Održan treći festival zdravlja u Hajd parku (FOTO)

Predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić tim povodom istakao je važnost ovakvih aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti o očuvanju zdravlja.

  • 1

Povodom Svetskog dana plućne hipertenzije, danas je u Hajd parku održana manifestacija "Sportski dan - Festival zdravlja"koju treću godinu za redom organizuje Udruženje pacijenata Plućna hipertenzija Srbija i Predškolska ustanova "Savski venac" uz podršku Opštine Savski venac.

U programu je učestvovalo oko 200 predškolaca sa Savskog venca pruživši na taj način podršku obolelima od ove teške i nažalost smrtonosne bolesti. Predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić tim povodom istakao je važnost ovakvih aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti o očuvanju zdravlja.

- Ovo je human i divan gest dece iz Predškolske ustanove "Savski venac" koji učešćem u ovom sportskom danu osim što pružaju podršku obolelima od plućne hipertenzije, takođe skreću pažnju na važnost bavljenja sportom u prirodi. Opština Savski venac rado podržava akcije poput ove. Pre nekoliko dana organizovali smo u prostorijama opštine i tribinu na temu celijakija i bezglutenska ishrana, koja je takođe oboljenje o kojem se ne govori puno, a oboleli se svakodnevno susreću sa poteškoćama - rekao je Berić.

Foto: Promo

Predsednica Udruženja pacijenata Plućna hipertenzija Srbija Danijela Pešić zahvalila se Opštini i Predškolskoj ustanovi "Savski venac" na podršci i izrazila zadovoljstvo što je veliki broj dece došao na manifestaciju koja već prelazi u tradiciju.

- Plućna hipertenzija je bolest mladih osoba. Deca mogu prepoznati naš problem, a danas su pokazali da su veliki humanitarci. Za svakog učesnika obezbedili smo majice, vodu, sokiće, slatkiše i balone, a uručićemo im i diplome "Mali- veliki humanitarac"- rekla je Pešić.

Foto: Promo

Nadmetanjem u svojevrsnoj Olimpijadi na šest poligona, deca su demonstrirala svoje veštine ostajući bez daha za sve obolele osobe od plućne arterijske hipertenzije u skladu sa sloganom koji se koristi u svetu kako bi se PAH prepoznao, " Get breathless for Pulmonary hypertension" – Ostani bez daha za plućnu hipertenziju. Pod tim imenom u 89 zemalja sveta održavaju se različiti sportski događaji.

Foto: Promo

Plućna arterijska hipertenzija je retka, progresivna i smrtonosna bolest. Pogađa uglavnom mlade osobe od 20 do 40 godina, a prosečan životni vek bez adekvatne terapije je svega nekoliko godina. Osnovni simptomi su, usled suženih plućnih arterija, nedostatak daha, gušenje i zamor. Događaju su prisustvovali članovi veća Opštine Savski venac Uroš Tripković, Strahinja Kukić, Danijela Mirjanić i direktorka Predškolske ustanove Savski venac Gordana Petrović.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radnaskela

    24. maj 2018 | 20:06

    Baš me zanima koji je to pametnjaković park u sred Beograda nazvao "Hajd Park". Zašto ljudi pobogu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA