Grade džamiju bez dozvole u centru Beograda!

Nadležni o objeku, koji je još uvek u „sivoj fazi“ gradnje, nisu imali pojma. Tek u sredu popodne, inspektori opštine Novi Beograd su posetili gradilište i zabranili gradnju

  • 8

Pripadnici udruženja "Islamska zajednice Roma i ostalih pripadnika", za samo mesec dana, na Starom sajmištu, bez odgovarajućih dozvola, podigli su dvospratni objekat veličine 340 kvadrata, koji umesto minareta ima kupolu.

Nadležni o objeku, koji je još uvek u "sivoj fazi" gradnje, nisu imali pojma. Tek u sredu popodne, inspektori opštine Novi Beograd su posetili gradilište i naložili su da se prekinu svi građevinski radovi.

Međutim,  vođa udruženja građana koje uglavnom okuplja Rome sa Kosova i Metohije Alija Duljaj kategorično tvrdi da ima sve potrebne "papire".

- Džamija je izgrađena na mestu nekadašnjeg molitvenog mesta, koji je izgorelo u maju.  Želja nam je da u ovom centru okupimo svu siromašnu romsku decu i njihove roditelje. Imamo sada 76 mališana, od četiri do 17 godina, koji pohađaju našu školu. Tu se mole bogu i uče da ne kradu, da se ne drogiraju i da žive u skladu sa verom - priča Duljaj.

Prema njegovim rečima, novac za izgradnju, pored priloga vernika, dobio je od prijatelja Srba. Sredstva za izgradnju pokušao je da potraži i od ambasada arapskih zemalja u Beogradu.

- Ambasadama islamskih zemalja poslali smo dopis, ali niko od njih nije nije nam odgovorio ili poslao novac - priča Duljaj, koji je potvrdio da nema nikakavu saradnju sa Rijasetom Islamske zajednice Srbije.

Pripadnici, do sada nepoznate "Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika" žele da u novoj džamiji, u nedelju proslave veliki praznik Ramazanski bajram, u prisustvu oko 300 vernika. Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić nije želeo da razgovara na ovu temu .

Za novopodignuti objekat na Starom sajmištu, niko nije čuo, pa čak i komšije iz okolnih ulica. U ovaj deo Beograda, iako je samo dva kilometra od centra prestonice, malo ko zalazi. Ulice su uske i mračne. Nema velikih stambenih zgrada. Tu su stare, oronule kuće i kartonske udžerice. Posle bombardovanja 1999. godine, u ovaj deo glavnog grada doselilo se oko stotinak porodica sa Kosova i Metohije. Posle raseljavanja nehigijenskog naselja ispod Gazele, neki su novi dom potražili, upravo u ovom kvartu.

(I. M. / Izvor: Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    15. avgust 2012 | 23:55

    bager da radi!Kakva dzamija,nema sanse

  • ooooo

    15. avgust 2012 | 23:10

    srusiti to istog momenta! neka idu svi u albaniju i neka tamo prave dzamije, ma sta hoce! svi se sjatili u srbiju i hoce svi svoja prava neka a ljudi koji posteno ceo zivot rade i zive ovde nemaju ni platu ni penziju ni stambeni prostor... ma ...

  • marko

    16. avgust 2012 | 09:34

    kakve gluposti kakva dzamija mom drugaru su srusili pola kuce jer nije docekao legalizaciju ne mozes da lupis ciglu da te ne opale .... zakon da vazi za sve !!!!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA