beoinfo

- Kada taj zakon bude usvojen moći ćemo da nastavimo rad na Starom sajmištu. Do sada smo raselili Centralnu kulu, a nakon usvajanja zakona moći ćemo da izvršimo i eksproprijaciju sve imovine koja postoji na Starom sajmištu i počnemo izgradnju Memorijalnog centra, koji ćemo graditi zajedno sa našim prijateljima iz Izraela i drugih zemalja koje su zainteresovane za očuvanje sećanja na Holokaust - pojasnio je Vesić.

Naveo je da je prošle godine, tokom posete Memorijalnom centru "Jad Vašem" u Jerusalimu, dogovorio da na Starom sajmištu, osim Memorijalnog centra, bude i obrazovni centar gde će se učiti o svim užasima Holokausta.

"Srbi i Jevreji dele zajedničke patnje, istoriju"

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam je rekla da se svake godine organizuju mnoge manifestacije i komemoracije u znak sećanja na Holokaust.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam i Goran Vesić Foto: Beoinfo

- Srbi i Jevreji dele zajedničke patnje, istoriju, ali u isto vreme žele da grade zajedničku budućnost - rekla je Fišer Kam i navela da je to osnova solidarnosti i prijateljstva dva naroda.

Komemorativnom skupu su prisustovali i predstavnici Vlade Srbije, Jevrejske opštine Beograd, kao i članovi delegacije Međunarodne jevrejske organizacije BONDS koju čine istaknuti Jevreji iz Izraela i Južne Amerike.

Predsednik te organizacije Israel Maimon je rekao da je Holokaust bio najstrašniji događaj u ljudskoj istoriji.

Gradski menadžer na Starom sajmištu, koje je tokom Drugog svetskom rata bilo nacistički logor u kom je ubijeno oko 9.000 Jevreja i 12.000 Srba i Roma Foto: Beoinfo

- Nikada pre jedna specifična grupa nije bila izdvojena za masovno uništavanje. Sama činjenica da je neko Jevrejin, 40-ih godina bila je smrtna presuda - rekao je Maimon.

Tri godine posle predaje nacističke Nemačke, budućnost Jevreja se promenila zauvek i njihova sudbina se od uništavanja preokrenula u spasenje, rekao je Maimon i dodao da je tada osnovana država Izrael koja je doživela dinamičan razvoj.

Tokom skupa simbolično je upaljeno šest sveća u znak sećanja na šest miliona stradalih Jevreja u Drugom svetskom ratu.

VIDEO: Intervju Goran Vesić

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA