TELEGRAFOV VREMEPLOV: Mir i tišina na Mostarskoj petlji umesto buke i gužve (FOTO)

Na ovom mestu, koje je naziv dobilo po kafani koja se ovde nalazila neposredno pre rušenja, nekada su živeli Romi. Odlukama o urbanizaciji njihovo naselje je porušeno, a Beograd je dobio moderne saobraćajnice

  • 0

Skoro tri četvrtine stanovnika Beograda na ovaj ili onaj način bar jednom u toku dana prođe kroz ili iznad Mostarske petlje. Najčešće asocijacije na nju su gužva, buka i prašina. Ipak, pre nekoliko decenija ovde je bilo mirno, romsko naselje.

Jatagan Mala bila je smeštena istočno od reke Save, na severnim padinama Topčiderskog brda, odnosno između današnjih lokacija "Mostara" i Prokopa. Neselje je uglavnom bilo naseljeno Romima, iako se, da ironija bude veća, nalazilo između dva bogata dela grada: Senjaka i Dedinja.

Na ovom mestu nalazila se i kafana "Veliki Mostar".

Međutim, šezdesetih godina prošlog veka počinje urbanizacija Beograda, a upravo kroz ovaj kraj trebalo je da prođe novi auto-put kroz Beograd. Gradske vlasti donose odluku da se naselje poruši, a stanovništvo raseli u stambene blokove na Novom Beogradu. U blizini je planirana i izgradnja železničke stanice Prokop, ali to ni do danas nije sprovedeno u delo.

Nekoliko godina kasnije, na ovom mestu počela je i izgradnja moderne petlje, kakvu je ovaj auto-put i zaslužio.

Izgradnja je trajala od 1967. do 1974. godine. Iako je petlja prvobitno trebalo da služi kao deo gradskog auto-puta Bežanija - Autokomanda, obilaznica oko Beograda nije završena, pa je gradski auto-put postao deo i evropskih auto-puteva.

"Mostar" je danas najveća saobraćajna petlja u Beogradu. U nju se uliva saobraćaj iz ukupno šest smerova, od kojih su i dva najopterećenija pravca u Beogradu: mosta Gazela sa zapada i sa juga iz pravca Sajma, odnosno Bulevara vojvode Mišića. Petlja se nalazi na evropskim putevima E-75 i E-70.

(M. Stojanović / Izvor: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA