Petković: Do kraja godine otvaramo muzeje Vuka i Dositeja, Kinoteke i SPC

Ministar kulture najavio je ponovno otvaranje važnih muzeja, kao i učešće Ministarstva kulture na proslavi 17 vekova hrišćanstva, sledeće godine u Nišu. Ministar je istakao i da bi Narodni muzej trebalo preseliti, ali dodao i da postoji ideja da se zgrada Opere izgradi u blizini SIV-a na Novom Beogradu

  • 2

Ministar kulture u Vladi Srbije Bratislav Petković najavio je da bi, do kraja godine, svoja vrata za posetioce trebalo da otvore Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej Srpske pravoslavne crvke kao i Muzej Vuka i Dositeja. Petković je najavio da će Ministarstvo kulture učestvovati u proslavi 17 vekova hrišćanstva sledeće godine u Nišu.

Petković je ocenio da je kultura u Srbiji danas "prilično u zapećku interesa dnevnih potreba građana i politike" i dodao da je neophodna zajednička akcija svih poslenika kulture da se kulturna scena Srbije obnovi i obogati.

- Kultura kod malih naroda mora da ima pažnju države, a jedna od najbolnijih tačaka u Srbiji, kada je reč o kulturi, su muzej. Imamo u planu da u ovih sto dana otvorimo tri značajna muzeja: Muzej jugoslovenske kinoteke krajem oktobra, Muzej SPC do kraja godine i uskoro i Muzej Vuka i Dositeja - najavio je Petković.

Prema njegovim rečima, Muzej jugoslovenske kinoteke, jedan je, po fondovima, od tri najznačajnija svetska muzeja i može da se pohvali najsavremenijim depoima za nitratne filmove. Zbog toga je, osim francuske Kinoteke, srpska kinoteka jedina koja ima opremu i mogućnosti da pušta nitratne filmove čiju bogatu kolekciju poseduje.

- Muzej SPC je fantastičan. Ima eksponate nulte kategorije: plašt kneza Lazara, kivot Stefana Dečanskog, kapu Jelene Kantakuzin koja kao da je juče iz radnje izašla - rekao je Petković.

On je dodao da će uskoro biti otvoren i Muzej Vuka i Dositeja, a da se na proleće može očekivati i otvaranje Muzeja savremene umetnosti koji je već godinama u rekonstrukciji ali koja se sada privodi kraju.

- Sredstava nema mnogo, ali ćemo pokušati da sa time čime raspolažemo ispunimo i naše planove i prethodne planove i konkurse - istakao je ministar.

On je najavio i da će Ministarstvo kulture učestvovati u proslavi 17 vekova hrišćanstva sledeće godine u Nišu.

- Vreme nije na našoj strani, jer se ranije o tome nije preterano razmišljalo, ali formirali smo odbor na čijem je čelu predsednik Tomislav Nikolić i krećemo sa radom - rekao je Petković.

On je objasnio da je u planu da se na centralnoj proslavi pusti i film u trajanju od 20 minuta o proslavi 16 vekova hrišćanstva što je obeleženo 1913. godine u Srbiji koja je tada izašla iz Balkanskog rata i epidemije tifusa.

- Ta proslava je bila organizovana u izuzetno teškom vremenu pa nemamo razloga sada da se žalimo nego moramo da radimo - rekao je Petković.

"PARCIJALNO" OTVARANJE NARODNOG MUZEJA

Kada je reč o Narodnom muzeju koji već godinama ne radi, Petković je rekao da će pokušati "makar parcijalno" da otvore muzej i objasnio da je njegova ideja preseljenja Narodnog muzeja u zgradu Pošte bila upravo to - samo ideja.

- Narodni muzej nema dovoljno prostora i svim projektima njegove rekonstrukcije predlaže se povećanje prostora. Na ideju o preseljenju sam došao u privatnim razgovorima kada je predloženo da se Muzej Nikole Tesle prebaci u zgradu Narodnog muzeja. Na kraju krajeva, zgrada u kojoj je danas Narodni muzej bila je uprava fondova, banka, a ne muzej. Mislim da se o tom rešenju može razgovarati jer bi izgradnja novog muzeja, na Novom Beogradu, na primer značila ulaganje ogromnih sredstava koja nemamo - rekao je ministar.

OPERA PORED SIV-a?

On je ukazao i da Beogradu nedostaju zgrada opere i filharmonije.

- Postoji ideja da se zgrada filharmonije izgradi pored SIV-a na Novom Beogradu. Temelji već postoje, a zgrada bi bila rađena po ugledu na izraelsku filharmoniju, što ne bi bio veliki trošak - rekao je ministar i naglasio da je za sada reč samo o planovima i da je on otvoren za sve dobronamerne ideje.

Petković je ocenio i da je arheografska građa Narodne biblioteke Srbije neadekvatno uskladištena i zaštićena te da je potrebno što hitnije rešiti taj problem. On je rekao da će možda pomoć stići iz inostranstva, iz Kongresne biblioteke u Vašingtonu, a da je i odlazeća ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik takođe zainteresovana da pomogne.

Osvrnuvši se na situaciju u kulturi, ministar Petković je ukazao da institucije kulture dele sudbinu društva kada je novac u pitanju.

- Neophodno je okrenuti se racionalnijem radu, definisanju prioriteta. U tome će našu pomoć, podršku i saradnju imati sve institucije bez obzira da li su gradske ili republičke. Sredstva koja imamo nisu ni velika, ni odgovarajuća, ali boljom i racionalnijom preraspodelom možemo da dođemo do rezultata - zaključio je Petković.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горан

    13. septembar 2012 | 00:41

    Музеј кинотеке - Београд Музеј СПЦ - Београд Буков и Доситејев музеј - Београд Народни музеј - Београд Нова зграда опере - Београд Нова зграда филхармоније - Београд Музеј савремене уметности - Београд Изгледа да "културе" ван Београда нема. А и изгледа да ово није министар Србије, већ министар Београда. И онда се питате зашто се војвођани или нишлије буне. Ако је већ тако, зашто да Србија плаћа све ово? Ето Београда па нек отвори касу!

  • Dubravka Vranjanac

    12. septembar 2012 | 17:21

    Veliki broj pravopisnih gresaka u relativno kratkim tekstovima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA