Nudisti na Adi diskriminisani, nemaju ni svoj kafić!

Iz Naturističke organizacije Srbije kažu da su se žalili gradskoj i opštinskoj vlasti, turističkim organizacijama i upravi Ade, ali da niko nije ni prstom mrdnuo da dobiju kafiće, toalete i tuševe

  • 38

Sezona je u jeku. Kafići na Adi Ciganliji i sa jedne i sa druge strane ostrva krcati su! Pusto je jedino oko plaže na kojoj se kupaju nudisti. A kako i ne bi bilo kad tamo nema nijednog kafića!

Na jedinoj zvaničnoj naturističkoj plaži u Beogradu, kojom prođe i do 1.000 ljudi dnevno ne samo da nema ugostiteljskog objekta u kojem bi kupači mogli da predahnu, već kako nam predsednik “Naturističke organizacije Srbije” Goran Filipović objašnjava ni pristojih toaleta, tuševa... Nema, kaže, ni struje ni pitke vode!

- A kako bi i bilo kada na ovom delu obale nije sređena infrastruktura! - počinje priču za Telegraf Filipović - Gledaju nas kao da smo neki bolesnici! Ne znam šta treba da uradimo da bi neko od nadležnih obratio pažnju na nas! Žalili smo se gradskoj i opštinskoj vlasti, Turističkoj organizaciji Srbije i Beograda, upravi Ade Ciganlije...

Niko prstom nije hteo da mrdne! - kategoričan je predsednik ove oarganizacije dodajući da godinama traje borba naturista da im se dodeli barem jedan kafić ili restoran kako bi se osećali civilizovano.

A, sve je, prema Goranovim rečima krenulo kada je počela izgradnja poslednjeg kafića na Adi nazvanog "Na kraju sveta".

- Tadašnji vlasnik dobio je dozvolu za gradnju pod uslovom da kafić bude namenjen isključivo naturistima. Logično, jer je odatle počinjala nudistička plaža... On je, međutim, ubrzo pod uticajem svojih prijatelja, koji su tu najčešće boravili počeo da brani nudistima da ulaze u njegov kafić da bi im naposletku u potpunosti zabranio svaki pristup - priča Filipović.

Nadležni su potom našli "solomonsko rešenje". Nudistička plaža pomerena je 50-ak metara od kafića. Problem je, međutim, što je tim “minornim” pomeranjem u celosti izmeštena na deo Ade, koji nema sređenu infrastrukturu, te je svih ovih godina šansa da se kraj plaže izgrade kafići, postave tuševi i toaleti bila ravna nemogućoj misiji - priča Filipović.

On je dodao i da je "Naturistička organizacija Srbije" nedavno postala član Međunarodne federacije naturista i da su u tom smislu hteli da dovedu brojne strane turiste na ovu plažu, ali da jednostavno to ne mogu da učine zato što ih je sramota od uslova u kojima se kupaju, a veruju da niko od stranih turista ne bi ni želeo da se kupa na plaži koja nema tuševe, toalete, kafiće, struju ni vodu.

Nadležni iz JP “Ada Ciganlija”, međutim, tvrde da su nudističku plažu 70-ih oformili sami nudisti, i da “s obzirom da se radi o javnoj površini, ne postoji mogućnost da se vrši podela plaže na nudističku i javnu”.

- Neformalna nudistička plaža na Adi nalazi se uzvodno do gornje prevlake (u blizini taložnika). JP “Ada Ciganlija” je izašla u susret nudistima, te su na delu prema pešačkoj stazi, u cilju vizuelne zaštite, zasađene odgovarajuće biljke puzavice koje rastu i šire se preko postavljene žičane podloge. Time je nudistička plaža i fizički odvojena od ostalih javnih površina na Adi - objašnjavaju nam iz ovog preduzeća dodajući da su svugde u svetu nudističke plaže u privatnom vlasništvu, da se na njima ulaz naplaćuje, i da su stoga i drugačije opremljene.

Iz uprave “Ade” navode i da na nudističkoj plaži postoje tuševi, kao i da su naturisti slobodni da koriste toalete na drugim delovima plaže, jer nema podeljenih sektora.

- Što se tiče kafića, oni nisu postavljeni, s obzirom na to da se radi o neformalnoj plaži - napominju iz uprave dodajući da su se pobrinuli i za bezbednost kupača na ovom delu jezera tako što spasioci, koji dežuraju na Savskom jezeru tokom celog radnog vremena obilaze i nudističku plažu.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane667

    7. septembar 2013 | 11:26

    Nemate dzepove za pare.sta ce vam kafic

  • Marina Marković

    7. septembar 2013 | 10:31

    Ja ne mogu da verujem ko sve trazi prava u ovoj drzavi...Sta ce vam kafic,da sedite goli u njemu,ne razumem?Tush ajde,ali kafic...U ovoj banana drzavi najmanje prava imaju normalni i zdravi ljudi...

  • pera mesar

    7. septembar 2013 | 09:36

    buducnost je u naturizmu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA