≫ 

Otvoren renovirani Muzej Mladenovca: Posle 10 godina mogu ponovo da vide kulturno blago (FOTO)

- Danas, recimo, mogu da vide izložbu ''Ćilim" a videće i druge izložbe i na taj način podižemo kvalitet života stanovnika Mladenovca - poručio je Vesić

  • 1

Posle skoro 10 godina danas je otvorena rekonstruisana zgrada Muzeja Mladenovca, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića vrednost investicija je oko 30 miliona dinara.

Vesić: Zapanjen sam što Đilas deli lekcije, neka objasni kako se obogatio

- Mislim da opština Mladenovac nije mogla da dobije lepši poklon za svoj dan, a danas je dan te opštine, od otvaranja muzeja - rekao je Vesić i dodao da taj muzej radi u okviru Muzeja Grada Beograda i da je skoro 10 godina bio zatvoren.

- To je sramota, ali ovo nije ni prvi ni poslednji muzej u Srbiji koji nije radio duže od 10 godina - naveo je Vesić i podsetio da nisu radili ni Narodni muzej, ni Muzej savremene umenosti.

On je kazao da su obnovu Muzeja Mladenovca inicirali Grad Beograd i Muzej grada Beograda i istakao da je vrednost investicije oko 30 miliona dinara.

- Mislim da je veoma važno da oni koji žive u Mladenovcu, a posebno mladi, mogu ovde da vide izložbe. Danas, recimo, mogu da vide izložbu ''Ćilim" a videće i druge izložbe i na taj način podižemo kvalitet života stanovnika Mladenovca - poručio je Vesić.

Foto: Skupština grada

Kako je istakao, otvaranje muzeja u Mladenovcu je posebno značajno jer Grad Beograd time pokazuje da ne brine samo o velikim muzejima.

- Prošle godine, 20.oktobra, otvoren je Muzej savremene umetnosti, a ove godine, na Vidovdan 28.juna, otvoren je Narodni muzej, a otvaranjem muzeja u Mladenovcu pokazujemo da su za nas svi delovi Beograda jednaki - kazao je Vesić.

On je podsetio da će zgrada stare Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice biti rekonstruisana i pretvorena u Muzej grada Beograda.

Kako je rekao, za razliku od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, koji su već postojali kao muzeji, ova zgrada nije bila muzej i biće nov muzej po kvadraturi veći od Narodnog muzeja.

Foto: Skupština grada

- Mi radimo sve da bi sledeće godine počela rekonstrukcija. Iza nas je četiri-pet godina mukotrpnog rada, ali smo uporni jer želimo da konačno Muzej grada Beograda dobije svoju kuću i da sva istorija prestonice bude na jednom mestu. Nadam se, skoro sam siguran, da ćemo sledeće godine, uz pomoć Vlade Srbije koja će obezbediti novac, krenuti u rekonstrukciju - rekao je zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja Muzeja Mladenovca koji je, kako je istakao, veoma važna ustanova za tu opštinu.

- Muzej Mladenovca predstavlja ličnu kartu naše opštine i siguran sam da će ovo biti najlepša ustanova i centar kulturnog i društvenog okupljanja - rekao je Glišić.

Kako je dodao, u Mladenovcu se mnogo toga radi, gradi, renovira i asfaltira, a između ostalog, kako je naveo, u toku je rekonstrukcija Srednje tehničke škole, a vrednost radova koje finansira Grad Beograd je više od 60 miliona dinara.

Foto: Skupština grada

Direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac je rekla da su za veliki događaj, kao što je otvaranje Muzeja Mladenovca, ''reči male''.

Kako je dodala, o značaju tog događaja govori i činjenica da su na otvaranju prisutni zamenik gradonačelnika, predsednik opštine, kao i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

Povodom otvaranja Muzeja Mladenovca, priređena je izložba ''Ćilim'' koju čini 25 reprezentativnih primeraka ćilima iz zbirke Muzeja Mladenovca i osam pozajmljenih iz privatnih kolekcija.

Raskošni ćilimi, različiti po stilu, funkciji i tehničkim karakteristikama, izrađivani su od kraja 19. do sedeamdesetih godina 20.veka.

VIDEO: Gužve ili ne? Ovako izgleda sada Narodni muzej

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA