≫ 

Poražavajuće fotografije spomenika vojnicima uništenog na stogodišnjicu proboja Solunskog fronta: Od skulpture Svetog Đorđa ostali samo šrafovi (FOTO)

Spomenik je izvajan u bronzi, a na spomen ploči je upisano "U slavu ruskim i srpskim junacima"

  • 18

Ovih dana cela se Srbija sa ponosom seća podviga naših predaka, koji su pre tačno sto godina probili Solunski front. Ta zaostavština, na žalost, nije nimalo zasmetala lopovima koji su bez imalo stida i srama uništili spomen obeležje vojnicima koji su dali život u Velikom ratu. 

Skandal na Kalemegdanu: Još jedan spomenik ruiniran, iz krsta ukradena bronzana statua Svetog Đorđa (VIDEO)

Da su hteli, ne ni mogli da odaberu gore vreme za ovu vrstu vandalizma. Umesto da se poklone pred vojnicima, lopovi su ukrali skulpturu Svetog Đorđa Pobedonosca koja je krasila spomenik u obliku krsta podignut u sećanje na srpske i ruske vojnike pale u Prvom svetskom ratu.

Od Svetog Đorđa ostali samo šrafovi, Foto: Mateja Beljan

Spomenik, koji već nekoliko godina stoji na Kalemegdanu, izvajan je u bronzi, a na spomen ploči je upisano "U slavu ruskim i srpskim junacima".

Spomenik bez skulpture, Foto: Mateja Beljan

Visina spomen obeležja je 2,7 metara, a Sveti Đorđe koji je otkinut pokrovitelj je ruske i srpske vojske, a na spomeniku je predstavljen na konju kao podsećanje na žrtvu koju su vojnici ruskog i srpskog naroda položili za slobodu.

Otvaranje spomenika, Foto: mod.gov.rs

Po svemu sudeći, u ovaj vandalizam i uništavanje spomenika kulture najverovatnije su uključeni preprodavci sekundarnih sirovina.

Tabla uz spomenik, Foto: Mateja Beljan

Milan Stanić, v.d. načelnika Policijske uprave za grad Beograd, najoštrije je danas osudio tešku krađu bronzane figure Svetog Đorđa Pobedonosca sa spomen-obeležja ruskim i srpskim vojnicima poginulim tokom Prvog svetskog rata na Kalemegdanskoj

tvrđavi.

- Za sada nepoznata lica izvalila su iz središnjeg dela spomen-obeležja pomenutu skulpturu i udaljila se sa lica mesta. Odmah po prijavi od strane oštećenog JKP "Beogradska tvrđava" policijski službenici su obavili uviđaj. Pripadnici beogradske kriminalističke policije, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi što pre rasvetlili ovaj događaj i pronašli

počinioce - rekao je Stanić.

VIDEO: Pogledajte kako je zapravo izgledalo probijanje Solunskog fronta:

(M. Beljan/m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    18. septembar 2018 | 13:15

    Rđavi smo ljudi, sami ćemo se zatreti !

  • CcC

    18. septembar 2018 | 13:38

    Zato nas niko i ne voli...

  • xyz

    18. septembar 2018 | 13:39

    Velika većina ovih koji danas obitavaju na svetoj zemlji srpskoj su nakaradni komunistički nakot. Srbi su u proteklih sto godina ili pobijeni ili potomci pravih Srba žive rasuti po čitavoj planeti. Današnjim stanovnicina Stbije duhovni idoli su tito, draža marković, petar stambolić, ivo lola ribar i ostale komunističke nakaze. Zato nije ni čudno što se mog pradede i stotina hiljda njemu sličnih koji su prešli Albaniju, preživeli Krf i herojski pribili Solubski front, malo ovih u Srbiji seti. Prava Srbija odavno ne živi tu. Tu žive ljubitelji farmi i parova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA