Marku je sedmi razred počeo tako što niko nije želeo da sedi s njim u klupi jer je siromašan: Svakodnevno trpi nasilje i dirljivo opisuje šta radi dok ga zlostavljaju

- Vređaju mi mamu, tatu, babu, dedu, kako nemam skupe patike. Zovu me nadimcima koje ja ne volim... - ispričao je dečak na TV Prva

Dečak sedmog razreda OŠ "Rade Končar" iz Zemuna, Marko (13), koji je više puta trpeo vršnjačko nasilje, ispričao je na koji način ga grupa od tri dečaka iz odeljenja skoro svakodnevno maltretira i ponižava.

Zbog jednog dečaka zlostavljača 1.000 učenika ne sme da ide u školu: Ministar Šarčević alarmirao pola države da se to reši

- Vređaju mi mamu, tatu, babu, dedu, kako nemam skupe patike... - počeo je dečak svoju potresnu priču. Sem vređanja roditelja i rodbine, dečak kaže da ga vređaju zbog visine iako trenira košarku, ali to nije sve.

- Zovu me nadimcima koje ja ne volim. Meni to smeta, ali... jednom kad sam došao u školu pitaju me: "Što ti govoriš da mi tebe diramo, što toliko lažeš, ti previše i foliraš" - rekao je Marko u emisiji "150 minuta" na TV Prva.

Maltretiranje je počelo u šestom razredu, Foto: Facebook

Kako je objasnio, u odeljenju gde je želeo da se prebaci, takođe, postoji problematično dete za koje je čuo od drugara da je tukao druge dečake zbog zadirkivanja. Uprkos svemu, Marko je objasnio psihologu da bi ipak voleo da promeni odeljenje.

MISLI NA NEŠTO LEPO

- Ja sam rekao psihologu, što bi on mene dirao kada bih se ja družio sa svojima - kaže dečak.

Uprkos konstantnom maltretiranju, njegova majka Drita Devrnja savetuje Marka da se ne ponaša nasilnički već da proba da sve prevaziđe "misleći na nešto lepo".

- Mislim kako ću da kad dođem kući, da izađem napolje i igram se sa drugarima. Kako ćemo da idemo u bioskop da gledamo film... - rekao je dečak.

NE DAJU NI DRUGOJ DECI DA SE DRUŽE SA NJIM

Međutim, grupa malih nasilnika kinji i sve druge članove odeljenja koji žele da se druže sa Markom. On je objasnio da ima drugara sa kojim se druži toKom letnjeg raspusta, pa je jednom na času likovnog seo pored njega. Međutim, jedan od dečaka koji ga maltretira je prišao njegovom drugu.

- Upitao ga je "Nećeš valjda da sediš sa njim?" - ispričao je Marko.

Dečak hteo da se prebaci u drugo odeljenje, Foto: Facebook

Dečak je uputio i poruku direktorki škole, koja je posebno šokirala javnost kada je posle izjave u beogradskim medijima izjavu majke dečaka okarakterisala kao rijaliti nastup.

- Ja bih da kažem direktorki pošto sam čuo na jutarnjem programu da mi pravimo rijaliti šou... moja porodica da pravi rijaliti šou oni bi otišli u "Zadrugu", a ne ovde... to sam hteo da kažem. Meni se ona pre činila skroz dobra... iznervirao sam se jutros. Video sam mamu kako daje intervju neki i kako plače, pa sam i ja zaplakao. Jer jednostavno mi je žao mame. Iznervirao sam se kada je to rekla direktorka, jer stvarno nije u redu to reći - poručio je dečak.

RAZREDNA POKUŠAVALA DA REŠI PROBLEM

- Želeo bih da kažem, juče je došao drugar kod mene kući i rekao kako je taj dečak kupio novine i počeo da čita o meni i počeli su da se smeju meni. Nadam se da to više neće da rade - rekao je on vidno uznemiren.

Inače, majka je ranije izjavila da se Marko prvi put požalio na zadirkivanja prošle godine u šestom razredu.

- Onda je krenulo sve ćešće i kada sam videla da situacija više nije tako naivna, obratila sam se razrednoj koja mi je rekla da će popričati sa dečacima. Ona jeste razgovarala, ali bi se ti dečaci smirili na nekoliko dana i onda opet krenuli da mi zadirkuju sina - govori Drita i priča da je njen sin u sedmi razred krenuo tako što niko nije želeo da sedi sa njim u klupi.

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljvdj

    21. septembar 2018 | 00:04

    Jedino racionalno resenje je da se ta tri ucenika koji maltretiraju druga rasele u tri rszlicita odelenja. Time bi se njihova kolektivna snaga razbila a to bi imalo i pedagoski efekat po njih. Nije dobro njega prebacivati u drugo odelenje jer to znaci poraz sistema i pobedu problematicnih

  • DaDa

    21. septembar 2018 | 00:03

    Nisu mi jasni roditelji koji probleme svoje dece rešavaju tako što će citiram: "dohvatiti i izmlatiti nečiju mamu ili tatu..." Šta je onda to? Tlači ko je jači. Je li se tako deca vaspitavaju i grade civilizovani odnosi od najranije nečije mladosti? Drugačije se rešenje mora tražiti i u tome roditelji čija su deca maltretirana moraju imati punu asistenciju škole ali i državnih organa poput policije. Maloletničko nasilje i delikvencija su ozbiljan problem kojim se mora i država ozbiljno pozabaviti a ne samo roditelj maltretirane dece.

  • Marijana Bakov

    20. septembar 2018 | 22:58

    Ono sto sebi nkada necu moci da oprostim,sto sam sebi dozvolila da mi detetu popusti srce od stresa.Naime u prvoj godini srednje skole , bahati sin jednog biznismena sa svojom bandom terorisao celo odelenje.Kome se sve nismo obracali,direktor imao volju da pomogne ali je bio nemocan.Godinu dana smo se vukli od psihologa do psihologa,nema boze pomozi.E onda ja lepo dohvatim njegovu mamu i dobro izmlatim,dala sam joj rok sedam dana da ga ispise iz odelenja,inace opet ce da dobije batine.Rekla sam joj slobodno da me tuzi,ali da zna da cu da je ganjam do Strazbura.Tako i bi ispisala delikventa I prebacila u drugu skolu,gde je nastavio po starom.Zadnje sto smo culi da je zaglavio u zatvoru.Dabogda nikada ne izasao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA