STIGLA POMOĆ! Samohrani otac dobija krov nad glavom! (FOTO)

Grad Beograd obezbedio privremeni smeštaj Maksimilijanu Jovanoviću i njegovim sinovima, koji su živeli u jednoj sobi porušenog kućerka na Voždovcu. Za sutra planirano useljenje, a uskoro bi samohrani otac trebalo da dobije i svoju kuću

  • 5

Grad Beograd odazvao se pozivima za pomoć ugroženoj porodici Maksimilijana Jovanovića, a gradonačelnik Dragan Đilas jutros je, posle pisanja Telegrafa i drugih medija, naložio svojim saradnicima da obezbede smeštaj Jovanovićima, saznaje Telegraf.

Kao privremeno rešenje, samohranom ocu i njegovim sinovima Nemanji (11) i Stefanu (6) Grad će, u toku sutrašnjeg dana, obezbediti krov nad glavom u naselju Makiš, u jednoj od mobilnih stambenih jedinica.

Grad Beograd, kako nezvanično saznajemo, planira da  u najskorije vreme pokrene akciju i pozove  sve one koji mogu da pomognu kako bi se prikupila sredstva, našli izvođači i sagradila kuću za Maksimilijana Jovanovića i njegovu porodicu, na mestu srušenog objekta koji se trenutno nalazi na njegovom placu.

Maksimilijan Jovanović je samohrani otac koji živi s dvojicom nejakih sinova između zgrada u porušenom kućerku na Voždovcu, i sa zebnjom dočekuje predstojeću zimu u prostoru koji predstavlja praktično sobičak sa ogromnom rupom prekrivenom ćebetom!

Od stvari koje poseduju mogu se nabrojiti samo sitnice i jedan stari dušek na kome najčešće dva mališana provode vreme.

Supruga je Maksimilijana ostavila pre četiri godine i nije se vratila. Od tada kreće njegova najveća životna bitka - kako izvesti na put dva mala sina. Prvo je sud odlučio da će se on (prema iskazima svedoka i proceni komisije) bolje starati o njima dvojici, a njegovoj bivšoj supruzi naredio je da svaki mesec plaća 4.000 dinara kao pomoć deci. Makso tvrdi da još ni dinar nije uplatila.

- Kako je otišla, nije dolazila da vidi svoju decu.  Jednom je samo pozvala i to je to -  rekao je Jovanović.

Masimilijan nije od onih što samo kukaju. Svoj život usmerio je ka vaspitanju dece i njihovom koliko-toliko zdravom detinjstvu. Nije dozvolio da ga razvod od žene i nemaština pometu. Nemanju je upisao redovno u školu i zasad je vrlo dobar učenik. Stefan ide u predškolsku ustanovu na Voždovcu. Svaki dan radi kada su oni u školi. Kaže, posle ne može, jer nema ko o njima da se brine. Sve radi. Prodaje na pijaci, čisti podrume, dvorišta, šta god, samo da zaradi danas za obroke i odeću svojoj deci.

Bez struje, vode, grejanja, kupatila, u sobici od šest metara kvadratnih ova tri junaka preživljavaju svaki dan. Doduše, imaju komšije koje im pomažu. Svaki dan im daju vodu, nešto hrane i ćebad.

- Boli nas duša što se ovako pati s decom. Pomažemo koliko možemo, ali to nije rešenje njegovog problema - priča Nebojša Marinković, prvi komšija ove trojice junaka.

Od socijalnog centra mesečno dobijaju 7.000 dinara, što je premalo za tročlanu porodicu.

I nije zapustio svoju decu ovaj hrabri čovek. Zamoli komšije da uđu na pola sata u stan samo da okupa svoje sinove. I oni ga puste, jer prepoznaju njegovu muku i dobrotu. Retki su ljudi koji vas pogledom nateraju na suze, a takav je čovek Masimilijan.

U sobi u kojoj žive postoji velika pukotina na zidu, a od vetra ih štiti jedino staro ćebe! Stefan stalno priča kako bi voleo da je mama tu i da bi mu bilo drago da jednog dana ima televizor. Kaže, gledao ga je samo nekoliko puta u školi. Iz novina zna za Partizan. Otac mu je preneo tu ljubav. I neće da bude fudbaler već majstor... I voleo bi da domaći piše pod svetlom sijalice, a ne sveće.

Pomoć iz škole nije izostala. Nemanjina učiteljica Anđelka mu iz svog džepa svaki put plati ekskurziju. Baš pre neki dan su išli u obilazak manastira na Fruškoj Gori da se mališan ne bi osećao zapostavljeno.

 Ovoj porodici je sve potrebno - odeća, obuća, ćebad, jastuci, novac...Ukoliko ste u mogućnosti, njihova adresa je Zlarinska 5A na Voždovcu!

Ukoliko ne možete da ih posetite, možete kontaktirati s novinarom i blogerom Mićom Babićem, koji je prvi objavio priču o porodici Jovanović.

Njegov broj telefona za sve informacije u vezi sa porodicom je 063/880-75-99, a broj računa na koji možete uplatiti pomoć u Komercijalnoj banci glasi: 205900101824230203!

(I. M. / Izvor: Blog: Mićo Babić / Foto: Milena Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dimce va,ginc,e

    25. oktobar 2012 | 18:26

    nasladjuj se tudjoj muci ma.jmun.cino zao.stala i po.kv.arena! Nikad nam nece biti bolje sve dok zivi gam.ad kao ti. A ovoj porodici zelim od srca sve najbolje i da im Bog da bolji zivot i dobro zdravlje.

  • stefan

    26. oktobar 2012 | 00:04

    Bravo za tatu najbolji je na svetu, samo nek se drze, uspece.

  • Dimce

    25. oktobar 2012 | 16:20

    A de mu je 4. zid?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA