Smrdibube su došle iz Kine i biće ih sve više: Zadržaće se još dugo, a za 5 do 30 godina ćemo naučiti da živimo sa njima?! (FOTO)

Razlog što ih ima u rojevima jeste upravo taj što se one kalendarski spremaju za zimu

  • 12
Smrdibuba, smrdibube Foto: Marko Jovanović

Invazija smrdibuba sve više nas brine, a rojevi ovih insekata preplavljuju kako spoljašnji, tako i prostor stambenih jedinica.

>>> Nininu kuću napale smrdibube: Posle noćne invazije, morala da ode u hotel (VIDEO)

Kako bismo saznali zašto je to tako i šta je doprinelo ovoj "mnogobrojnoj poseti" smeđe-sivih i zelenih buba sa užasno neprijatnim mirisom, razgovarali smo sa dr Aleksandrom Ćetkovićem, docentom za užu naučnu oblast: ekologija, biogeografija i zaštita životne sredine na Biološkom fakultetu.

- Došle su ovamo iz Kine, prenete na najrazličitije načine, pogotovo ako se uzmu u obzir tone robe koja se doprema do Srbije. Razmnožavaju se daleko više nego ove "naše, domaće", jer je to životinjski model ponašanja u cilju opstanka - rekao nam je Ćetković.

Smrdibuba će biti još više; Foto: Marko Jovanović

Kako ovaj stručnjak tvrdi, njih je bilo i ranije, 2016. godine možda i pet puta više nego ove, ali potrebno je da prođe određen vremenski period, kako bismo se mi navikli na njihovo prisustvo. Taj proces adaptacije može trajati pet, a može i 30 godina.

Razlog što ih ima u rojevima jeste upravo taj što se one kalendarski spremaju za zimu. Hladne dane one provode zavučene duboko u pukotinama, kao i u trulom lišću. A na pitanje što su sve češće u zgradama i kućama Aleksandar kroz smeh kaže da njima ne treba soba.

Ove bube se razmnožavaju da bi opstale; Foto: Marko Jovanović

- Ne traže one sobu ili betonski objekat, one jednostavno beže od zime i onda se zavlače u tesne prostore, imaju potrebu da budu na gomili. Na osnovu smene dana i noći, one zaključuju da se bliži zima, ali ih ovo "miholjsko leto" u oktobru buni, pa se na 25 stepeni mogu naći bukvalno svuda - objasnio je ovaj stručnjak.

On je takođe dodao da razloga za strah nema, jer smrdibube nisu štetne po čoveka direktno, one su poljoprivredne štetočine.

Strane smrdibube nisu omiljen plen predatorima; Foto: Marko Jovanović

Jedan od razloga enormnog razmnožavanja je i taj što nema predatora smrdibuba, a to su uglavnom ptice.

- Prirodni neprijatelji "domaćih" smrdibuba prosto nisu "zainteresovani" za ove azijske, jer nisu naviknuti na njih. Nisu baš najukusniji plen, tvrde su i smrde - ispričao nam je Ćetković.

On je predvideo da će prisutnost ovih insekata biti prekomerna sve do mrazeva, kada će se povući u svoja, tokom jeseni otkrivena, skloništa.

Smrdibuba zelene boje ima i "domaćih" i onih koje su došle kod nas; Foto: Marko Jovanović

Zanimljivo je i to da upravo njihov jak miris doprinosi ponovnom okupljanju smrdibuba i tamo gde ih ubijete.

Na kraju, Aleksandar Ćetković nam je rekao da ćemo vremenom naučiti da živimo sa ovim bubama i da su oni jedna od najbenignijih vrsta.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snooker

    13. oktobar 2018 | 15:51

    Ma necu se nikada navici na njih,pobio bi ih sve kada bi mogao

  • Tanče

    13. oktobar 2018 | 15:19

    Ma za dve do tri godine smrdi bube će nam biti kućni ljubimci. :-D

  • R line

    13. oktobar 2018 | 14:51

    E pa brate ti se navikni ja sigurno neću kod mene kad udju tu i završe karijeru ......jednom rečju postao sam terminator za bube

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA