Na Tašu je održana jedina korida van Španije! (FOTO)

Glavna zvezda tog „krvavog spektakla" bio je Luis Migel Domingin, jedan od najboljih španskih matadora prošlog veka, čije je majstorije opisao Ernest Hemingvej. Domingin bio Pikasov prijatelj i ljubavnik Ave Gardner

  • 9

Davnog 2. oktobra 1971. godine, na stadionu „Tašmajdan" u Beogradu, održana je prava španska korida, prvi i jedini put u nekoj evropskoj državi van Iberijskog poluostrva.

Glavna zvezda tog „krvavog spektakla" bio je Luis Migel Domingin, jedan od najboljih španskih matadora prošlog veka, čije je majstorije opisao Ernest Hemingvej u knjizi „Opasno leto".

Iako više nije bio u punoj snazi, Domingin je u dramatičnoj borbi, s povređenom rukom, ubio dva bika, za šta je nagrađen parom ušiju, a jednog od njih je, zajedno s domaćinima, pojeo u Skadarliji.

Korida na Tašmajdanu, koju je organizovalo trgovinsko preduzeće „Zadrugar" iz Beograda, podigla je prašinu u ovdašnjoj javnosti još pre nego što je i počela.

Naime, organizatori su se, mesecima ranije, našli na udaru žestokih kritika Društva za zaštitu životinja koje je htelo da spreči „klanicu bikova", pa je Dimitrije Kovačević, tadašnji upravnik Sportskog centra „Tašmajdan", u jednom trenutku izjavio da će od svih onih koji se bune protiv koride, tražiti da mu donesu uverenja da su vegetarijanci!

Dodatnu teškoću predstavljala je izgradnja improvizovane arene, na koju je utrošeno više novca od planiranog, a kada je to završeno, predstava je odložena na mesec dana, zbog kiše.

Uoči 2. oktobra, po Beogradu su bili izlepljeni promotivni plakati, dok su nad gradom leteli avioni iz kojih su bacani leci. Pored autentičnosti španske koride, naglasak je bio na Dominginovom imenu, čija je slava zasenila oba torera s kojima je nastupio na Tašu: matadora Roberta Pilesa i rehoneadora – torera koji se bori na konju – Alfreda Kondea.

U svojoj 44. godini, koliko ih je tada imao, Domingin je bio živa legenda. Prijatelj Hemingveja i Pabla Pikasa, ljubavnik Ave Gardner... To je našim ljudima, uz radoznalost, bio dovoljan razlog za kupovinu karte.

Prema proceni medija, u publici je tog dana bilo oko 5.000 ljudi.

Kao što je običaj u Španiji, korida na Tašu počela je svečanom paradom svih učesnika, uz muziku (španskog) orkestra s tribina: povorku su predvodili albasirosi (konjanici), a za njima su stupali matadori, pikadori i banderiljerosi.

Na mestu gde se nekada nalazila diskoteka „Cepelin", bio je ograđen prostor za bikove iz čuvenog odgajališta u Galiciji. Koridu je otvorio Domingin, i to prilično dramatično, pošto je, posle petnaestak minuta borbe s prvim bikom, povređen.

Ipak, čim mu je lekar previo levu šaku, na oduševljenje publike, nastavio je borbu i efektno ubio životinju.

U monografiji „Tašmajdanske priče" piše da su Domingina to veče izveli u Skadarliju i da je na meniju bio jedan od bikova ispečen na ražnju. Činjenica je da su mu domaćini, pre povratka u Španiju, za uspomenu poklonili gusle.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • volim pachice

    30. novembar 2013 | 19:37

    jedan je beograd!

  • Milan

    30. novembar 2013 | 23:36

    Ne razumem ljude koji ne podrzavaju ovo? Spanci su nam ukazali veliku cast ukoliko je tacno da je van Spanije, korida samo odrzana kod nas u Beogradu. I pored pritisaka EU da se ukine ova vrsta spektakla, Spanci su uspeli da zastite borbe s bikovima, kao nacionalno blago ! RED BULL GIVES YOU WINGS - DEAD BULL GIVES YOU MINCE !!!

  • Markus

    30. novembar 2013 | 20:51

    Hahaha.... jel znate da je tad ceo tas navijao za bika! :)))))))))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA