Oni su rođeni kao provincijalci, a njihova imena svedoče koliko je podela na rođene Beograđane i došljake besmislena

Doprinos "provincijalaca" u Beogradu je nemerljiv

  • 36

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rođeni je Požarevljanin, a njegov zamenik Goran Vesić - Kruševljanin. Glavni gradski urbanista Milutin Folić poreklom je iz Prištine. Međutim, oni su svoje karijere razvili u Beogradu, saživeli su sa svojim sugrađanima i na kraju zaslužili da ih i sami predstavljaju na ovim funkcijama.

Prestonicu su decenijama, pa i vekovima gradili veliki ljudi ponikli upravo iz provincije. I čuveni gradonačelnici poput Nenada Bogdanovića i Zorana Đinđića rođeni su van Beograda. Bogdanović je rođen u Beškoj, a Đinđić u Šamcu.

Zoran Đinđić, Foto: Tanjug/Dragan Antonic

Nisu samo čelnici grada, oni koji su donosili sudbinske odluke o njemu, bili provincijalci. Dušu Beograda 20. veka tako britko su ukrotili u svojim delima Duško Radović i Momo Kapor, da je gotovo nemoguće i posumnjati da su rođeni u nekom drugom gradu. A Duško Radović, čije citate o Beogradu i 34 godine nakon što nas je napustio slatko citiramo zapravo je rođeni Nišlija, dok je Momo Kapor, čuveni boem sa Čubure - rođeni Sarajlija.

Momo Kapor, Foto: Wikipedia / Rado Stoyanov

Ne samo što je Kapor pisao o Beogradu i Beograđanima, već je veštom rukom znao i da crta - svoje komšije, prijatelje, poznanike, sagovornike, beogradske motive...

A kada već spominjemo Duška Radovića, zvezdu radija Studio B, ne smemo da zaboravimo ni Đoka Vješticu. Urednik i voditelj "Beogradske razglednice" bio je strah i trepet gradskoj birokratiji, a Beograđanima bio možda i poslednja šansa da se otarase nerešivog problema ili zavrzlama. Na njegovu inicijativu istrčan je i prvi Beogradski maraton. A ovaj Beograđanin rođen je daleko od ušća Save i Dunava, mnogo bliže Jadranskom moru - kod Gračaca.

Duško Radović (levo) Foto: Telegraf

Zemunac i Beograđanin, onaj ko je u svojim pesmama srastao sa Beogradom Momčilo Bajagić rođen je u Bjelovaru.

"Uvek se radujem kad se vraćam. Najlepši mi je ulaz sa Ibarske magistrale jer odatle Beograd izgleda zaista moćno. Nigde ne možete da vidite takvo nebo. Do Budimpešte i Beča nema ništa svetlije od Beograda" - ispričao je Bajagić u jednom intervjuu za "Politiku".

Naš čuveni glumac Ljubiša Samardžić maestralno je odigrao ulogu policajca sa Petlovog brda, tipičnog Beograđanina, a ovaj glumac, zapravo je bio rođeni Skopljanac.

Ljubiša Samardžić, Prinstkrin: Policajac sa Petlovog Brda

I oni koji su Beograd doslovno gradili, uglavnom su potekli iz provincije. Neki od njih bili su i imigranti, Rusi...

Dragiša Brašovan, Vrščanin, Beogradu je izmneđu dva svetska rata dao pečat koji i danas nosi - modernistička arhitektura zgrade BIGZ-a, Komande ratnog vazduhoplovstva ili muzej Nikole Tesle, samo su neki od simbola Beograda koje je projektovao Brašovan.

A pitanje je kako bi izgledao Beograd u vreme Dragiše Brašovana da temelje njegovom današnjem izgledu nije dao jedan drugi Banaćanin, Emilijan Josimović. Rođen je u Staroj Moldavi, današnjoj Rumuniji, a kao prvi srpski urbanista napravio je urbanistički plan prestonice još 1867. godine.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgdg

    10. oktobar 2018 | 20:24

    E bas zato na celo beograda treba i da dodje BEOGRADJANIN

  • Vlaja

    10. oktobar 2018 | 21:11

    O cemu vi pricate milijonski grad.Ja sam ziveo kao dosljak u Bg 15 godina a sad zivim u gradu koji je pa bar 5 puta veci koga to zanima ako radis i zavredis bilo u kulturi sportu ili biznisu jer bitno odakle si e moja Srbijo.

  • Qwer

    10. oktobar 2018 | 23:37

    Za prave ljude, one koji znaju da cene kvalitete jednog čoveka, nije bitno ko je odakle. Ja sam rođeni Beograđanin, deca moja isto, ali je otac Nišlija, te nas jedan naš komšija, nabeđeni starosedelac (a svi znaju da je Sremac) i danas zove dođošima i još nas okrivljuje što ni on ni njegova deca nisu uspeli u životu. Valjda smo im mi to zabranili. Zavist, ljubomora i pakost izjedaju ovakve sitne duše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA