≫ 

Nevreme iz Užica donosi kataklizmu u Beograd: RHMZ izdao hitno upozorenje, a tek će nas napasti pijavice (FOTO)

Crveni meteoalarm je na snazi

  • 7

Nevreme koje je već zahvatilo delove Srbije, opustošilo i potopilo Užice i Priboj, stiglo je u Beograd, pa je Republički hidrometeorološki zavod izdao hitno upozorenje.

"Nepogoda sa jakim pljuskom, grmljavinom, gradom i olujnim vetrom trenutno je na području između Valjeva, Čačka, Aranđelovca i okoline i u premeštanju je ka severu Šumadije, području Beograda i Pomoravlja", stoji u hitnom upozorenju RHMZ.

Apokaliptični prizori u Užicu: Sve je belo kao usred zime, ulice su postale reke, automobili plivaju u vodi (FOTO) (VIDEO)

Upozorenje na jako nevreme; Foto: Printskrin/hidmet.gov.rs

Zapadnu Srbiju pogodilo je jako nevreme, a Užice se zabelelo usred juna, kao da je zima. Pao je led, na ulicama su bujice, a grmljavina je tutnjala neuobičajeno dugo.

Na snazi je crveni meteooalarm; Foto: Printskrin/hidmet.gov.rs

Nebo nad Beogradom je sivo, kao da je veče, grmljavina se čuje više od pola sata, a počela je da se probija i po koja kap kiše.

Inače, na društvenim mrežama već su krenule šale o jakom nevremenu koje je pokosilo Užice, pa je jedan od korisnika na svom Instagramu postavio sliku čišćenja leda uz komentar "Treba očistiti sneg po ovoj vrućini".

Ovo nije sneg usred leta, već ogromna količina leda koja se obrušila na Užice; Foto: Čitalac Telegrafa

PIJAVICE ĆE NAS UBITI

Tornada ili pijavice biće sve češća pojava u Srbiji, jer su uslovi koji to omogućavaju danas mnogo pogodniji nego pre 50 godina, smatraju stručnjaci.

Posledica svega toga su klimatske promene i povećanje temperature za jedan stepen, rekao je za "Blic" docent na Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðurđević.

- Razlozi za ove pojave su ti što je danas temperatura toplija za jedan stepen, a da vazduh može u sebi da sadrži sedam procenata više vodene pare, koja predstavlja gorivo za sve te procese u atmosferi. Pa tako sada imamo češće i jače pojave grada, grmljavina, pa i stvaranje tornada - rekao je Ðurđević.

Stručnjaci pojašnjavaju da se pijavice pojavljuju kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

Pojava tornada na Balkanu, kao i u Evropi nije intenzivna kao u Americi, ali mogu da se jave.

Pijavica u Vojvodini; Foto: Printsktin/Dailymotion.com

Tornado će se pre javiti u Nemačkoj, Poljskoj i Češkoj nego u Srbiji.

- To što građani Srbije imaju prilike da vide na ovom podneblju je takozvani levkasti oblak ili pijavica u pokušaju. Kada ovakav oblak dotakne tlo, onda postaje pijavica ili tornado. Ovakav oblak dok ne dodirne tlo ne izaziva štetu, a posle spuštanja na tlo dolazi do štete koja zavisi od mnogih meteoroloških uslova - pojasnio je on.

Ðurđević kaže da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje da pojava pijavica u Srbiji, a i štete od njih, bude sve češće.

On, međutim, napominje da će to najverovatnije biti tornado slabijeg intenziteta, sa oznakama S0 i S1.

U našoj zemlji se svako leto pojavi nekoliko pijavica, najčešće u Vojvodini, jer je za njihovu pojavu potrebno da podloga bude ravna.

- Najčešće se javljaju u letnjim mesecima, i to u vidu slonovske surle koja spaja tlo s podnožjem grmljavinskog oblaka. U stanju je da podiže stoku i veće predmete. Njegova jačina iznosi i do 200 kilometara na sat, obicno je širine od 20 do 30 metara, a traje desetak minuta - rekao je Ðurđevic.

VIDEO: Haos u Užicu, nevreme paralisalo grad ispod Zlatibora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    13. jun 2018 | 17:37

    Od kako su Amerikanci postavili,kod Nisa HARP u Srbiji je ekstremno vreme .Ili jake suše ,poplave ,hladnoća ili vrućina .Zasto bas posle toga i to je bas slučajno -odjednom .Zasto je uopšte postavljeno .?U Americi je poznato da diriguju i menjaju vreme ,avionima bacaju čestice aluminijuma i barijuma i truju nas i ko zna šta sve

  • Natada

    13. jun 2018 | 17:26

    Bog dosao po svoje. Ne znam samo po koga i cega. Ko je toliko zgresio?

  • Bill

    13. jun 2018 | 16:36

    Jel smo zasluzili bolje?Koliko je nepravde naokolo dobro i postojimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA