UPOZORENJE: Čistite led, sneg i ledenice ispred svojih zgrada i objekata

- Za nepostupanje po odredbama odluke, propisane novčane kazne iznose od 50.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice, za odgovorno lice u privrednom društvu ili pravnom licu novčana kazna je od 2.500 do 75.000 dinara i za preduzetnika novčana kazna je od 5.000 do 250.000 dinara - kažu u Komunalnoj policiji i inspekciji

  • 1

Sva fizička i pravna lica i preduzetnici su obavezni da uklanjaju sneg i led ispred svojih objekata, poručuju iz Sekretarijata za inspekcijske poslove i Komunalne policije. Istovremeno, iz inspekcije apeluju na građane da se, pošto su "trotoari u najvećoj meri očišćeni", ne kreću kolovozom kako ne bi ugrozili svoju i sugurnost svih učesnika u saobraćaju.

Takođe, u Sekretarijatu  za inspekcijske poslove podsećaju građane na obavezu da, radi obezbeđivanja uslova za nesmetano odvijanje života u gradu u zimskom periodu, obavezno uklanjaju ledenice sa krovova i isturenih delova zgrada. Ukoliko nisu u mogućnosti da to učine, dužni su da prostor ispod opasnih mesta ograde trakom i istaknu upozorenje sugrađanima.

Odlukom o komunalnom redu propisano je da je za uklanjanje snega i leda sa železničkih i autobuskih stanica, iz otvorenih tržnih centara, sajmova, sportskih objekata i sličnih prostora odgovorno pravno lice odnosno preduzetnik koji koristi ili održava navedenu površinu.

Istom odlukom propisano je da su za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara koji se nalaze ispred stambene zgrade, poslovnih zgrada i poslovnih prostora, stambeno-poslovnih zgrada, objekata u izgradnji, oko neizgrađenog građevinskog zemljišta i sa drugih saobraćajnih površina u javnom korišćenju (interne saobraćajnice, prilazne staze, pešačke staze oko zgrada ili između njih i sl.), odgovorna pravna i fizička lica koja ih koriste kao vlasnici, korisnici nepokretnosti, zakupci ili kao neposredni držaoci te nepokretnosti.

Za uklanjanje snega i leda oko montažnih objekata privremenog karaktera, postavljenih na delu javne saobraćajne površine u širini do pet metara oko objekta, odgovorno je lice kome je odobreno postavljanje tog objekta. Investitori i izvođači radova odgovorni su za uklanjanje snega i leda sa trotoara i pešačkih staza koji se graniče sa površinama na kojima se izvode radovi.

Uklanjanje snega i leda sa površina vrši se tako da se ne zatrpavaju slivnici i da sneg i led ne ometaju saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka trotoarom.

Sa krovova i drugih spoljnih delova zgrada koji se graniče sa javnom saobraćajnom površinom ili saobraćajnom površinom u javnom korišćenju, vlasnik odnosno korisnik zgrade dužan je da uklanja ledenice radi sprečavanja opasnosti po život i zdravlje ljudi i bezbednosti dobara i okoline.

- Za nepostupanje po odredbama odluke, propisane novčane kazne iznose od 50.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice, za odgovorno lice u privrednom društvu ili pravnom licu novčana kazna je od 2.500 do 75.000 dinara i za preduzetnika novčana kazna je od 5.000 do 250.000 dinara - kažu u Komunalnoj policiji i inspekciji.

Novčanom kaznom na licu mesta koju naplaćuje komunalni inspektor odnosno komunalni policajac u iznosu od 20.000 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik, a novčanom kaznom od 5.000 dinara fizičko lice.

(M. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA