≫ 

Proslava Dana policije pokazala svu moć srpskih momaka i devojaka u plavom: Svi su oduševljeni defileom, vozilima i oružjem (FOTO) (VIDEO)

Ministar policije Nebojša Stefanović pozvao je građane da dođu na centralnu manifestaciju

  • 10

Dan policije obeležava se danas u više gradova Srbije, a centralna manifestacija održana je u podne ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Vodič kroz blokirani Beograd: Ulice zatvorene, 45 linija gradskog prevoza menja trasu (FOTO)

POČELA CENTRALNA MANIFESTACIJA

Manifestacija je počela predajom raporta generala policije Zorana Aligrudića predsedniku Republike, koji je na proslavu došao u pratnji ministra unutrašniih poslova Nebojše Stefanovića, a zatim su izvršili smotru jedinica. Proslavi prisustvuje i predsednica vlade Ana Brnabić, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Proslava je započela intoniranjem himne Srbije.

Državni vrh prisustvuje proslavi, Foto: Tanjug/Rade Prelic

Stefanović je istakao da je srpska policija dokazala da je garant stabilnosti i bezbednosti i naglasio da se čuvari reda svakodnevno bore sa organizovanim kriminalom te da na našoj teritoriji ne postoji nijedna ozbiljna kriminalna grupa koja može da ugrozi državu, niti kriminalc koji ne strepi od privođenja licu pravde.

Zbog ovog moćnog naoružanja srpske policije mi mirno spavamo: Pogledajte čime raspolažu momci u plavom (FOTO)

Izrazio je zahvalnost i onima u redovima policije koje građani neće prepoznati da su čuvari reda, a koji naporno rade da budemo svi bezbedni.

- Danas je ovde mnogo naših građana sa decom, vidim osmeh najmlađima, a to je bio cilj, da ovaj dan posvetimo porodici. Zato sam inicirao program bezbednosti dece koji se sprovodi u školama u Srbiji. Do sada je održano 45.000 časova. Zahvaljujući predanom radu policajaca, u blizini naših škola nema stradale dece - kaže Nabojša Stefanović i ističe koliko je ponosan na sve pripadnike ovog ministarstva.

Proslavi prisustvuje i veliki broj građana, Foto: Marko Jovanovic

Stafanović kaže da je ponosan na to što je zabeležen najmanji broj krivičnih dela u poslednjih deset godina i najmanji broj ubistava u poslednjih 30 godina. Takođe, ona kaže da je prema poslednjim podacima zabeležen najmanji broj poginulih u saobraćaju od kako se vode statistički podaci.

- Zaplenili smo više od 4,1 tone narkotika i procesuirano je više od 1.700 ljudi. U prva četiri meseca u Srbiji imamo najmanji broj poginulih u saobraćaju od kada se vodi statistika. Od pcocetka primene novog zakona imamo 37 odsto manje stradalih, a 10.000 manje povređenih u saobraćaju - konstatovao je Stefanović.

Stefanović je uručio srebrne medalje, Foto: Marko Jovanovic

- Danas ćete moći da vidite nove uniforme, novu tehniku i opremu, a sledeće godine očekujemo i nove helikoptere - rekao je Stefanović.

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelic

Predsednik Vučić istakao je da često ima priliku da čestita nešto, ali retko to radi sa takvim strahopoštovanjem kao sada.  

- Zato se divim i vašim porodicama jer radite na najvažnijem i najopasnijem poslu u državi. Vi štitite i čuvate ljude da mogu da žive bez straha. Tužna činjenica je da se ta vaša uloga ne ceni previše i da ste uvek poslednji u redu kada se dele priznanja. Sada kada smo rešili da vam pomognemo jeftinim stanovima, mnogi su rekli da je to da bismo vas podmitili da nas štitite, ali mi samo ćelimo da štitite našu zemlju - kaže Vučić.

Predstavljanje ešalona, Foto: Marko Jovanovic

On je istakao da sam pogled na brojke pokazuje da je oduzeto 70 odsto više droge nego prošle godine, a da je to tek početak.

Pripadnici MUP-a u maršu, Foto: Marko Jovanovic

- Znam ja da vi možete i više od toga. Za više od 45 odsto povećan je broj počinilaca krivičnih dela i više je uhvaćenih počinilaca u oblasti privrede i korupcije, a ukupna stopa kriminala smanjena je za 15 odsto. To su precizni podaci i retko ko može da se pohvali takvim rezultatima. Još mnnogo podviga od vas očekujemo - rekao je on i dodao da svako od nas kada vidi policajca na ulici mora da zna da ste vi zaslužni za naš spokoj.

Proslava je privukla mnogo gledalaca, Foto: Marko Jovanovic

Stefanović je uručio srebrne medalje - za hrabrost Saši Maraševiću iz Policijske uprave u Kragujevcu, za zasluge Ðuru Mandiću načelniku Policijske uprave Sremska Mitrovica, a za posvećenost službi Predragu Stankoviću iz Policijske uprave za grad Beograd.

Predsednik je uručio zlatne medelje - za hrabrost Radoslavu Lazoviću iz Policijske uprave za grad Beograd, za zasluge Slobodanu Milenkoviću iz Policijske uprave za grad Beograd i za posvećenost službi Darku Lukoviću iz Uprave kriminalističke policije.

Ispred Skupštine u defileu učestvuje 1.200 policijskih službenika i oko 200 vozila različite namene koji će pokazati ono sa čime raspolažemo.

ZBOR U PIONIRSKOM PARKU 

Posle svečanog defilea pažnja posetilaca preusmerena je u Pionirski park gde će pripadnici MUP-a na taktičko tehničkom zboru prikazati svoje veštine i opremu.

Mali Viktor, Foto: Telegraf.rs

Program je prilagođen najmlađima, koji mogu da uživaju u druženju sa policijskim službenicima i da se upoznaju sa radom policije. Ovaj dan je, čini se, najviše čekao mali Viktor, dečak koji od rođenja zna čime će u životu da se bavi.

- Hoću da budem specijalac - kaže odlučno, dok nam salutira u policijskoj uniformi i sa šapkom na glavi.

Decu su oduševila i vatrogasna kola, Foto: Telegraf.rs

Viktor ima pet godina, a ljubav prema policiji usadila mu je njegova majka koja od njegovog 11 meseca zna da mu je to buduće zanimanje.

Zanimljivo je da u ovoj porodici nema pripadnika policije koji bi mogli da budu uzor ovom dečaku, a ni ljubavi koju njegova mama oseća prema policiji.

Stanica Puzović, Žandarmerija, Foto: Telegraf.rs

Na štandu Žandarmerije posetioce je dočekivala Stanica Puzović (31). Ona je već devet godina u policiji, od toga šest u Žandarmeriji. 

Posetioci su mogli da vide i policijsko naoružanje, Foto: Telegraf.rs

Na celoj površini parka postavljeni su štandovi koji su grupisani po policijskim rodovima, gde posetioci koje interesuje kako koji rod funkcioniše mogu da saznaju.

Deca nisu odolela da dodirnu puške koje su do tada viđali samo u komjuterskim igricama. Ipak, policajci su im objasnili da to nisu igračke i da u pogrešnim rukama mogu da budu opasni.

Policajka Neda Janjušević sa mališanima, Foto: Telegraf

Tako na jednom štandu saobraćajna policajka pokazuje najmlađima kako se prelazi ulica.

Helikopter u centru grada, Foto:Tanjug/Rade Prelić

Nedaleko je "parkiran" i helikopter kome svi ljubitelji letelica mogu da priđu i da se slikaju pored njega.

Deca odu[evljena helikopterom, Foto: Telegraf

Uprkos toplom danu deci nije bilo teško da strpljivo čekaju svoj red za helikopter.

Policijska oprema privlačila je poglede, Foto: Telegraf.rs

Sa decom se danas družila i policajka Neda Janjušević koja je od januara u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj kamenici.

Dečji hor zabavljao je okupljene, Foto: Telegraf.rs

Najmlađima su vatrogasci priredili zabavu i pustili ih da uživaju u jedinstvenom pena partiju.

SVEČANI DEFILE ZA POČETAK PROSLAVE

Obeležavanje je počelo kao što je i planirano. Tačno u 9:30 sati Knez Mihailovom ulicom prodefilovala je četa konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije, Mađarske i Poljske.

Konjanička brigada, Foto: Telegraf

Ispred konjice hrabro je koračala policajka Jovana Veličković (28) koja je bila tu da obezbedi konjima nesmetan prolaz, ali i bezbednost za sve posetioce.

Konjanici, Foto:Tanjug/Rade Prelić

Najveće oduševljenje okupljenih izazvala je nesvakidašnja scena velikog broja konjanika na elegantnim konjima kako defiluju centralnom gradskom ulicom.

Konjanici su izazvali najveće oduševljenje, Foto: Telegraf

Svako ko se u tom trenutku našao u centru grada zastao je da uživa u muzici i spektakularnim prizorima, a najmlađima su konji bili posebna atrakcija.

Orkestar je spreman, Foto: Telegraf

Knez Mihailova ulica grmi od zvukova bubnjeva i truba, a oduševljena deca trče da se slikaju sa konjanicima i muzičarima iz tri zemlje.

Muzičari su iz Knez Mihajlove prošetali ka Terazijama, gde su zavrišili defile i dobili ogroman aplauz.

Grad grmi od truba, Foto: Telegraf

Pogledajte kako je izgledao defile:

SLAVSKI KOLAČ I POLAGANJE VENACA

Svečanost obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, Dana policije i slave Ministarstva - Svete Trojice tradicionalno je započeta sečenjem slavskog kolača i polaganjem venaca na spomen ploču prvom ministru srpske policije vojvodi Jakovu Nenadoviću i na spomen obeležje na Čukur česmi u Beogradu.

Sečenje slavskog kolača u kabinetu ministra, Foto: MUP

Direktor policije Vladimir Rebić položio je venac na spomen obeležje Čukur česma, u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima na tom mestu.

Polaganje venaca na Čukur česmu, Foto: MUP

Ministar Stefanović najavio spektakl: Pozvao građane da zajedno proslave Dan policije (VIDEO)

Proslava Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije završiće se koncertom policijskih orkestara ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Poljske i Mađarske, kao i poznatih domaćih pevača na Kalemegdanskoj promenadi koji počinje u 20:30.

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista senior

    27. maj 2018 | 09:48

    Treba se diviti ovim ljudima,tehnici i opremi,a sve u sluzbi građana za njihovu bezbednost.Za poštovanje je rad ovih ljudi.

  • Lucifer 1.

    27. maj 2018 | 08:56

    To policijo pokaži spremnost i za najteže zadatke.

  • Voja

    27. maj 2018 | 07:31

    Sto lepo to ne radite na Makisu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA