SUSRET GRADONAČELNIKA: Đilas sreo Obaminu desnu ruku

Delegacija srpske prestonice, predvođena Draganom Ðilasom, susrela se sa prvim čovekom najvećeg grada američke države Ilinois Ramom Emanuelom

  • 0

Delegacija grada Beograda koja boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, predvođena gradonačenikom Draganom Ðilasom, susrela se sa prvim čovekom Čikaga Ramom Emanuelom.

Gosti bivšeg šefa kabineta američkog predsednika Baraka Obame, a danas gradonačelnika najvećeg grada države Ilinois, u kojoj živi veliki broj srpskih iseljenika, bili su i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i gradski menadžer Aleksandar Bijelić, saopštila je služba za informisanje grada Beograda.

U razgovoru dvojice čelnih ljudi Beograda i Čikaga, gradova koji su 2005. godine potpisali Povelju o bratimljenju, bilo je reči o načinu finansiranja kako kapitalnih infrastrukturnih projekata, tako i onih manjih koji svakodnevni život građanima čine boljim i prijatnijim, navedeno je u saopštenju.

- Gradonačelniku Emanuelu smo na poklon dali zbirku fotografija beogradskih mostova, među kojima je i most preko Ade. Zna za most i jako mu se sviđa - izjavio je nakon sastanka u gradskoj kući Čikaga gradonačelnik Beograda Ðilas.

On je kazao da su se tokom razgovora mogle čuti mnoge zanimljivosti, poput one da je Čikago prošle godine ušao u projekat zamene drvenih vodovodnih cevi koje su postavljene pre više od sto godina i održale su se do danas.

- Beograd i Čikago imaju jednu zajednički crtu, konstatovali smo danas. I oni puno ulažu u infrastrukturu i na taj način zapošljavaju ljude. Godišnje, primera radi, asfaltiraju 150 kilometara ulica, što je mnogo manje nego u Beogradu. To govori koliko se Beograd brzo razvija i raste - rekao je Ðilas, dodajući da je bilo reči i o unapređenju gradskog prevoza.

Pre ovog sastanka, delegacija iz Beograda imala je sastanak u Odeljenju za komandu, komunikaciju i upravu u vandrednim situacijama grada Čikaga. Na sastanku se govorilo o okolnostima koje su, pre svega, karakteristične za zimski period, a bilo je reči i o komunikaciji sa građanima tokom vanrednih situacija, obuci određenih grupa i potencijalnoj saradnji koja bi se, pre svega, bazirala na razmeni iskustava ova dva grada.

Gradonačelnik Ðilas susreo se i sa Bilom Dejlijem, donedavnim ministrom ekonomije u administraciji predsednika Bila Klintona. U razgovoru koji je trajao oko sat bilo je reči o američkim investicijama u Srbiju i kako one mogu da poboljšaju standard građana.

Čikago ima ukupnu ekonomiju od 531 milijarde dolara i veći obrt sredstava od Švajcarske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA