≫ 

Otkrivaju se tajne Vojnog muzeja u Beogradu koji slavi 140 godina

Mnogi predmeti koji su se našli u izložbi „140 godina Vojnog muzeja“ do sada su retko izlagani

  • 0

Svečanom izložbom "140. godina Vojnog muzeja" započela je proslava jubileja Vojnog muzeja u Beogradu, najstarije ustanove kulture u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije, a uvod u izložbu posvećen je dinastiji Obrenović, koja je osnovala Vojni muzej, i dinastiji Karađorđević, koja je otvorila prvu stalnu postavku, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković kaže da je Vojni muzej oduvek bio prepoznat kao važan segment u kulturi i sećanju nacije i da je imao ulogu da preko svojih postavki i izložbi predstavi Vojsku i njenu slobodarasku tradiciju u vekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

"Bogata istorija ovog kulturnog simbola našeg grada obavezuje nas da sa tradicijom vrednovanja, brige i očuvanja svega što Vojni muzej predstavlja nastavimo i u budućnosti, kako bi on i dalje bio savremena muzejska ustanova", rekao je Živković.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić naveo je da je izložba koja je danas otvorena, hronološki struktuirana po periodima, odnosno da zbirkama i ličnostima ilustruje razvoj Muzeja.

Foto: A. Nalbantjan

"Uvod u izložbu posvećen je dinastiji Obrenović, koja je osnovala Vojni muzej, i dinastiji Karađorđević, koja je otvorila prvu stalnu postavku", rekao je i dodao da izložba kroz šest tematskih celina pripoveda o razvoju oružja, načinima borbe, srednjovekovnoj Srbiji i Evropi, srpskim ustanicima, Kneževini i Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji, Drugom svetskom ratu i SFRJ, kao i o ličnostima koje su obeležile pojedine periode.

Matić je istakao da je izložba posvećena generacijama muzejskih radnika koji su svojim radom i rezultatima doprineli trajanju Vojnog muzeja, kao i svima onima koji su darovima i poklonima doprineli da muzejske zbirke budu bogate i raznovrsne. 

Mnogi predmeti koji su se našli u izložbi „140 godina Vojnog muzeja“ do sada su retko izlagani.

VIDEO: Vojska Srbije na vežbama u Rusiji

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA