PILOT "NEVIDLJIVOG": Srbi, žao mi je zbog vaših patnji tokom bombardovanja! (FOTO) (VIDEO)

Američki pilot Dejl Zelko, čiji avion je oboren u Srbiji 1999, veoma emotivno eagovao na premijeri filma "Drugi susret", koji govori o gotovo nezamislivom prijateljstvu američkog i srpskog vojnika

  • 8

"Žao mi je zbog vaših patnji, gubitaka i tuge koju ste imali tokom bombardovanja Srbije. Hvala vam na oproštaju, gostoprimstvu i srdačnom prijemu".

Ovim rečima američki pilot "nevidljivog" lovca F-117 Dejl Zelko, čiji avion je oboren u Srbiji tokom NATO bombardovanja, obratio se Beograđanima nakon sinoćnje premijere filma "Drugi susret" reditelja Željka Mirkovića.

Tokom bombardovanja 1999. jugoslovenskoj vojsci, u kojoj je bio i pukovnik Zoltan Dani, pošlo je za rukom ono što nikom ranije nije - da obori avion F-117. Dvanaest godina kasnije, Zelko i Dani ponovo su se sreli i postali veliki prijatelji.

Američki pilot doputovao je u Srbiju sa svojom decom zbog premijere ovog dokumentarca koji priča o čudnim putevima prijateljstva, emocijama, porodici, ljudskosti i suštini čoveka, koja je iznad svakog ratnog sukoba. O svojim osećanjima, dok je kretao u bombardovanje zemlje o kojoj gotovo ništa nije znao, Zelko kaže:

- Ja sam trenirani borac da služim svojoj državi, ali ni ja, ni meni slični ne želimo da idemo u borbene misije. Sve vreme postoji nada da vi zapravo nikada nećete otići u rat. Svaki put sam se nadao da će me opozvati. Svaki put mi se javljao osećaj neverice da nismo uspeli da rešimo nesuglasice mirnim putem. Ratove vode vlade i njihovi lideri. Moje srce nije moralo da se menja - potresen priča američki pilot i dodaje da je najviše strahovao kako će ga narod u Srbiji prihvatiti.

U kobnoj noći pre nego je njegov avion oboren u jedno polje u Buđanovcima najviše je mislio na svoju porodicu.

- Kada sam došao iznad Srbije, bio sam više emotivan, jer su moji baka i deka iz Ljubljane. Ušao sam iznad Srbije i pogasio sve, da bih bio nevidljiv. Dok sam se krio u grmlju, mislio sam samo na svoju porodicu. Nisam imao strah za sebe, već za njih, kako će se osećati zbog gubitka. Očekivao sam da me uhvate i pravo je čudo da sam preživeo i da su me spasili. Molio sam se da me uhvati srpska vojska, a ne meštani, što je razumljivo - priča Zelko, ponosni otac šestoro dece koji ovih dana očekuje prinovu po sedmi put.

Na pitanje šta je znao o Srbiji i srpskom narodu kada je krenuo u borbenu misiju, američki pilot kaže:

- Nažalost, znao sam jako malo, krenuo sam u misiju. Ali od tada je moja nova misija i strast da naučim i razumem što više o Srbiji. Osećam se blagoslovenim što sam uspostavio kontakt sa srpskim narodom – istakao je Zelko.

U istom tom trenutku, 1999. godine, Zoltan Dani je kao oficir jugoslovenske Vojske zabeležio herojski čin, zbog čega je dobijao brojne ponude iz inostranstva, pre svega "zemalja sa istoka", ali i iz Iraka, da službu nastavi u stranoj vojsci. Zbog ljubavi prema porodici i otadžbini rešio je da se u Srbiji penzioniše i posveti pekarskom zanatu.

Mnogo godina kasnije, na premijeri filma o dvema porodicama ispunjenim ljubavlju i upletenim u rat, kaže:

- Drago mi je da sam podelio poruku mira. Kao svilen konac ona može biti jaka ali i tanana ako o njoj ne vodimo računa – rekao je srpski vazduhoplovni heroj.

Dva vojnika koja je sudbina vezala istim inicijalima imena, ali različitim bojama zastave ispod kojih su izvršavali dužnosti, ostvarili su duboko prijateljstvo i zauvek vezali svoje porodice.

Na jučerašnjoj premijeri sin Dejla Zelka, na oduševljenje publike, odsvirao je na violini kompoziciju "Svilen konac" koju je naučio u čast svoje nove srpske porodice.

Reditelj Željko Mirković kaže za Telegraf da nije strahovao da li će na beogradskoj premijeri biti incidenata.

- Naše tri porodice realizovale su ovaj projekat, jer verujemo u iste vrednosti, verujemo u poruku mira i cela ideja je krenula iz otvorenog srca. Posle svega, drago mi je da je publika u Njujorku, kao i beogradska, primila ideju na najlepši mogući način i da je poruka prosleđena - istakao je Mirković.

Premijeri su prisustvovali  Dan Tana, čuveni filmski producent i jedini Srbin doživotni član Američke filmske akademije, Ivana Žigon i mnogi drugi…

(Lj. Vučetić / Foto: N. Pavlović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    30. oktobar 2012 | 11:01

    "Hrabri" Deni Zoltan je svog prijatelja, NATO pilota, zaboravio da informise o dve stvari: prva je, da mu objasni ko je Milica Rakic i da mu pokaze njen grob, a drugo, da je celu akciju prespavao prislonjen uz neku pritku i da nema veze sa obaranjem aviona, a da su devetorica clanova borbene posade protivraketnog sistema koji su stvarno ucestvovali u obaranju aviona, totalno skrajnuti i prakticno ostali bez ikakvih vojnih i ratnih zasluga!

  • ma hajde

    30. oktobar 2012 | 09:42

    GOSPODINE NATO ZLOCINAC , JEL MOZEMO MI SRBI DA TVOJ NAROD POBIJEMO , PA DA SE IZVINEMO ???

  • smrtnik

    30. oktobar 2012 | 09:38

    Ajde da te malo izbombardujem, pa cu ti se izvinjavati do zivota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA