SRPSKI FENOMEN: Tramvaji u Beogradu pre 150 godina bili brži od današnjih!

Smešno ili žalosno, tek, današnji moderni tramvaji u Beogradu kreću se sporije ulicama u odnosu na one koje su vukli konji u srpskoj prestonici.

  • 7

Tramvaji u Beogradu kreću se, uglavnom, brzinom od 12,5 km na sat. Pre 150 godina, tramvaji koje su vukli konji su išli brže od ovih današnjih.

Smešno ili žalosno, tek, današnji moderni tramvaji u Beogradu kreću se sporije ulicama u odnosu na one koje su vukli konji u srpskoj prestonici.

Brzina tramvaja koje su vukli konji bila je oko 20 km na sat. Ovakvi tramvaji pojavili su se početkom 19. veka, tačnije 1832. godine, a prvi je saobraćao po Menhetnu.

Pre više od 120 godina ovaj način saobraćaja stigao je u Srbiju, a 27. oktobra 1892. godine puštena je prva tramvajska linija od Kalemegdana do Slavije.

Razlog zašto su tramvaji danas sporiji leži u činjenici da danas ima puno stajališta, kao i semafora. U vreme kada su tramvaje vukli konji nije bilo obeleženih stanica, već se silazilo tako što se mahne rukom onome koji upravlja tramvajem, a tako se i ulazilo. Takođe, saobraćaj danas je dosta gušći i Beograd je poznat po velikim gužvama.

Tako se nekada dešava da od jedne do druge tačke tramvajem putujete i preko sat vremena, a za to vreme mogli ste da stignete do Novog Sada ili Lazarevca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaja

    10. novembar 2013 | 17:07

    Sto rece Mija Aleksic u Tesnoj kozi: Nekada su konji vukli tranvaje, a danas se voze u njega.

  • Opet glup naslov

    10. novembar 2013 | 18:05

    Saobraćaj se itekako promenio, a posebno po broju učesnika u istom.Dakle nema mesta senzaciji.Bolje da ste stavili naslov "Na ulicama Beograda više konja nego pre 150 godina"

  • milos

    10. novembar 2013 | 18:22

    Vratimo konje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA