Kako produžiti PORODILJSKO BOLOVANJE? Od 1. jula je sve promenjeno, evo šta vam sve treba i gde se sve ide (OBRASCI)

Potpuni haos među porodiljama koje žele da otvore ili produže bolovanje izazvale su promene koje su stupile na snagu 1. jula. Više se ne ide u Vladetinu, niti se komisije rade po opštinama, a evo šta je sve od papira sada neophodno pribaviti

  • 13

Medijski gotovo nezapaženo prošla je vest da je od 1. jula promenjen način podnošenja zahteva za produženje porodiljskog bolovanja i odsustva s posla radi nege deteta. Toliko nezapaženo da je među brojnim porodiljama u Beogradu nastao potpuni haos, jer niko nigde nije objavio šta je sve sada potrebno od dokumentacije, gde se ta dokumentacija podnosi, kako izgledaju obrasci, koliko se čeka da komisija zakaže pregled (veštačenje) zdravstvenog stanja deteta, ali ni to da li će komisije kao i do sada, zasedati po opštinskim domovima zdravlja ili će postojati jedna centralna komisija za pregled svih porodilja u Beogradu.

Telegraf otkriva sve nedoumice u vezi s ovom više nego važnom temom, šta vam je od dokumentacije potrebno, gde sve morate da idete i koij vam sve obrasci trebaju.

1. Komisija još uvek nije formirana, svi zahtevi od 1. jula su na čekanju

Kao prvo i najvažnije, svaka porodilja koja se sprema da zatraži produžetak porodiljskog bolovanja mora da se naoruža strpljenjem, ali i da zahtev za komisijski pregled preda mnogo ranije od isteka bolovanja. Koliko ranije, to nisu znali da nam kažu ni u Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, jer, kako nezvanično saznajemo - KOMISIJA ZA PREGLED (VEŠTAČENJA) JOŠ UVEK NIJE NI FORMIRANA, pa su svi zahtevi koji se predaju od 1. jula, još uvek na čekanju.

Takođe, iako se negde pojavila informacija da komisije više neće zasedati po opštinskim domovima zdravlja, već će sve beogradske porodilje ići na jedno centralizovano mesto, ona zvanično još uvek nije zaživelo u praksi, jer, kako smo saznali - komisije (do danas, 13.07.) još uvek nema.

Foto-ilustracija: Profimedia, Alamy

2. Zahtevi se više ne predaju u Vladetinoj ulici, već u 27. marta 43-45

Praksu da se zahtevi za produženje porodiljskog bolovanja predaju u Vladetinoj ulici u Beogradu, nakon čega ih preuzima opštinska komisija treba zaboraviti, pa iako lekari po domovima zdravlja upućuju porodilje na ovu adresu, ona je promenjena. Zahtevi za komisijski pregled sada se predaju u 27. marta 43-45, u prizemlju, u sobama 34 i 35. Dobra vest glasi: nema gužve i ne čeka se dugo. Druga dobra vest: žene koje rade na prijemu su više nego brze, uslužne i spremne da pomognu svakom informacijom.

3. Vodič: Šta vam je sve od dokumentacije potrebno i kojim redosledom gde ići

Ukoliko vaša beba zahteva dodatnu negu, ima zdravstvenih problema zbog kojih je neophodno da produžiti bolovanje ili postoji neki razlog da i po isteku prvih 12 meseci budete uz dete, morate prvo otići do pedijatra. Pedijatar vam daje uput za odlazak kod lekara specijaliste. Vodite računa da su termini za zakazivanja u državnim specijalističkim dečijim klinikama (Sokobanjska, Institut "majka i dete" i sl) prilično popunjeni, pa se nemojte čuditi ako vam pedijatar iz doma zdravlja zakaže prvi slobodan pregled teka za duže od mesec dana. Nakon pregleda lekara specijaliste, dobijate nalaz na kojem se nalazi preporuka/mišljenje za komisiju. 1. Taj nalaz lekara specijaliste obavezno iskopirajte. 2. Iščitajte zdravstvenu knjižicu (za svaki slučaj i vašu i bebinu). 3. Popunite obrazac ZPND (imate ga u prilogu) i sve to odnesite da predate u 27. marta 43-45/soba 34 i 35.

4. Ovo je obrazac zahteva: Obrazac br 1 - ZPND

Kako bi vam pomogli da ubrzate stvar, dajemo vam obrazac zahteva koji se preuzima u 27. marta 43-45/soba 35. Slobodno ga preuzmite s Telegrafa i popunite.

Foto: Telegraf

5. Posle komisije potrebna su i ova dokumenta i novi obrazac NZ-PND

Sada morate da sačekate da vam komisija zakaže pregled/veštačenje. Koliko će to trajati, nažalost, u Gradskom sekretarijatu za zdravstvenu zaštitu nisu znali da vam odgovore. Ali, kada vam zakažu komisiju, jave gde da odete, završite pregled/veštačenje i od komisije dobijete pozitivnu preporukuu za produženje porodiljskog bolovanja, tu se sve ne završava. Uz nalaz komisije, morate da spremite i doznake od lekara, kao i rešenje od vaše firme/kompanije i obrazac NZ-PND (ima 4 stranice i imate ga u prilogu) i sve to predajte ponovo u 27. marta 43-45 /soba 35.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Nadamo se da smo vam makar malo pomogli i olakšali, a sve vaše sugestije, komentare i iskustva možete podeliti s nama u komentarima.

(Telegraf.rs/S. Jovanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    15. jul 2018 | 07:30

    Ovo je prvi clanak koji sam nasla na zadatu temu. Malo je reci da su porodilje ocajne jer ni dr iz domova zdravlja pojma nemaju sta se desava i kako ce sve izgledati...

  • Marija

    10. avgust 2018 | 15:21

    Sram vas bilooo drzavo i ostali. Za prevremeno rodjeno dete sam ukupno dobila 4 meseca bolovanja. Dete koje je rodjeno sa jedan kilogram tezine,dete koje je imalo operaciju treci dan po rodjenju i dete koje je provelo dva ipo meseca u bolnici.E tako!!!!! ne znam sta bih rekla ali sam ocajna!!

  • Jelena

    2. avgust 2018 | 14:21

    Ovo je bruka i sramota!Nisam dobila ni dana produzetka bolovanja,a dete uopste ne hoda,cak ni ne puzi kako bi trebalo.Kao slag na tortu ni vrtic nismo dobili,a dete nema ko da mi cuva.Isti slucaj moja komsinica,ali je dobila 3 meseca.Treba proveriti kako neko moze,a neko ne da dobije.Eto,drzavo hoces natalitet,da se smanji bela kuga,a saplices nas za ovakve stvari!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA