≫ 

Ruski "uber" za koji dan stiže u Beograd: Yandex garantuje jeftinu vožnju, taksisti u novoj panici

Mape srpske prestonice su dostupne i na ćirilici i na latinici. Ova platforma će organizovati taksi "na svoj način"

  • 15

Već naredne nedelje na ulicama Beograda naći će se novi taksi prevoznik - Yandex.Taxi, koji šalje najbliže vozilo, nezavisno od udruženja.

Besplatan taksi za pijane vozače: Makedonija uvodi zanimljiv način bezbednosti saobraćaja (VIDEO)

Ruska kompanija Yandex navodno će od utorka ponuditi Beograđanima aplikaciju preko koje će brzo i jednostavno moći da naruče taksi vozilo i istim se prevezu po povoljnim cenama.

Kako saznajemo, Yandex, autor najpopularnijeg ruskog internet-pretraživača, dobio je usavršene mape srpske prestonice koje su dostupne i na ćirilici i na latinici.

Aplikacija Yandex taksija Printskrin/GooglePlay

Građani zemalja u kojima Yandex.Taxi već posluje zadovoljni su uslugom i ljubaznošću vozača.

Oglasila se i Natalija Žuravljova koja je na čelu međunarodne pres-službe kompanije "Yandex.Taxi" iz Moskve.

- Yandex.Taxi već posluje u deset zemalja sveta. Za nas su, naravno, interesantne najrazličitije zemlje i regioni, uključujući Srbiju i druge balkanske zemlje - istakla je ona.

Beograđani će mnogo lakše stizati na željena odredišta i to po veoma niskim cenama. Ujedno, ovaj dolazak bi ponovo mogao da podigne buru kod "običnih" taksista koji nedavno nisu mogli da se pomire ni sa radom Car:Go aplikacije. Očigledno se na našem taksi tržištu dešavaju krupne promene.

ŠTA JE YANDEX ?

- Ono što je Google u svetu, to je Yandex u Rusiji - izjavio je pre nekoliko meseci ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Reč je o četvrtom najvećem internet pretraživaču u svetu koji dnevno beleži više od 50 miliona posetilaca.

Pored toga što i dalje drži oko 60% ruskog tržišta, Yandex je u Kazahstanu i Ukrajini ostvarivao skoro trećinu svih pretraga i 43% svih rezultata pretraga u Belorusiji.

Yandex u svom portfoliju ima više od 20 servisa koji pokrivaju najrazličitije oblasti, od usluge unapređenja prihoda i profitabilnosti, preko mapa, do servisa koji poredi cene robe, ima servis za elektronsko plaćanje, taksi servis, nudi skup geoloških podataka, ima onlajn prevodioca koji prevodi tekstove i na retke, čak i izumrle jezike.

DA LI VAS APLIKACIJA ZA TAKSI ŠPIJUNIRA?

FBI u SAD istražuje da li aplikacija Uber koristi softver kako bi pratila i uticala na vozače iz konkurentne firme Lyft, a u Rusiji GettTaxi tvrdi da konkurentna firma Yandex.Taxi špijunira korisnike i nudi im niže cene kada na svoj telefon instaliraju neku drugu taksi aplikaciju.

Jednog dana Moskovljanin Timofej Vasiljev se naljutio na vozača taksija koji je ostavio taksimetar uključen i nakon što je vožnja bila završena i naplatio mu dodatno vreme. Pošto ga je to iznerviralo, Vasiljev je odlučio da promeni aplikaciju za naručivanje taksija i instalirao je GettTaxi.

Nešto kasnije je primetio da su cene vožnji preko aplikacije Yandex.Taxi pale za 40 rubalja (za oko 0,7 dolara), što nije dovoljno ni da popijete šolju kafe u ruskoj prestonici. Pa ipak, Vasiljev je bio oduševljen i podelio je ovu vest na društvenim mrežama.

- Izgleda da Yandex prikuplja podatke i nudi povoljnije cene ako je na vašem telefonu instaliran i Gett! Naravno, to je strašno s tačke gledišta privatnosti podataka, ali sada bar možemo da uštedimo. Instalirajte Gett, naručite jednu vožnju i Yandex.Taxi će biti jeftiniji. Proverite i iskoristite ovu povoljnost! - napisao je Vasiljev na Fejsbuku.

VIDEO: Taksisti blokirali Nemanjinu ulicu u Beogradu

(Kristina Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola taxista

    3. jun 2018 | 13:56

    Naravno da je boljitak zato što će Yandex raditi ISKLJUČIVO sa regularnim taxistima!To je ogromna razlika u odnosu na sve ptevarante koji su hteli da se uvuku u Beograd.

  • Goran

    3. jun 2018 | 13:48

    Treba naravno Bg tako nesto jet taxi u beogradu sluzi za dranje, kako to da u /nedavno sam bio i iznenadio se/ u Kursumliju start 60 din km 40 din dnevna tarifa , a nocna start 70 din. Pijaca im skuplja nego bilo koja beogradska plate prosek 20000 din do 30 max. Cene goriva iste, cene delova za auto iste porezi i doprinosi isti , sve sam se raspitao i sta im nije jasno, pa sta oni da kazu a i bg start 170 i 180 din. Alooooo a dok se vikendom vozi isto po prvoj tarifi a u bg 2, chista pljachka da ne pricham o kradji i dranju po aut.stanicama, samo im uvesti dobru konkurenciju pa neka se puse, dokle to vise od bajlonija do slavije 500 din eeeejjjjjjj

  • hh

    3. jun 2018 | 13:30

    Haha taksisti opet izvisili, e neka nije mi ih zao uopste. Drali su ljude godinama. Sada ako zele da imaju posla morace po prvi put nesto i na dobro da promene. Njima niko ne brani da imaju aplikaciju i ja ne razumem zbog cega se oni toliko zale. Da dobro obavljaju svoj posao ne bi im se smanjio posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA