TELEGRAFOV VREMEPLOV: Od Televizije Beograd do ruševine usled NATO bombi (FOTO)

Zgrada Radio-televizije Srbije u Aberdarevoj ulici, u kojoj je 23. aprila 1999. u NATO bombardovanju živote izgubilo 16 zaposlenih, do danas nije obnovljena

  • 0

Radio-televizija Srbije je tokom devedesetih godina prošlog veka, kako od domaćih tako i od stranih političkih mislilaca i praktikanata, često bila označavana kao "noseći" stub politike i propagande Slobodana Miloševića.To je izgleda bio dovoljan razlog da se zgrada televizije 1999. godine "zaspe" bombama.

Ipak, oni koji su imali sreće da se u Beogradu rode i žive mnogo pre NATO bombarodvanja pamte lepšu sliku ovog dela grada.

Ušuškana između Pete beogradske gimnazije i Tašmajdanskog parka, zgrada tadašnje Televizije Beograd u Aberdarevoj otvorena je 1. oktobra 1966. godine. Nekoliko godina kasnije, otvorena je i zgrada u Takovskoj, dok je najnovija zgrada, takođe u Aberdarevoj, počela da nastaje 1989. godine.

Prvog dana 1992. godine, od Radio-televizije Beograd, Radio-televizije Novi Sad i Radio-televizije Priština nastala je Radio-televizija Srbije. Često kritikovana za "trovanje naroda miloševićevskom politikom", ova televizija je 1999. godine od demokratskih evropskih političkih vođa dobila "vaspitne mere".

Oko 2.06 sati ujutru, 23. aprila, zgrada RTS u Aberdarevoj ulici bombardovana je i skoro sasvim uništena. Te noći živote je izgubilo 16 zaposlenih u ovoj televiziji.

U to vreme na čelu "Vašeg prava da znate sve" bio je Dragoljub Milanović. On je početkom septembra završio služenje desetogodišnje kazne zatvora zbog odgovornosti za pogibiju radnika RTS kobne aprilske noći.

Zgrada Radio.televizije Srbije do danas nije obnovljena.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA