NE POŠTUJU ZABRANU: Grade džamiju u srcu Beograda, po savete idu kod Zukorlića!

Radovi na ilegalnoj džamiji, koja se bez ikakve dozvole gradi na Starom sajmištu u Beogradu, nastavljaju se nesmanjenom dinamikom, uprkos zabrani građevinskih inspektora Novog Beograda!

  • 16

Radovi na ilegalnoj džamiji, koja se bez ikakve dozvole gradi na Starom sajmištu u Beogradu, nastavljaju se nesmanjenom dinamikom, uprkos zabrani građevinskih inspektora Novog Beograda!

Ekipa Telegraf.rs posetila je danas ovo gradilište, gde desetak radnika uveliko radi na unutrašnjem malterisanju, a isto toliko vernika nadgleda radove. Odmah pri dolasku, nekoliko ljudi nam je prišlo i zabranilo slikanje, a zamoljeni smo da napustimo ovo mesto, jer je objekat i parcela pod privatnim vlasništvom.

- Ko ste vi, šta hoćete, 'ajde gubite se odavde! Koga i zašto slikate, ko vam je dao dozvolu za to? - poručio nam je jedan od prisutnih koji nije hteo da se predstavi.

Glavnog aktera ovog zdanja, koga smo tražili, hodže Alije Duljaja, nije bilo na gradilištu. Svako od prisutnih imao je drugo objašnjenje. Jedni su tvrdili da je u komšiluku, drugi da je na drugom kraju grada, a treći je poručio da ne dolazimo više.

Kako nezvanično saznajemo, Duljaj je nakon objavljivanja priče o gradnji otputovao u Novi Pazar.

- Hodža je otputovao kod muftije Muamera Zukorlića u Novi Pazar. Treba da održi sastanak s njim. Nije pričao o detaljima, ali svi pretpostavljamo da će biti priče o daljim potezima vezanim za ovu džamiju. Od objavljivanja vesti o izgradnji non-stop ga traže novinari, pa je zbog tog nepotrebnog medijskog eksponiranja, otišao da se konsultuje s muftijom oko daljih poslovnih koraka. Inspektori su zabranili dalju gradnju, ali procena je da gradske vlasti u Beogradu neće upotrebiti silu kako bi stopirali ili srušili džamiju - kaže jedan od vernika do sada nepoznate Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika, koji je zahtevao anonimnost.

Radnici, koji rade na džamiji, takođe nisu želeli da govore o gradnji ovog objekta.

- Pusti me na miru! Ja sam pošten čovek, radim jer sam plaćen i pošteno plaćam porez ovoj državi. Ništa više me ne zanima i ne želim da se mešam u posao i planove investitora - rekao nam je jedan od njih, dok je upravo postavljao nove prozore na budućem hramu.

Novopostavljeni hodža Alija Duljaj ranije je kategorično tvrdio da ima sve potrebne "papire".

- Džamija je izgrađena na mestu nekadašnjeg molitvenog mesta, koje je izgorelo u maju. Želja nam je da u ovom centru okupimo svu siromašnu romsku decu i njihove roditelje. Imamo 76 mališana od četiri do 17 godina, koji pohađaju našu školu. Tu se mole bogu i uče da ne kradu, da se ne drogiraju i da žive u skladu s verom – objasnio je Duljaj.

Inače, nakon obljavljivanja ove priče, inspektori su zahtevali da se prekinu svi građevinski radovi na ovoj lokaciji. Za udžericu na kojoj je podignuta džamija 2003. podnet je zahtev za legalizaciju, pa taj deo objekta neće biti diran. Ipak, dozidani deo, ako bude bio u svrsi stambenog prostora, mora biti srušen.

Kako je objašnjeno, zona oko Starog sajmišta je urbanistički zaštićena i tamo nije dozvoljeno nikakvo zidanje. Prema detaljnom urbanističkom planu, na Novom Beogradu još uvek nije definisana lokacija za izgradnju džamije.

(I. M.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa stankovic

    16. avgust 2012 | 23:51

    Hajde da odemo u Dubai i da nasred njihovog glavnog trga bespravno i bez icije dozvole izgradimo pravoslavni hram. Kamenovali bi nas, razapeli bi nas na sve cetiri strane, a ovi se oglusuju o naredbe koje su izdale nase vlasti. Dali se to uzdaju u neku ambasadu ? Ako je tako, neka idu da je grade kod njih. Nemam nista protiv drugih vera, ali imam protiv ovakvog bezobrazluka. Hram na Bezanijskoj kosi nije imao papire za jedan kvadratni metar pa su radovi obustavljeni, a ovi grade celu djamiju i niko ih ne dira i jos zabranjuju da ih neko slika. Hajde da vidimo sta nova vlast misli o ovome ?

  • pazarac

    16. avgust 2012 | 23:21

    Sve porusite sta ce vama to.Kad ste mogli 360 dzamija da srusite u Beogradu u proslim vremenima mozete i ovo sad.Zar vas nikad ne grize savest ovolike godine zivite sa Muslimanima i a Beograd milionski grad samo jednu dzamiju?Vreme je da shvatite da ste zbog svoje sebicnosti i nacionalistickih ili bolje reci fasistickih stavova usamljeni na ovom svijetu.Vreme je da sletite i da shvatite da niste vi nikad bili nebeski narod.A sto se tice dzamija sigurno ce te ih pravit jer to ce vam biti glavni uslov za Turske pare jer Turci sada vode glavnu rec i pare su kod njih a Evropa je pukla davno davno.Molim redakciju da mi ne brise komentare.

  • dis

    16. avgust 2012 | 23:52

    nije to dzamija to je bespravan objekat i to treba pod hitno da se srusi, Djilasu zasto cutis preslo ti od Bota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA