≫ 

Ograda smrti na Pančevcu vapi za rekonstrukcijom: Česte su nesreće na ovom mostu, a sve više njih ima fatalan ishod (VIDEO)

Pančevački most je jedini most na Dunavu u Srbiji koji nije srušen u toku NATO agresije 1999. godine

  • 4

Oronula čelična konstrukcija, trula ograda i loše stanje staza samo su neki od problema jednog od najfrekventnijih beogradskih mostova - Pančevačkog mosta. "Pančevac" je već godinama zreo za obnovu, a svaka saobraćajna nesreća koja se desi na njemu dodatno otežava sveukupno stanje mosta.

Na žalost, takva jedna nesreća dogodila se i danas, kada je posle sudara dva automobila jedan od njih probio zaštitnu ogradu i sleteo sa mosta na zemlju. U ovoj nesrećiživot su izgubili jedna žena i jedan muškarac.

Žena poginula u teškoj nesreći na Pančevcu: Automobil probio ogradu i sleteo sa mosta

Pančevački most svakodnevno trpi teret brojnih kamiona, autobusa, automobila, vozova.

Žitelji palilulskih naselja, ali i ostali Beograđani, biciklisti i vozači godinama unazad objavljuju slike sa delovima ovog mosta na kojima se jasno vide brojna oštećenja i zapuštenost, a svaki prelazak mosta u ljudima stvara osećaj neprijatnosti.

Inače, prvobitni most sa lukovima na mestu današnjeg „Pančevca” podignut je 1935. i nazvan je po kralju Petru Drugom. Njegovu izgradnju započele su dve nemačke firme iz Berlina i Dortmunda, kao deo ratnih reparacija koje je Nemačka plaćala Srbiji posle Prvog svetskog rata.

Oronula ograda Pančevačkog mesta, Foto: Telegraf

Taj most otvorio je princ Pavle Karađorđević. U aprilu 1941. naša vojska ga je srušila kako bi usporila prodiranje okupatora. Nemci su ga obnovili, ali je opet oštećen 1944. u toku oslobađanja Beograda.

Pančevac zreo za sanaciju, Foto: Milos Stefanovic/Facebook

Renoviran most u saobraćaj je pušten novembra 1946. Nazvan je Most Crvene armije, ali je za Beograđane on uvek bio - Pančevački. Poslednja velika obnova urađena je 1965. godine.

Pančevački most je jedini most na Dunavu u Srbiji koji nije srušen u toku NATO agresije 1999. godine.

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    3. oktobar 2018 | 16:44

    Bitno da pravimo gondolu...

  • Zekara

    3. oktobar 2018 | 17:51

    Pitanje je bilo samo trenutka kada ce doci do ovoga, ograda je u ocajnom stanju, da se naslonis malo jace ona bi se odvalila, znaci trebalo je neko da pogine, izleti sa puta, da bi se mozda neko zapitao da li mozda treba da se rekonstruise, ma sta rekonstruise, da se srusi i izgradi novi, ono cudo od mosta na Adi je trebalo na mestu pancevackog da se izgradi, plasim se da se dogodi jos veca tragedija, veca od one u Djenovi, da li su oni svesni kolilo kamiona, autobusa, automobila dnevno predje preko tog mosta, izgleda da niko nije, da me ne shvatite pogresno, ali za vreme bombardovanja bolje da su ga srusili, sad bi imali novi most!

  • Тодорић

    3. oktobar 2018 | 18:18

    Људи дивљају на том мосту,сваки пут када га прелазима Бога молим да стигнем на други крај, не због трулежи,него због људи...камиказе на Панчевцу!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA