Ovo je prava slika Beograda: 800 izviđača iz celog sveta uče o prirodi, kulturi i dobroti (FOTO)

U smotri, koja će trajati do 5. avgusta, učestvuju izviđači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Omana, Velike Britanije, Švajcarske, Švedske, Francuske, Slovenije, Izraela, kao i iz mnogih gradova širom Srbije

  • 2

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je sinoć 10. Smotru Saveza izviđača Srbije u kojoj će učestvovati više od 800 izviđača iz zemlje i sveta.

Stanovnike ove tri beogradske opštine uskoro neće mučiti gužve u saobraćaju: Vesić obišao završne radove na putu i najavio nove projekte

Vesić je rekao da će učesnici smotre imati priliku da upoznaju Beograd i vide da je to jedan kosmopolitski grad otvoren za nove ljude i nova saznanja.

- Pripadate jednoj velikoj organizaciji čiji zadatak nije samo da ljudi upoznaju prirodu, već da se uče pravim vrednostima i postanu dobri članovi društva. I treba da budete ponosni na to jer, bez obzira na svoje nacionalne organizacije, pripadate jednom svetskom pokretu. Mi smo poznati kao dobri domaćini i siguran sam da će naši predstavnici, srpski izviđači, biti odlični domaćini - rekao je Vesić.

On je učesnicima smotre poželeo da uživaju u Beogradu i izrazio uverenje da će mnogi od njih ponovo doći u srpsku prestonicu, nakon čega je 10. Smotru Saveza izviđača Srbije proglasio otvorenom.

Foto: Promo

Starešina Saveza izviđača Srbije Tanja Janković je rekla da joj je srce puno jer otvaranju smotre prisustvuje veliki broj ljudi.

- Veoma smo se potrudili da vam pripremimo dobar program, da se dobro zabavite, družite i upoznate naš glavni grad, ali isto tako da našim izviđačima pružimo mogućnost da upoznaju kulturu drugih naroda. Zbog toga je i moto naše smotre ''Izviđaštvo za sve'' - navela je Janković.

Ona se, između ostalog, zahvalila i Gradu Beogradu koji je, kako je rekla, veoma mnogo pomogao organizaciju smotre.

Generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Stefan Ðorđević je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da pozdravi učesnike smotre, te da mu je uvek drago kad na jednom mestu vidi toliko mladih ljudi.

On je istakao da je Savez izviđača Srbije organizacija koja je učestvovala u osnivanju KOMS-a.

- Kontinuirano podržava naš rad i ono što je najvažnije sa njima delimo zajedničku misiju i vrednosti, a to je unapređenje položaja mladih u zemlji - rekao je on i učesnicima poželeo uspešnu smotru i da se lepo druže.

Foto: Promo

U smotri, koja će trajati do 5. avgusta, učestvuju izviđači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Omana, Velike Britanije, Švajcarske, Švedske, Francuske, Slovenije, Izraela, kao i iz mnogih gradova širom Srbije.

Kako je rečeno, učesnici smotre će na prostoru Ade Ciganlije, kao i kroz ceo Beograd, imati priliku da obiđu nekoliko značajnih naučnih i istorijskih institucija i na taj način bliže se upoznaju sa istorijom, kulturom i tradicijom i naukom Srbije.

Izviđači iz Srbije i inostranstva moći će da se oprobaju u tkanju i pletenju, ali i da nauče više o narodnim nošnjama iz raznih krajeva Srbije, prave makete objekata ili same kamp objekte tokom radionica tradicionalnog izviđaštva.

Takođe, radionice će održati i predstavnici četiri religije zastupljene i u Srbiji, predstavnici Pravoslavne i Katoličke crkve, te Islamske i Jevrejske zajednice.

Foto: Promo

Učesnici Smotre imaće priliku da tokom večernjih aktivnosti drugog avgusta budu učesnici "Žive biblioteke" kada će moći da kroz razgovore sa predstavnicima različitih osetljvih i manje zastupljenih grupa mladih saznaju više o njima, njihovom životu, ali i da oni čuju više o izviđačima od samih izviđača.

Osim toga, učesnici smotre će učestvovati na večernjim kulturno-zabavnim aktivnostima i imati organizovane i razne itneraktivne aktivnosti na vodi i "Avantura dan", kao i izlete do nekog od značajnih mesta Beograda.

Svi zainteresovani građani koji žive ili trenutno borave u Beogradu, kao i turisti iz drugih zemalja, imaće priliku da jedan dan provedu sa izviđačima jer će u sredu, prvog avgusta, biti priređen Otvoreni dan i sajam izviđaštva.

Tog dana svim zainteresovanim posetiocima Ade Ciganlije, izviđačke grupe će predstaviti svoj rad i bliže im objasniti ko su i šta rade izviđači u svetu, a i kod nas.

Otvaranju smotre prisustvovala je zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    29. jul 2018 | 14:50

    Lepo, lepo, ali što tako malo učesnika, i što neko iz Vlade republike nije otvorio smotru ona je Srpskog karaktera a ne beogradskog.Šteta izvidjači to zaslužuju !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA