PRIZNALI GREŠKU: Klinika u Tiršovoj vraća novac roditeljima

Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj pozvala je Ivanu Spahić, kojoj je sedenje na stolici pored teško obolelog deteta naplaćeno 500 dinara da joj vrate novac

  • 3

Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj pozvala je Ivanu Spahić, kojoj je sedenje na stolici pored teško obolelog deteta naplaćeno 500 dinara, kako bi joj vratili novac. 

- Zvali su me na razgovor sa direktorom klinike kako bi mi vratili uplaćena sredstva. Nije stvar u novcu, već u činjenici da mi je ispostavljen račun za nešto što ne bi trebalo da platim. Sigurno nisam jedina koja je bez sredstava i izdržava teško bolesno dete - kaže Spahićeva za "Danas".

Inače, nedostatak zakonskog okvira omogućava zdravstvenim ustanovama u Srbiji da naplaćuju "usluge" poput sedenja ili stajanja pratioca pacijenata, kako bi zaradile dodatne prihode. Osnovni paket zdravstvenih usluga nije definisan, uprkos višegodišnjem najavljivanju, te rukovodstvo instituta i bolničkih centara određuje cene za usluge, ali i dodatne prihode, koje se razlikuju od ustanove do ustanove.

Tako se prisustvo roditelja uz dete različito naplaćuje i po ceni i načinu uplate. Dok u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj majke koje na stolici prenoće uz dete plaćaju 500 dinara, u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" naplata je drugačije definisana.

- Majke sa uputom od pedijatra i nadležnog zdravstvenog fonda ne plaćaju boravak uz dete. Ukoliko je dete slabog vida, ima tumor ili neko drugo teško oboljenje, što je jasno definisano pravilnikom, boravak majki uz dete se ne naplaćuje - kaže za "Danas" Radoje Simić, pomoćnik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

On dodaje da u ostalim slučajevima majke koje žele da budu uz dete u Institutu plaćaju 1.000 dinara po danu, a spavaju na krevetima pored dečjeg, ili na foteljama na rasklapanje, ukoliko su kreveti zauzeti.

(Telegraf. rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • uzas

    16. novembar 2012 | 08:36

    moja zena je bez ikakve naknade lezala sa detetom u inatitutu za majku i dete... ali ovo je stvarno jadno i bedno

  • Roditelj detetta sa PP

    16. novembar 2012 | 02:31

    Bedno nema sta,od toga ce da prezive a pare se peru kao i u svim ostalim drzavnim institucijama.Inace nisam imao prilike da prokomentarisem da su nam u institutu branili da koristimo DECIJA INVALIDSKA KOLICA dok su supruga i dete lezali zbog epi-napada i na ruke ga je nosila po zgradi na preglede.obrazlozenje dezurne sestre je bilo toliko glupo da ga se i ne secam.

  • Cica

    16. novembar 2012 | 13:28

    Da, sad se kao vade i vracaju pare, samo da ispadnu fini, misle da ce narod da zaboravi, a ne shvataju da nije stvar para vec principa....Lezao dzabe ili platio, isto ti se 'vata, ja sam lezala u Tirsovoj i znam da nisu hteli ni casu vode da mi pruze ko ljudi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA