≫ 

Albanci i Srbi vode mali rat usred Beograda, stanari ne izlaze bez noževa i biber spreja: Pozvali su me da odem u njihov geto (FOTO)

Oni koji poštuju kućni red kažu da je situacija - nepodnošljiva...

  • 28

Kada nas je jedan od stanara Bloka 72 pozvao i kazao da se između Srba i Albanaca u njegovoj zgradi vodi pravi mali rat, nismo mogli da poverujemo da je tako nešto usred Beograda moguće. Pošao sam da proverim o čemu se radi, a kada sam došao na lice mesta - preda mnom je bio pravi srpski Bronks!

Foto: M. Beljan

Kako je mirno beogradsko naselje Žarkovo postalo srpski Bronks: Sačekuše, likvidacije i leševi sve češća pojava

Poslednja u nizu zgrada u Ulici Mileve Marić Ajnštajn, odmah pored okretnice autobusa 89 odudara od ostalih u naselju. Umesto cveća i zelenila ovde se gomila smeće, oluci su ulubljeni, fasade izlomljene, a gomila mladih sedela je ispred zgrade i posmatrala me dok sam prolazio. Staklo na ulazu broj 2 razbijeno je kamenicama, a unutra su prekidači izlomljeni. Smeća ima i u liftu, hodniku, a jedan od komšija doviknuo mi je da u podrum bolje i da ne ulazim.

Foto: M. Beljan

- Ne dole, ne. Tamo svačega ima. Smeće, smrdi, a noću se svašta dešava, svašta - govorio je on.

Usred hodnika ispisana je i šovinistička poruka, dovoljno nepismena da nije najjasnije da li piše: "Puš*** ga Srbi" ili "Puš*** ga bre!".

Foto: M. Beljan

Gde sam ja došao, pitao sam se sve dok mi vrata nisu otvorili domaćini koji su nas pozvali.

Zamolili su me da ih ne fotografišem. Kako tvrde, život u zgradi je pravi pakao za njih.

- Ovde je stalno neko lupanje, dranje, skupljaju se narkomani, a noću u podrumu cveta prostitucija. Da izvinete, okupe se narkomani i onda redaljka. Svašta čujemo, a čak nas i napadaju nas, psuju, pa mrmljaju nešto na albanskom, ko zna šta govore... Pretili su da će da me ubodu zaraženom iglom, na vrata su mi mazali izmet - ispričala nam je jedna od stanarki.

Foto: M. Beljan

O čemu se radi u srpskom Bronksu? U pitanju su, zapravo, zgrade namenjene socijalnom stanovanju. Tu su smeštene socijalno ugrožene porodice, što je od poslednjeg dela Bloka 72 stvorio pravi mali geto.

Da problem nije mali, vidi se i u odgovoru na jednu od predstavki stanara, koju su uputili GO Novi Beograd.

Stanari su probleme prijavljivali i nadležnima, ovo je odgovor GO Novi Beograd, Foto: M. Beljan

- Noću se zatvaramo u stanove, kao u logoru smo. Nosimo noževe, biber sprej, bokser, lampe. Svetla gotovo da nema u zgradi, kada ulazim samo utrčim u lift - priča druga stanarka.

Kažu i da se plaše zbog gomile nelegalnih instalacija u zgradi, jer se, kako tvrde, struja naveliko krade.

Foto: M. Beljan

- Provlače žice po hodniku, preko terasa, neke porodice se povezuju na instalacije u hodniku, jedni drugima doturaju kablove. Već je bilo požara, plašimo se, cela zgrada će da izgori - pričaju stanari.

Tvrde i da su neke porodice u ove stanove bespravno useljene.

Foto: M. Beljan

- Neki od Roma govore "Ovo je naša zgrada, Evropska unija je to zgradila za nas". Pojedini su i obijali stanove i useljavali se u njih. Mi smo dobili stanove na konkursu kao socijalno ugroženi, ali preseo nam je život ovde - priča jedna od naših sagovornica.

Iako su psovke i sukobi često sa nacionalnim predznakom, ugrožene komšije decidne su u tvrdnji da se radi samo o komšijama koji ne znaju da poštuju kućni red.

Foto: M. Beljan

- Ima i mnogo Roma koji ovde žive normalno, kao i mi, i njima jednako smeta buka, prljavština i haos. Nije uopšte bitno ko je odakle došao, da li je Rom, Albanac ili Srbin. Bitno je da su stanari koji poštuju kućni red ovde ugroženi - govorila je jedna gospođa.

VIDEO Kako izgleda kada se dve starije žene pobiju na pijaci:

(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђорђе

    15. avgust 2018 | 22:26

    Даш им услове за живот, а они и даље живе као клошари. И још смеју нешто да кажу о некаквим правима...

  • Miami

    15. avgust 2018 | 23:09

    Polako, Srbi ce bezati i iz Beograda za jedno 50ak godina. Muslimani imigranti iz Afrike ce da pale srpske crkve jednog dana u sred Beograda.Nikakve lekcije nismo naucili iz proslosti. Pozdrav iz Majamija

  • Ћофи

    15. avgust 2018 | 23:00

    Дајте људи, зар ћете допустити ово у сред БЕОГРАДА ?? Злостављање нашег народа ?! Језа.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA