≫ 

Zbog ovog murala slikar je pre 34 godine proveo veče u pritvoru: Prvi legalno oslikani zid uništili su vandali, a sada mu je vraćen sjaj

Na zidu je naslikan brucoš sa blokom u ruci koji zagledan u visinu posmatra boje koje se slivaju

  • 1

Foto: Mateja Beljan

Slike na zidovima beogradskih zdanja danas su normalna stvar, ali pre 35 godina bili su tabu tema. Takvi bi i ostali da nije bilo profesora Fakulteta likovnih umetnosti Čedomira Vasića koji je rešio da promeni sliku grada unošenjem u nju duha ulične umetnosti.

Mural uništen grafitima, Foto: Wikipedia/BuhaM

Vasić je 1983. godine mapu sa 50 idejnih rešenja za oslikavanje murala predao tadašnjem gradonačelniku Bogdanu Bogdanoviću i od tog trenutka kreće pretvaranje beogradskih zidova u umetnička dela.

Otkud zlatni kontejner usred Beograda? Našli smo dečka zaslužnog za ovu zanimljivu akciju (FOTO)

Profesor Vasić je okupio grupu studenata, pa su naslikali jedan od prvih legalnih beogradskih murala.

Profesor je za mural koji će stvoriti sa studentima odabrao zid zgrade u blizini fakulteta, u Rajićevoj ulici. Povod je bio obeležavanja 25. maja, u organizaciji Saveza studenata Beograda, a rezultat jedan od najlepših gradskih murala.

Ova grupa entuzijasta naslikala je brucoša sa blokom u ruci koji zagledan u visinu posmatra boje koje se slivaju - kao simboličan prikaz njegove izabrane budućnosti.

Zanimljivo je da je tokom izrade murala profesor Vasić proveo jedno veče u pritvoru, dok upravnik Beobanke nije potvrdio da je odobreno oslikavanje fasade.

Ovaj, možda i omiljeni mural Beograđana, pao je pod zub vremena, ali i pod sprejeve mladih vandala koji su ga ozbiljno oštetili. Na sreću svih Beograđana, muralu koji je jedan od simbola prestonice, vraćen je stari sjaj.

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    19. oktobar 2018 | 17:43

    Ovaj mural je simbol BG odlicno je sto je ponovo nacrtan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA