PETICIJA: Beograd da dobije ulicu Srđana Aleksića

- On je već neformalni heroj na ovim prostorima, ali trebalo bi da mu se odužimo tako što ćemo i u prestonici zvanično prepoznati značaj vrednosti za koje je dao život - izjavila je Suzana Milosavljević Ilijić, pokretač inicijative

  • 11

Hrabri Trebinjac Srđan Aleksić, koji je stradao 1993. jer je branio druga Bošnjaka, već ima ulice u Sarajevu, Novom Sadu, pasaž u Pančevu, ulicu u Podgorici, a sada je objavljeno da i grad Beograd podržava predlog da jedna ulica u prestonici dobije ime po ovom plemenitom mladiću. I to tako što se može potpisati onlajn peticija na adresi www.peticije24.com.

U gradskoj Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova navode da je porcedura takva da predlagač mora Komisiji zvanično da pošalje predlog kako da se ulica nazove, kao i obrazloženje i biografiju osobe čije bi ime nosila.

- On je već neformalni heroj na ovim prostorima, ali bi trebalo da mu se odužimo tako što ćemo i u prestonici zvanično prepoznati značaj vrednosti za koje je dao život: hrabrost, solidarnost, požrtvovanost, dostojanstvo i ljubav prema drugome, bez obzira na nacionalnost ili druge razlike - izjavila je Suzana Milosavljević Ilijić, pokretač inicijative.

Srđan Aleksić Srđo bio je bosanskohercegovački Srbin, rođen u Trebinju. Otac Rade bio je košarkaški trener. Vaspitavao ga je, u skladu s porodičnom tradicijom, da "u svakom čoveku vidi samo čoveka, da ga razlikuje samo po poštenju, po dobroti, po znanju".

Dana 21. januara 1993. godine, grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimisala osobe na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su ga maltretirati i tući. Srđan je priskočio u pomoć Alenu, "čija jedina krivica je bila sadržana u njegovom imenu".

Četvorica vojnika su naočigled prolaznika i policajaca, umesto Alena, kundacima pušaka krvnički pretukli Srđana. Sve se dešavalo blizu pijace i policijske stanice u Trebinju. Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Srđan Aleksić je imao 26 godina kada je ubijen. Srđanov otac je u čitulji napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Jedan od napadača na Srđana poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tesla

    6. februar 2013 | 17:18

    Trebalo bi i u beograd a i u druge velike gradova sirom ex YU a

  • Pravedan

    6. februar 2013 | 22:04

    Vas koje boli ova prica,Sramite se..podrzavammmm.

  • Драган (Добој)

    6. februar 2013 | 19:41

    E stvarno smo jadni ako je Srdjan jedini i najveci "heroj" iz poslednjeg rata! Pa jel stvarno niko ne vidi u kom pravcu "ljudi" guraju pricu. Bio sam borac VRS i ponosim se time a poznavao sam mnoge prave heroje koji su zivote dali da bi ofbranili Republiku Srpsku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA