≫ 

Od nepogoda se osigurava manje od jedan odsto građana: Radojičić upozorio na bujične vodotokove

Radojičić je istakao da se u ovom trenutku ne može saopštiti konkretna brojka kada je reč o visini štete koja je nastala u poplavama koje su krajem prošle nedelje pogodile Beograd i okolinu

  • 46

Sistemska i dugoročna rešenja problema sa bujičnim vodotocima su jedini siguran put da se situacija od pre nekoliko dana ili iz 2014. godine nikada ne ponovi u Beogradu, rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

500 domaćinstva u Beogradu oštećeno u poplavama, traži se sistemsko rešenje: U odnosu na 2014. godinu, mnogo smo bolje reagovali

Ne smemo se ponovo uzdati u parcijalna rešenja, ali je to posao koji ne može biti urađen brzo, rekao je gradonačelnik gostujući u "Beogradskoj hronici" na RTS-u.

Radojičić je istakao da se u ovom trenutku ne može saopštiti konkretna brojka kada je reč o visini štete koja je nastala u poplavama koje su krajem prošle nedelje pogodile Beograd i okolinu.

- Poznato je da je u nevremenu i poplavama koje su usledile oštećeno više od 600 kuća i domaćinstava, što je za 100 više u odnosu na broj koji smo na raspolaganju imali juče. Bio sam u obilasku terena i strašno je videti ljude koji su za nekoliko minuta izgubili sve ili veliki deo onoga što su godinama stvarali. Kada je infrastruktura u pitanju, naročito putna, postoji deset tačaka sa oštećenjima, od čega su dva značajnija. Ekipe JP 'Putevi Beograda' su na terenu i rešavaju probleme - rekao je Radojičić.

Vesić i Radojičić u Skupštini grada Foto: Tanjug/Tanja Valic

Gradonačelnik je naglasio da se radi procena štete, kao i da je danas sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem bio na sastanku sa predstavnicima Vlade, zajedno sa predsednicima opština i predstavnicima JVP "Srbijavode" i JP "Beogradvode", preneo je Beoinfo.

- Relevantni stručnjaci iz oblasti vodoprivrede nam pomažu u rešavanju ovog problema i pronašli smo način na koji ćemo obezbediti novac koji će sanirati posledice poplava i nadoknaditi štetu, a ta procedura ide svojim tokom i ne očekujem da će građani još dugo čekati da budu obeštećeni - rekao je gradonačelnik.

Naveo je da u Beogradu i Srbiji ljudi nemaju naviku da uplaćuju osiguranje koje ih štiti od ovakvih stvari i da je to nešto na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo.

U Srbiji je osigurano manje od jedan odsto objekata, a ista stvar je sugerisana građanima i posle poplava 2014. godine. Nažalost, događaji od pre četiri godine nisu promenili mnogo toga i sada ponovo imamo sličnu situaciju. Očekujem da osiguravajuće kuće izađu u susret građanima i povoljnijim ponudama obezbede sebi izlazak na taj deo tržišta, rekao je Radojičić.

U obilaženju poplavljenog terena Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetio je na situaciju koja je tokom vikenda sprečavala čišćenje jednog od odvodnih kanala u okolini Beograda.

- Imali smo slučaj da jedna porodica ne dozvoli prolazak i rad mehanizaciji na sopstvenom posedu, zbog čega kasnije ispašta deset ili više kuća. Nažalost, uverili smo se i da su kanali koji bi u ovakvim slučajevima trebalo da prime veliku količinu vode, često zatrpani smećem i pretvoreni u svojevrsne divlje deponije. Stanje na mestima koje je Grad na svojoj teritoriji u saradnji sa državom pre četiri godine označio kao kritične i na kojima je nešto rađeno, pokazalo je da su posledice daleko manje - rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, mnogi fondovi Evropske unije namenjeni su sanaciji štete koja je izazvana klimatskim promenama.

Postoje krediti, naveo je Radojičić, ali i bespovratna sredstva, tako da bi trebalo dobro strateški isplanirati čitav projekat i angažovati odgovarajuće stručnjake koji će problem rešiti u celosti.

Radojičić se osvrnuo i na nelegalnu gradnju, rekavši da taj problem prevazilazi okvire Grada i da čitavo društvo, kao i država, mora na tome da radi.

Nevreme potpuno uništilo 60 ari malina porodici Đoković iz Velike Ježevice:

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    3. jul 2018 | 07:30

    Svako mora poći od sebe. Prvo da se upita šta je uradio sam da zažtiti svoju imovinu pa tek onda da očekuje i od dugih isto.

  • aca

    3. jul 2018 | 07:30

    Slažem se sa gradonačelnikom Beograda.

  • Draga

    2. jul 2018 | 23:42

    Potrebno je da se uplacuje osiguranje, bas zbog ovakvih situacija, jer na vreme i vremenske nepogode covek ne moze da utice a mogu da naprave veliku stetu, kao sto su poplave!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA