Turci i Hrvati najčešći gosti Beograda

Primetan je porast broja turista u prestonici

  • 4

U Beogradu je u junu zabeleženo čak devet posto više turista nego u istom mesecu prošle godine, a među najbrojnijima su Turci, Hrvati, ali i Kinezi.

Kad Britanci hvale Beograd: Uživajte u ovom gradu, dok ga drugi još nisu otkrili

- U prvih šest meseci najbrojniji su bili gosti iz Turske, zatim Hrvatske, Narodne Republike Kine, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Slovenije, Grčke, Bugarske, Crne Gore i Italije. Prema broju noćenja prednjače gosti iz Turske, ali su odmah posle njih Narodna Republika Kina i Grčka, zatim Hrvatska, Nemačka, Izrael, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Ruska Federacija i Crna Gora - kazala je Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda.

U Beograd dolazi i sve više turista iz Irana, Indije, Belorusije, a značajno je povećan i broj posetilaca sa nekoliko starih inostranih tržišta: Kine, Turske, Nemačke, SAD.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Što se tiče putnika koji dolaze s brodova, samo u julu zabeleženo je blizu 13 hiljada nautičkih turista, a u ovoj sezoni očekuje se ukupno oko 100.000 turista i 650 brodova.  Prema statistici za jul, sa reke nam je pristiglo 5.299 Nemaca, 2.400 Amerikanaca, 1.074 Austrijanaca...

- U toku su brojni infrastrukturni projekti za unapređenje kvaliteta života u Beogradu koji se direktno odražavaju na turizam. Nove turističke atrakcije grada poput rekonstruisanog Kosančićevog venaca, proširene zone Beton hale, uređenje Savamale, Cvetnog trga, kao i otvaranje Narodnog muzeja doprineli su lepšim impresijama gostiju i slici našeg grada u svetu. Ambijantalne celine poput Beogradske tvrđave, Skadarlije, Vračarskog platoa i Hrama svetog Save, kao i predeo Savamale, Ade Ciganlije, Zemuna i Avale predstavljaju najatraktivnija mesta za turiste. Prirodno i kulturno bogatstvo, društveni život, gastronomija, osećaj bezbednosti i gostoprimstva neke su od stvari koje turisti najviše vole u našem gradu. Jedan od najvažnijih generatora turizma u Beogradu su manifestacije koje iz godine u godinu privlače sve veći broj gostiju i planiraju svoj dolazak za vreme njihovog održavanja - kazala je Stankovićeva.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kleo

    28. avgust 2018 | 20:09

    Pa komsije logicno zbog blizine. Ostali dolaze poslovno ili kao usputna stanica. Tesko da ce neko dati pare za Beograd turisticki osim ako ne organizujemo neko prvenstvo

  • MarijanaBakov

    28. avgust 2018 | 22:41

    Sve moj do moga .

  • S.

    29. avgust 2018 | 15:39

    Aman ljudi...sređujte trotoare oko Hrama i Karađorđevog parka...izlomiće narod noge na polomljene ploče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA