DRAMA NA DUNAVU: Sante leda uništavaju splavove kod "Juge"!

Brod-restoran "Aleksandar" potonuo, a sa vezova na zemunskom keju otkačilo se još dvadesetak splavova

  • 0

Brod-restoran "Aleksandar", koji se nalazio na zemunskom keju, potonuo je tokom popodneva zbog leda koji je počeo da se topi i kreće Dunavom. Kod marine nedaleko od Hotela Jugoslavija, jedan brod se otkačio i nošen ledom udario u sledeći i tako oštetio još dvadesetak splavova u blizini. Takođe, sa vezova se otkačio i brod-restoran Amsterdam. Čitavo šetalište je bez struje.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Sanja Žugić Vuksanović rekla je da je poziv sa obaveštenjem o brodu koji se otkačio stigao u 15.43 sati, a patrola rečne policije upućena je na lice mesta sa brodom "Topčiderka".

- Na brodu koji je potonuo, srećom, nije bilo ljudi, a na lice mesta poslati su i vodoprivredni inspektori, dok za brod-restoran "Aleksandar" nema saznanja da je na njemu bilo ljudi - kazala je ona.

Informaciju da se otkačio brod-restoran "Aleksandar" potvrdio je i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Marina "Nautik", koja se nalazi kod zemunskog keja, udarila je, nošena ledom, u marinu "Bond". Tom prilikom je potonuo oko 30 metara dugačak most koji spaja obalu sa tom marinom, tako da se do nje može doći samo čamcem. Led je poneo stotinak čamaca i drugih vrsta plovila nizvodno i "naslagao" ih jedne preko drugih duž obale, a među njima ima i oštećenih.

Ekipa Telegrafa razgovarala je sa Slobodanom, jednim od vlasnika čamaca, koji je sa mosta uspeo da pobegne samo nekoliko minuta pre potapanja.

- Ovo je sve što sam imao. Bili smo na brodu kada smo videli da drugi brod kreće ka nama... Stojiš, gledaš i znaš da ne možeš ništa da uradiš. Samo je slagalo brodove jedne na druge - ispričao nam je Slobodan sa suzama u očima.

Oko oštećenih i uništenih plovila skupili su se skoro svi vlasnici, ali i radoznali građani. Iako na šetalištu uopšte nema struje, oni pokušavaju da dođu do svojih brodova. Oni smatraju da je ova nesreća mogla da se izbegne.

- Problem je u tome što iz ove druge marine nisu izlomili led oko brodova. A drugi problem je što, umesto dva i po metra, među našim brodovima skoro da i nema razmaka, i zato je opasnost povećana, jer su mnogo blizu - objašnjava Slobodan za Telegraf.rs.

Kako su se brodovi odvajali od obale, sa sobom su vukli i kablove za struju. Međutim, ti kablovi su povezani na drvene bandere na samom šetalištu, koje su od siline vučenja popucale i izlomile se. Zbog toga ni brodovi, ali ni šetalište uz obalu, nemaju struje.

Nekoliko stotina metara dalje od marine, otkačio se i brod-restoran "Amsterdam". On se sasvim odvojio od obale i plutajući niz Dunav udario u susedni brod "Bibis" i vidno ga oštetio. Sa oba broda vlasnici su izvlačili nameštaj, a osoblje pokušavalo da spreči havariju sa strujom, jer i ovi splavovi vuku kablove za sobom.

Na licu mesta nismo zatekli nikog od nadležnih.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA