Beograd 120. najinovativniji grad na svetu

Među kriterijumima za odabir bili su umetnosti, kulturna razmena, ekonomija, zaštita životne sredine, razvoj tehnologije, ali i javna bezbednost

  • 0

Prestonica Srbije zauzela je 120. mesto na listi najinovativnijih gradova na svetu.

Kako je objavljeno na sajtu innovation-cities.com, rangiranje oko 450 gradova sveta napravljeno je na osnovu čak 162 kriterijuma, podeljenih u 30 velikih grupa, poput umetnosti, kulturne razmene, ekonomije, zaštite životne sredine, razvoja tehnologije, ali i javne bezbednosti. Detaljne kriterijume pogledajte OVDE.

Prvi na listi je američki grad Boston, drugi je Njujork, a treći i ujedno prvi u Evropi je Beč. Od svetskih prestonica visoke pozicije zauzeli su Toronto, Hongkong, Sidnej i Seul, a kada je o Evropi reč, prednjače Pariz, Minhen, London i Amsterdam.

Beograd je prvi po inovativnosti od prestonica nekadašnje SFRJ: dok su Ljubljana, Zagreb i Skoplje rangirani daleko lošije, Sarajevo i Podgorica se čak i ne nalaze na listi.

Na začelju kolone su Kabul (Avganistan), Kinšasa (Kongo) i Lagos (Nigeria), ali i prestonica Belorusije - Minsk.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA