ŠOKANTNO: Roditelji bolesnu decu ostavljaju ispred vrata vrtića, pa beže od vaspitačice!

- Mališan koji je bio vidno prehlađen ostavljen je ispred vrata, a majka je otišla pre dolaska vaspitačice. Ceo dan je proveo sa drugom decom, među kojima je bila i moja trogodišnja ćerka, koja je zaradila visoku temperaturu i upalu grla - kaže naša sagovornica

  • 8

U poslednjih nekoliko nedelja sve veći broj roditelja zloupotrebljava vrtiće u Beogradu, u kojima njihova deca provode vreme dok su oni na poslu. Naime, nemarni roditelji dovode bolesnu decu ispred ulaza u vrtić, ostavljajući ih bez nadzora kako se ne bi sreli sa vaspitačicama, jer je zabranjeno dovoditi obolele mališane u ove ustanove kako ne bi preneli bolest drugoj deci.

Jedna od čitateljki Telegrafa.rs (ime i prezime poznato redakciji) ispričala je da su se njena trogodišnja ćerkica i još desetak druge dece iz iste grupe zarazili od mališana kog je majka ostavila ispred ulaza u vrtić i otišla ne susrevši se sa vaspitačicom.

- Dete je dovedeno i ostavljeno ispred vrata, a majka je otišla, ne predavši dete vaspitačici. Mališan je bio vidno prehlađen, ali je primljen, i ceo dan je proveo sa drugom decom, među kojima je bila i moja trogodišnja ćerka. Ona je inače krhkog zdravlja, tako da je nakon nekoliko dana zaradila veliku temperaturu i upalu grla. Što je najgore, još šestoro dece iz te grupe se razbolelo u istoj nedelji. Sada moram da uzmem nekoliko slobodnih dana kako bih je vodila da primi injekcije. I sa ostalim roditeljima je tako. I to sve zbog jednog  nemarnog roditelja koji je poremetio čak sedam porodica  - kaže naša sagovornica.

Druga čitateljka (takođe ime i prezime poznati redakciji), čije je dete na Novom Beogradu u jednim od tamošnjih vrtića, ima slično iskustvo.

- Dođu, znaju da ne smeju da dovode bolesno dete u vrtić, ali ipak ga ostave "šunjarski" ispred vrata vrtića i odu. Posle, kada dete treba da se preuzme, po pravilu dođe drugi roditelj i pravi se da ništa ne zna o tome. Epilog takvog postupanja roditelja je pola dece u grupi zaraženo, na antibioticima i injekcijama. Ne mogu da verujem da ih toliko nije briga za druge ljude - ističe ona.

U Sekretarijatu za obrazovanje Grada Beograda saopšteno nam je da svaki roditelj nepravilnosti može da prijavi nadležnoj službi u okviru ove ustanove.

- Ukoliko roditelji primete da se tako nešto dešava, slobodno mogu da prijave takvo ponašanje Upravi vrtića ili nama. U takvim situacijama šalje se nadležna inspekcija, koja ispituje svaki slučaj pojedinačno. Ukoliko se radi o težem zanemarivanju deteta, za takve slučajeve zadužen je nadležni Centar za socijalni rad, koji će prijavu ispitati i u zavisnosti od konkretnog  slučaja, doneti određene odluke - saopšteno nam je u ovoj ustanovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    30. decembar 2012 | 11:09

    Moram da priznam, da i u vreme kada su moja deca isla u vrtic, a to znaci pre 20-setak godina, bilo je takvih slucajeva. Sto znaci NISTA NOVO. Ali desava se i da mimo bolesne dece, koja su na ovaj nacin dovedena u vrtic, Sobzitom da je kolektiv, postoji neki period inkubacije virusa, tako da deca mogu da budu i ranije zarazena a da se postepeno ili u ovom slucaju koincidencijalno, prehlada ispolji. Ovo doba godine je divna podloga za razvoj prehlada i angina. Deca u koleltivu omaju svoj nacin igre i druzenja, veoma cesto su igri priblizeni jedno drugome, a znamo da se sve prehlade mahom prenose kapljicno. Ne mozemo decu drzati pod staklenim zvonom ali i ne treba ih bolesne dovoditi u vrtice i obdanista. Ovaj komentar nije opravdanje za nemarne roditelje, vec prirodno sagledavanje i prenosenje iskustava.Ne brinite roditelji, porasce nasa deca i pored prehladica i lekova, postace oni veliki, zdravi i dobri ljudi.

  • Petko

    30. decembar 2012 | 11:01

    To se svaki dan dešava. Nema ko da im čuva decu kući a oni ne mogu da odsustvuju sa posla i utrape ga u vrtić.

  • Slavica

    30. decembar 2012 | 19:16

    Dobro, nije u redu bolesno djete dovesti u vrtic, ali mozda rade oboje roditelja, i nemaju gdje sa djetetom. Neznam kako je to u Beogradu, ali cisto sumljam da majka moze da ode na (placeno) boljovanje kad joj je djeto bolesno. To je moguce u Austriji, Njemackoj itd.. - dok je djete jos malo, i kad se razboli, majke ovde ostaju kod kuce da njeguju svoju djecu, dok ne ozdrave. Da je to moguce u nasim zemljama, nebi se ovakve stvari desavale!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA