≫ 

Ove lokacije mogu svakog časa da se pokrenu posle kiše: Među njima je i kultna ulica Serdar Jola gde je snimljen "Balkanski špijun"

Radi se o ozbiljnom problemu na svim aspekatima, jer se na mestu klizišta grade stambeni i poslovni objekti

  • 5

Klizišta po Beogradu nisu alarmantna od skoro, naprotiv, godinama unazad ugrožavaju bezbednost ljudi, objekata i infrastrukture. Jedna od kritičnih naselja su Zvezdara, Mirijevo, Karaburma, Lešće, Mala Moštanica, Umka, Grocka i zapadna padina Savskog venca gde je i kultna ulica Serdar Jola. 

Zagorčaćemo život svima koji grade nelegalno: Vesić najavio oštre mere

Radi se o ozbiljnom problemu na svim aspekatima jer takva vrsta zemljišta zahteva pripremu za bilo kakvu gradnju. Samo jedna veća kiša može da napravi katastrofu većih razmera.

Svako ko se odluči da zida kuću bez predhodno dobijene građevinske dozvole koja uključuje i geofizičko ispitivanje terena i statičke procene, strahuje od toga da ugrozi celo naselje i napravi katastrofu većih razmera. Stručnom analizom u katastru klizišta i nestabilnih padina evidentirano je 1.155 lokacija u Beogradu gde se tlo pomera. Od ovog broja 602 tačke sa šumadijske strane su aktivne i mogu svakoga časa da se pokrenu, ako ih kiša "pogura".

Jedno od ozbiljnih klizišta je naselje Mirijevo; Foto - Ilustracija: Wikipedia/ Alekol

MIRIJEVO

Klizište je većim delom maskirano i modelirano nasipanjem i izgradnjom naselja. Aktivno je u delu izvorišne čelenke Mirijevskog potoka i u zoni ciglane „Trudbenik“. U izvorišnom delu potoka je delimično pod šumom.

ZVEZDARA/KARABURMA

Park šuma Zvezdara - Prostrano klizište koje zahvata severoistočne padine Zvezdare i naselje Karaburma. Klizište je aktivno naročito u zoni Partizanskog puta, gde je pod šumom, kao i u zoni iznad ulice Marijane Gregoran.

Klizište na Zvezdari; Foto: Telegraf.rs

VINČA

Neposredno priobalje Dunava,klizišta su veoma aktivna i duboka u neogenim sedimentima. Ugrožavaju naselje, saobraćajnice i zemljište. Teren je pod retkom šumom, uglavnom je pod kulturama.

AVALSKI PUT- RAKOVICA - RESNIK

U zoni Resnika prema Kružnom putu umirena duboka klizišta, sa sekundarnim plićim kliženjem. U zoni Avalskog puta aktivna klizišta koja delom ugrožavaju saobraćajnicu.

Ovako su izgledale poplave u Rakovici; Foto: Tanjug/Namanja Jovanović

KALUĐERICA - MALI I VELIKI MOKRI LUG

Aktivna klizišta u izvorišnoj čelenci Leštanske reke i u zoni Malog i Velikog Mokrog Luga (izvorišni deo Mokroluškog potoka). Ugrožavaju naselje, autoput i zemljište. U zoni ispod autoputa teren je nepošumljen.

ŠTA JE DOPRINELO STVARANJU KLIZIŠTA?

Ljudski faktor je jedan od najvećih uzročnika što se pomera tlo. Prestonica se širila, a građani su krčili zelene površine. Šume su postale goleti, a problem prave i propusne septičke jame, kojih i danas ima u delovima grada gde nema kanalizacije.

Za sanaciju klizišta bilo je potrebno 1,13 miliona evra; Foto: Tanjug/Beoinfo

Dodatni problem javio se posle izgradnje hidrocentrale "Đerdap". Sava i Dunav su podigli nivo, te su stvorili dodatni pritisak na obale.

Nakon majskih poplava 2014. u Beogradu se pokrenulo 127 klizišta. Najveći broj nestabilnih lokacija evidentiran je u Lazarevcu - čak 39. U Sopotu zemlja se pokrenula na 27 mesta, dok je u Grockoj tlo bilo aktivno na 34 lokacije. Mladenovac je bio najmirniji, sa svega četiri kritične padine. Na teritoriji 11 centralnih gradskih opština zemlja je "šetala" na 45 mesta. Za sanaciju ovih lokacija bilo je potrebno 1,13 miliona evra.

VIDEO Bujice su u Beogradu nosile ljude:

VIDEO Klizište progutalo brdo i bagere, radnik izronio iz zemlje:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    15. avgust 2018 | 22:43

    Hocemo posumljavanbe a i drvorede u Vojvodjanskim ravnicama uz put kad zapada snjeg da ne nanosi na ulicu. Drvo nas stiti ljudi sadite drvece volite prirodu. Krst se pravi od drveta a na grckom drvo ili krst se isto kaze. Mislite o tome i ucinite nesto.

  • Crni

    15. avgust 2018 | 17:15

    Pa sto se neradi kanalizacija i stopira neleglna gradnja...

  • RICINUS

    15. avgust 2018 | 15:16

    Seci šume parkove nadmena bahata seljAdijo zidaj divlje... koja si došla sa koferima punih para i zemljačkim vezama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA