Neverovatno otkriće u centru Beograda: Radnici na Trgu republike pronašli temelj Stambol kapije iz 1866. godine (FOTO)

Iskopavanja i analize nastavljaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ti radovi će potrajati nekoliko dana

  • 0

Tokom rekonstrukcije Trga republike, građevinci su pronašli neobičan temelj, za koji se pretpostavlja da pripada Stambol kapiji, srušenoj 1866. godine.

Iskopavanja i analize nastavljaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ti radovi će potrajati nekoliko dana.

Na sklopu gradilišta na Trgu republike može se videti ograđeni prostor veličine 10 sa pet metara, koji je odvojen saobraćajnom signalizacijom i trakom. Na tom mestu u toku su snimanja georadarom, koja bi mogla da reše enigmu.

- Dok se ne izvrši iskop i sprovede arheološko istraživanje, ne možemo pouzdano tvrditi šta je otkriveno - rekli su "Alo!"-u iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, na svojoj Fejsbuk stanici napisao je da je posetio radnike koji i vikendom rade.

- Jutros sam obišao radnike koji rade na rekonstrukciji Trga Republike koji vredno rade i subotom. Tokom rekonstrukcije Trga Republike pronađeni su ostaci bedema za koje se pretpostavlja da su ostaci Stambol kapije. Ova kapija, koja se nalazila negde između sadašnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihajlu bila je vekovima glavni ulaz u Beogradsku tvrđavu. Srušena je po nalogu kneza Mihajla 1866. godine - stoji u Vesićevoj objavi.

U istom obraćaju putem društvene mreže, on je dodao da "ukoliko se dokaže da su bedemi deo Beogradske tvrđave i Stambol kapije biće sačuvani i izloženi kako bi svi koji dolaze na Trg Republike mogli da se upoznaju sa ovim periodom naše istorije".

Nekadašnja Stambol kapija nalazila se na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu, a isped nje je bilo travnato polje.

- Podignuta je u doba austrijske vlasti. Legenda kaže da je njenu gradnju naredio general Ernest fon Laudon. U to vreme, poslednja linija odbrane bila je tvrđava, kao i rov koji je okruživao Beograd, nazvan Laudonov šanac - rekao je za "Alo!" istoričar Zoran Ilić.

Prema njegovim rečima, Stambol kapija je bila najčvršće zidana od svih beogradskih kapija.

- Izgrađena je od tesanog kamena i cigle, a imala je tri ulaza i prostorije za smeštaj stražara. Središnji ulaz služio je za prolaz zaprega, a dva bočna za pešake. Od kapije su vodila dva puta, jedan ka Terazijama, a drugi prema Tašmajdanu i Paliluli - objasnio je Ilić.

Trebalo bi napomenuti da Srbi po zlu pamte Stambol kapiju.

- Turci su nadomak kapije kažnjavali neposlušne Srbe tako što su ih mučili i nabijali na kolac. Iz tog razloga, srušena je u proleće 1866. po naređenju kneza Mihaila - zaključio je sagovornik "Alo!"-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA