Đilas: Republika nije uplatila 100 miliona dinara Beogradu! Ministarstvo: Čim izmirite obaveze, puštamo novac

- Pitam, gde je granica? Dokle više i gde je kraj? Preklinjem, nemojte više to da radite i prestanite. Ako sam ja problem, recite, pa da ga rešimo - kaže gradonačelnik Beograda

  • 5

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas saopštio je danas da republika nije uplatila 100 miliona dinara Gradu, zbog čega su dovedene u pitanje isplate za razna davanja na gradskom nivou.

- Pitam ministra finansija Mlađana Dinkcića gde je granica? Dokle više i gde je kraj? Preklinjem, nemojte više to da radite i prestanite, jer će ovo dovesti do potpunog kolapsa grada - rekao je Ðilas na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je objasnio da Gradu nisu prebačena sredstva od poreza na plate s obrazloženjem da devet ustanova, čiji je osnivač Grad, nisu uplatile fakture.

Ðilas je dodao da se naknadnom kontrolom ispostavilo da je osam od devet ustanova uplatilo ta stredstva, a da nije uplatila samo Ustanova kulture Grocka, i to 2.654 dinara.

- Mi odgovaramo zbog tih 2.654 dinara, Beograd danas zbog toga nema 100 miliona i zato ne može da isplati nakandu za trudnice, za gradski prevoz i razna druga davanja - kazao je gradonačelnik.

On je upozorio da Grad, ukoliko se prekine s takvom praksom koju je nazvao maltretiranjem, neće biti ugrožen, ali da, ako ona bude nastavljena, više neće imati sredstava na računu.

- Ako sam ja problem, recite: "Problem je Dragan Ðilas", pa da ga rešimo - zaključio je gradonačelnik.

Ministarstvo: Čim izmirite obaveze, puštamo novac

Odgovor gradonačelniku stigao je od šefa kabineta ministra finansija i privrede Nemanje Miljkovića, koji je naveo da su Gradu Beogradu privremeno obustavljena transferna sredstva, jer je prekršen Zakon o rokovima plaćanja.

"Grad Beograd može sam da vidi koje su to ustanove koje su u docnji i, kada obaveze budu izmirene, sredstva će im biti puštena", naveo je Miljković.

Miljković je rekao da su trenutno, prema podacima Ministarstva finansija i privrede, obustavljena transferna sredstva za nešto više od 50 jedinica lokalne samouprave i da će tako biti dok ne izmire svoje obaveze prema privredi.

"Sa jučerašnjim danom, nešto više od 14 milijardi dinara ukupno ugovorenih obaveza je izmireno kada je u pitanju republika, a neizmireno je bilo 76 miliona dinara, dakle 99,47 odsto obaveza prema privredi je izmireno. Kada je u pitanju lokal, ostalo je neizmireno 83 miliona, odnosno 97 odsto obaveza je izmireno", dodao je on.

Miljković je pojasnio i da je Zakon o rokovima plaćanja donet zbog privrede koja ne može da čeka na naplatu isporučene robe ili usluge.

"Mislim da je zakon dobar, jer povećava likvidnost privrede pre svega. Mi pratimo stanje od 15. maja, i verujte mi, Zakon daje rezultate", naveo je on.

Odgovor gradonačelniku stigao je od šefa odborničke grupe SNS-a  Aleksandar Jovičića

Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas ne treba da se krije iza Republike već da snosi posledice za nedomaćinsko vodjenje grada. Umesto što kuka na Republiku, Djilas bi trebalo da se pozabavi svojim dvorištem,i da konačno preuzme odgovornost za katastrofalnu fnansijsku situaciju u kojoj se Beograd nalazi,kaže ovaj naprednjak.Dug više nije 400miliona evra,već se sa dugovanjima gradskih preduzeća udvostručio, i iznosi 800 miliona. Pozivamo Dragana Djilasa da konačno položi račun beogradjanima i prizna da je on lično odgovoran za enormnu zaduženost Beograda, kaže sef odbornicke grupe SNS.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdanka Marković

    6. jun 2013 | 15:41

    Hvala bogu da nije uplatio. Smisao je da se sve ukoči i ne funkcioniše što god može više - jerbo, beogradske pare žele tako žarko...:D

  • Danilo Stojkovic

    6. jun 2013 | 18:28

    Dinkic je najveci problem jer je nezasitan

  • Danilo Stojkovic

    6. jun 2013 | 18:26

    Problem je Dinkic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA