≫ 

Prevaranti haraju Beogradom: Otimaju novac lažnom naplatom parkinga. Vrebaju na ovim lokacijama, a evo kako da ih izbegnete

Lokacije na kojima su prevaranti uočeni su: Trg Nikole Pašića, Studentski trg, kao i u blizini Tiršove klinike. Na ovim lokacijama je čak i policija intervenisala

  • 6

Nedavno je zabeležen slučaj da su prevaranti pokušali da naplate parkiranje u Gospodar Jevremevoj ulici na Dorćolu. Ipak, ovo nije prvi slučaj, pa iz Parking servisa upozoravaju sugrađane i posetioce Beograda da obrate pažnju i zaštite se od ovakvih prevara.

Kako navode iz preduzeća Parking servis, ovakvi slučajevi su retki, međutim dešavaju se, a prevarante najčešće upravo radnici ovog preduzeća primete i prijave policiji.

Oni podsećaju da naplatu parkinga u zoniranim delovima grada mogu izvršiti samo njihovi zaposleni koji imaju jasna obeležja Parking servisa na sebi. Kontrola i naplata parkinga vrše se preko posebnog aparata, a vozač dobija račun sa brojem parking karte.

Ovako nas pljačkaju preko SMS-ova: Ako vam stigne neka od ovih 6 poruka, ODMAH JE OBRIŠITE! (FOTOGRAFIJE)

Lokacije na kojima su prevaranti uočeni su: Trg Nikole Pašića, Studentski trg, kao i u blizini Tiršove klinike. Na ovim lokacijama je čak i policija intervenisala.

Prevaranti naplaćuju karte vozačima Foto: Promo

Osim toga, na još nekoliko lokacija u gradu pojedinci ukazuju na slobodan parking i za to traže naknadu. Ove situacije građani su uočili u Francuskoj ulici, na Dorćolu, kao i kod restorana Venecija u Zemunu, piše Blic.

KAKO SE PLAĆA PARKING

Oni koji parkiraju kola u Beogradu treba da znaju da se naplata vrši preko sms, Start-stop aplikacije, da mogu da kupe kartu kod kontrolora, da plaćaju parking kartom ili da koriste dnevnu kartu.

SMS PLAĆANJE - SMS poruka treba da sadrži samo registarsku oznaku identičnu onoj na vozilu (bez razmaka i specijalnih znakova npr. BG123WĐ). Poruka se šalje na broj odgovarajuće parking zone:

9111 - za sat vremena u zoni jedan.

9112 - za sat vremena u zoni dva

Parkiranje se naplaćuje po zonama Foto: Parking servis

9113 - za sat vremena u zoni tri

9119 - za sat vremena na uličnom parkingu bez vremenskog ograničenja

9118 - za dnevno parkiranje na uličnom parkingu bez vremenskog ograničenja, tokom radnog vremena parkirališt

Moguće je poslati dve ili tri poruke odjednom, ukoliko je vremenskim ograničenjima tako predviđeno. Pri produžavanju plaćanja korisnik može kao odgovor na poruku o primljenom zahtevu za parking SMS-om, da pošalje samo zvezdicu (*) i tako uplati dodatni sat ili dva.

Korisnici čiji mobilni telefoni nemaju dijakritičke znakove (Č,Ć,Đ,Ž ili Š) treba u telefonu da podese opciju "UTF8" odnosno "UNICODE" za takozvane pametne telefone, jer se svi opcioni karakteri kao npr. korišćenje karaktera D ili DJ umesto Đ smatraju nevažećim.

Karta može da se kupi kod kontrolora Foto: Promo

START-STOP APLIKACIJA - potrebno je da se upiše registarska oznaka vozila i da se izbere odgovarajuća zona, a zatim pritiskom na dugme START započinje parkiranje. Parkiranje zaustavlja pritiskom na dugme STOP.

PLAĆANJE KOD KONTROLORA - kupovina satne karte kod kontrolora, koji kontroliše i naplaćuje korišćenje parking mesta.

PLAĆANJE PARKINGA KARTOM - satne karte za parkiranje mogu da se kupe u Korisničkom servisu "Parking servisa"-a, Takovska br. 31, Mileševska br. 51, Kraljice Marije br. 7 ili u trafikama. Pravilno popunjenu parking kartu potrebno je izložiti na vidno mesto u vozilu, sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla.

DNEVNA KARTA

Predstavlja plaćanje parkinga u zoniranim delovima grada od momenta kupovine ili izdavanja od strane kontrolora (ostavljanjem naloga iza brisača vetrobranskog stakla), do istog vremena prvog sledećeg dana, kada se obavlja naplata parkiranja. Korisnik ima 50 popusta popusta ukoliko nalog za plaćanje dnevne parking karte reguliše u roku od osam dana od dana izdavanja. U suprotnom, važi puna cena dnevnog naloga.

VIDEO: Mladić na rukama izneo automobil sa parkinga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sada

    8. avgust 2018 | 16:55

    Subotom npr se parking naplacuje do 14, od 14 casova dolaze 3 roma i stanu kod slobodnog mesta...pokazuju vozacu da se tu parkiraju, kao slobodno je, naravno slabijima ili naivnima ce uzeti pare...to se desava u francuskoj ulici.

  • Zemun

    13. avgust 2018 | 16:43

    Zasto niko ne reaguje?? Od 10-oro da uzmu po 200 dinara to je 2000 din, tako 20-ak dana, eto njemu 15000 vise od prosecne penzije.

  • Dejan D

    9. avgust 2018 | 12:01

    Aplikacija Parking manijak sadrži u sebi sve što je napisano u tekstu i potrebno je samo da prilikom instaliranja aplikacije upišete registarski broj vašeg vozila. Ostalo se svodi na izbor koji je u aplikaciji ponuđen. Zona I, Zona II, Zona III, Bez ograničenja,Bez ograničenja dnevna karta, Blok 42 i Vidin kapija, Blok 42 i Vidin kapija višesatna karta, Sava promenada,Sava promenada višesatna karta. SMS pozivni brojevi automatski upisani, vaš registarski broj generisan u poruci, kliknete na izbor, pošalje se poruka i parking je plaćen momentalno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA