Kako je 1941. uprava grada obavestila Beograđane da budu lojalni Nemcima (FOTO)

- Kretanje ulicama dopušteno je od pet časova izjutra do devetnaest časova uveče. Beograđani, budite svesni vremena i okolnosti u kojima živimo i predajte se svojim redovnim poslovima, mirno i priželjno, kako bi održali sebe i svoje porodice - stoji u obaveštenju koje je Gradska uprava izdala povodom ulaska fašističkih trupa u grad

  • 1

Okupacija Beograda u Drugom svetskom ratu počela je 12. aprila 1941. godine, nakon četiri dana konstantnog bombardovanja. Okupacija je trajala 1.287 dana, tokom kojih je prestonica nekadašnje Kraljevine skoro sasvim izmenila svoje lice.

U Beograd je 12. aprila 1941. godine ušlo izviđačko odeljenje nemačkog 41. motorizovanog korpusa iz pravca Pančeva. Tokom noći i jutra u grad su ušli delovi Sedme oklopne divizije iz pravca Zemuna i Jedanaeste oklopne divizije iz pravca Topole.

Samo dan nakon što su nemačke trupe zauzele Beograd, tadašnja Gradska uprava pozvala je Beograđane da "budu svesni vremena i okolnosti u kojima žive", te da poštuju pravila okupatora.

Pet dana kasnije, u Štabu nemačke Druge armije, potpisana je bezuslovna kapitulacija Jugoslovenske kraljevske vojske. Ovaj akt su potpisali predstavnici jugoslovenske oružane sile Aleksandar Cincar Marković i general Radivoje Janković, predstavnik nemačke vojske armijski general Fon Vajks i italijanski kraljevski izaslanik u Beogradu pukovnik Bonofati.

Beograd je okupacije oslobođen u okviru "Beogradske operacije" oktobra 1944. godine.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    18. jun 2013 | 17:50

    Gledajuci iz ove perspektive, da smo ovo poslusali bili bi odavno u Evropskoj Uniji... i to sa mnogo vise ljudi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA