Zbog poginulog radnika u Sarajevskoj neko može da robija i 12 godina

Osim zatvorske, postoji i pozamašna novčana kazna

  • 18
Gradiliste, telo, stara americka ambasada Foto: Marko Jovanović

Direktor Inspektorata rada Stevan Đurović govoreći o slučaju radnika koji je nedavno nastradao na gradilištu između Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, istakao je da postoji mogućnost za podnošenje krivičnih prijava protiv poslodavca, odnosno podizvođača radova, izvođača radova, koordinatora na gradilištu, kao i lica koje je bilo zaduženo za bezbednost na radu.

Poginuli radnik na gradilištu u Kneza Miloša radio na crno, u firmi bio prijavljen kao čistač

- Ako se dokaže da je neko od njih napravio propust biće kažnjen, a kazna je 12 godina zatvora, dok je novčana od 800.000 do dva miliona dinara - navodi Đurović.

Foto: Marko Jovanović

On je objasnio da Inspektorat za rad podnosi prekršajne prijave, ali da sudovi odatle preduzimaju slučaj i donose odluku kako će biti zaključen.

- Trebalo bi rigoroznije kažnjavati one koji krše Zakon o radu. Za prvih šest meseci ove godine od tih firmi naplaćeno je nešto više od 116 miliona dinara, a analiza Inspektorata utvrdila da je prema broju podnetih prekršajnih prijava moglo biti naplaćeno oko 1,9 milijardi - rekao je Đurović.

On je izneo podatak da najviše radnika na crno radi upravo na izvođenju građevinskih radova, te da je inspekcija u junu otkrila 434 radnika na crno, a u julu 368.

VIDEO: Na gradilištu muk! Obrušila se zemlja i ubila radnika

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    3. septembar 2018 | 15:10

    Pošto rad na crno treba da spreče državni organi, a nisu, država da isplati odštetu porodici stradalog a onda neka ona ganja krivca. Plaćamo državu da ne dozvoli ovakve stvari. Država je zakazala.

  • Ja

    3. septembar 2018 | 15:08

    Kazna milionska. I to ide državi. Šta porodica poginulog ima od toga. Ništa. Da se porodici isplati odsteta. To je pravda.

  • Febo

    3. septembar 2018 | 15:47

    Moze ali neko potpuno nebitan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA